Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΠΙΟ ΣΤΕΡΕΗΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΛΑΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ


.

Πρώτιστο καθήκον : Ενότητα για να αποτρέψουμε την κοινωνική καταστροφή

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ανυπολόγιστη κοινωνική καταστροφή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ευθυγραμμιζόμενη απολύτως με τις επιταγές της τρόικα, ακολουθεί μια θεραπεία-σοκ για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Μια θεραπεία που μετακυλύει την κρίση στην κοινωνία. Επιτίθεται σε μισθούς, συντάξεις, χαμηλά εισοδήματα, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικό κράτος. Μετατρέπει με ταχύτατους ρυθμούς την Ελλάδα σε μια χώρα εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το λαό της αλλά ονειρική για το μεγάλο κεφάλαιο και τους δανειστές.
Με πρόσχημα τη σωτηρία από τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση Παπανδρέου χρεοκοπεί το λαό. Στο όνομα της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης, επιχειρούν να γυρίσουν τη χώρα τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω. Καταστρέφουν κάθε παραγωγική υποδομή, εκποιούν το δημόσιο πλούτο, ισοπεδώνουν τα μικρομεσαία στρώματα, οδηγούν τους νέους ανθρώπους στο δρόμο της μετανάστευσης.
Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, η αριστερά έχει καθήκον να αναπροσανατολίσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της.
Πρώτιστο καθήκον, να αποτρέψουμε αυτή τη καταστροφική πορεία, να αναζητήσουμε δρόμους απεμπλοκής της χώρας από τη καταστροφική πολιτική του μνημονίου, το ταχύτερο δυνατόν.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και η Νέα δημοκρατία, δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν αυτή την οδυνηρή πορεία, όχι μόνο γιατί αυτοί με τις κυβερνητικές τους επιλογές τη τελευταία εικοσαετία, την προκάλεσαν, αλλά κυρίως γιατί έχουν ανυπέρβλητες δεσμεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα.
Προϋπόθεση για διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς αυτό να οδηγήσει στη γνωστή δικομματική εναλλαγή στην εξουσία ή σε σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις, με κυβερνήσεις μεγάλου ή μικρότερου συνασπισμού εξουσίας, που θα αναλάβει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
Με δυο λόγια, προϋπόθεση για διέξοδο από τη κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, είναι αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων προς όφελος της αριστεράς.
 Η αριστερά στο σύνολό της, πολιτική και κοινωνική,  έχει τη μεγάλη ιστορική ευθύνη να αλλάξει τα πράγματα και να αντιστρέψει αυτήν την οδυνηρή πορεία για το τόπο.
Ο ΣΥΝ, ως δημιούργημα μιας ιστορικής εξελικτικής πορείας ανασύνθεσης και  ανασυγκρότησης διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων της ελληνικής αριστεράς, αλλά και ως έκφραση, την τελευταία εικοσαετία, ενός διαρκώς ανανεωνόμενου αλλά διακριτού ρεύματος της αριστεράς στο τόπο μας, έχει μέρος της ιστορικής αυτής ευθύνης, απέναντι στο λαό και στη κοινωνία.
Αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη και συνειδητοποιούμε την ιστορική ανάγκη ενός ευρύτατου ενωτικού μετώπου με στόχο την απεμπλοκή της χώρας από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Ενός μετώπου που θα ξεκινά από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγει στα αριστερά της αριστεράς.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, των διαφορετικών προσεγγίσεων και των διαφορετικών οπτικών για τον ορθότερο δρόμο διεξόδου από τη κρίση, που ενυπάρχουν σε όλο αυτό το ευρύ φάσμα δυνάμεων.
 Πιστεύουμε όμως ότι η συμφωνία σε ένα ελάχιστο, κοινά αποδεχτό πλαίσιο, με στόχο την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, αποτελεί στόχο εφικτό καθώς και αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.
Ο λαός και το μαζικό κίνημα, έχουν τη δυνατότητα και τη δύναμη να αποτρέψουν τη καταστροφή, μόνο όταν εμπλακούν με δυναμικό τρόπο στις εξελίξεις. Όταν από νωχελικός αποδέχτης, μεταβληθούν σε παράγοντα πίεσης απέναντι στη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας.
Αυτό είναι το πρώτο καθήκον για μας: Μέσα από μια ευρύτατη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, να πυροδοτήσουμε το ενδεχόμενο μιας οργανωμένης κοινωνικής αντίστασης από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανθρώπους των χαμηλότερων εισοδημάτων. Μιας κοινωνικής αντίστασης που μπορεί να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς ορίζοντες για τους λαούς της.
Γιατί μόνο σε συνθήκες κινήματος και με αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, εναλλακτικές προτάσεις που σήμερα αποκλείονται ως ανέφικτες, όπως η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο απευθείας δανεισμός των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, η φορολόγηση του πλούτου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών,  η αντιμετώπιση της κρίσης με όρους ανάπτυξης, θα αρχίσουν ξαφνικά να φαίνονται απολύτως πειστικές και αυτονόητες. 
Σε αυτά τα πλαίσια, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Να επιμείνουμε στη προσπάθεια ενωτικών διεργασιών στο μαζικό κίνημα, να επιμείνουμε στην ανίχνευση ενός ελάχιστου πολιτικού πλαισίου και προγράμματος κοινής δράσης όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που αγωνιούν για την έξοδο από τη κρίση με αλώβητες τις δυνάμεις της εργασίας και επιδιώκουν την απεμπλοκή της χώρας από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
Η προσπάθειά μας αυτή και οι πρωτοβουλίες μας δεν θα είναι ούτε επικοινωνιακού χαρακτήρα ούτε μια οργανωτική διαδικασία, αλλά μια συνεχής πολιτική λειτουργία με ανοιχτό διάλογο, πολιτικές πρωτοβουλίες –όπου υπάρχει σύμπτωση- για από κοινού δράσεις και συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.
Άμεσος στόχος μας η διαμόρφωση ενός Φόρουμ διαλόγου μεταξύ όλων αυτών των δυνάμεων, χωρίς αυθεντίες και χωρίς αποκλεισμούς, τουλάχιστον από την μεριά μας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με ενότητα στη δράση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη  μαζικών αγώνων και κινημάτων εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης, καθώς και με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για την επούλωση των πηγών που αφήνει πίσω της η κρίση.
Ταυτόχρονα με αυτές τις πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε για την ολόπλευρη οργανωτική και πολιτική ισχυροποίηση του Κόμματός μας, του ΣΥΝ, καθώς και για το ξεπέρασμα της κρίσης της πολιτικής μας συμμαχίας, του ΣΥΡΙΖΑ.


Ισχυρός Συνασπισμός προϋπόθεση για ενωτικές διεργασίες

Τη χρονιά που διανύουμε, ο ΣΥΝ κλείνει 20 χρόνια βίου στη πολιτική ζωή του τόπου. Είκοσι χρόνια συνεχούς προσφοράς αλλά και διαρκούς αναζήτησης και παραγωγής πολιτικής, δίπλα στα κοινωνικά κινήματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των αδυνάτων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, την κοινωνική χειραφέτηση και την περιβαλλοντική προστασία. Ευελπιστούμε να τιμήσουμε την εικοσάχρονη πορεία του κόμματός μας, με την ολόπλευρη ισχυροποίησή της παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Γιατί ο ισχυρός ΣΥΝασπισμός, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ενωτικές διεργασίες στην αριστερά και στο λαϊκό κίνημα.
Σε αυτά τα πλαίσια θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, τις πολιτικές μας αποφάσεις και την πίστη μας στη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των ενωτικών διεργασιών στο λαϊκό κίνημα, για να αναπτύξουμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα την πολιτική μας πάλη. Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε την ηγετική μας συμμετοχή στο Κόμμα Ευρωπαϊκή Αριστερά, ώστε η Καμπάνια που αποφάσισε το 3ο Συνέδριο στο Παρίσι, για τη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης, να ξεδιπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε νεολαιίστικο χώρο.


Για μια πιο στέρεα και πιο πλατιά πολιτική συμμαχία

Η πολιτική μας συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις του, αποτέλεσε ένα φιλόδοξο και τολμηρό βήμα στην πραγματοποίηση του οράματος για την ευρύτερη δυνατή ενότητα και την κοινή δράση της αριστεράς. 
Οι αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου ενάμισι χρόνου, έχουν αναμφίβολα αναδείξει μια σειρά από ελλείμματα, πολιτικά και οργανωτικά. Εντούτοις δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν τη θετική συνεισφορά του εγχειρήματος στο χώρο της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια καταγραφεί στη συνείδηση των αριστερών πολιτών, ως μια ενωτική, κινηματική και πλουραλιστική δύναμη με θετική συνεισφορά στα κοινωνικά κινήματα, ως μια αξιόπιστη και δυναμική δύναμη αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.
Ακόμα κι αν σήμερα δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε. Να τον δημιουργήσουμε δίχως τις οργανωτικές και πολιτικές του αδυναμίες, δίχως τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιδικίες που τον ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα.
Να δημιουργήσουμε μια πιο στέρεα και πιο πλατιά πολιτική συμμαχία, που θα σέβεται την αυτοτέλεια και την αυτονομία των κομμάτων και των κινήσεων που την αποτελούν και θα ενσωματώνει τη δράση αλλά και τη διαφορετικότητα των ανένταχτων αγωνιστών.
Η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς και ανελαστικούς όρους ή προϋποθέσεις  πρέπει να εδράζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινών δράσεων, στόχων και εναλλακτικών προγραμματικών προτάσεων. 
Μια συμφωνία και συνεργασία αριστερών κομμάτων, κινήσεων και μη ενταγμένων πολιτών που δεν θα φαίνεται στην κοινωνία -και δεν θα είναι- «στενότερη», σε σχέση με τις ιδιαίτερες απόψεις κάθε πολιτικής συνιστώσας. 
Αντίθετα η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, μπορεί να αναδεικνύει ένα ευρύτερο πλαίσιο που να χωράει όλους, χωρίς αποκλεισμούς, και ακόμα περισσότερους από όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν.
Αρκεί κάθε φορά να πρυτανεύει η αναζήτηση δημιουργικών συμπτώσεων και προωθημένων «κοινών παρονομαστών» και να τίθενται σε προτεραιότητα οι κοινές δράσεις για την ανάπτυξη μαζικών κινημάτων και η ανάπτυξη ευρύτερης κοινωνικής επιρροής στους μαζικούς χώρους και στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ένας τέτοιος προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, στις σημερινές συνθήκες, την αναγκαία συνθήκη για να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις και να ασκηθούν οι αντίστοιχες πιέσεις, για τον διάλογο, την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του ευρύτατου φάσματος της Αριστεράς και της οικολογίας.
Ταυτόχρονα όμως και για την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και κοινής δράσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα αριστερά και σε σταθερή προοδευτική αντιμνημονιακή βάση, από το ΠΑΣΟΚ.
Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την υπέρβαση της σημερινής αρνητικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Αυτό που στην τελευταία απόφαση της ΚΠΕ, προσδιορίζουμε ως προσπάθεια να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι πρέπει με ειλικρίνεια να εντοπίσουμε τα επίμαχα σημεία και να προσδιορίζουμε κοινά αποδεκτούς αλλά καθαρούς και δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας.


Ανασυνθέσεις- μέτωπα και συμμαχικό σχήμα

Ένα από τα σημεία τριβής είναι και η διαμόρφωση στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ επί μέρους ομαδοποιήσεων, μετώπων και συνεργατικών σχημάτων. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι θεμιτή, αρκεί να συγκεκριμενοποιείται ο τρόπος συμμετοχής στο συμμαχικό σχήμα. 
Σε καμιά περίπτωση δεν ενοχοποιούμε τις πιθανές ανασυνθετικές διεργασίες. Άλλωστε ο Συνασπισμός υπήρξε προϊόν και είναι έκφραση ευρύτατων διαδικασιών ανασύνθεσης μέσα στην Αριστερά. Οι όποιες διαδικασίες, όμως, ανασύνθεσης και στενότερης λειτουργίας ακόμα και με προοπτική διαμόρφωσης κοινών πολιτικών φορέων, δεν πρέπει να σχετίζονται με τη λειτουργία του συμμαχικού σχήματος.
Οι όποιες πιθανές ανασυνθέσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας δεν πρέπει να λειτουργούν  αποσυσπειρωτικά και να δημιουργούν εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Οι συνιστώσες που συναπαρτίζουν το συμμαχικό σχήμα είναι αυτονόητο ότι συμβάλλουν στην υλοποίηση των συναποφασισμένων στόχων.


Συναίνεση και δημοκρατία

Σήμερα, όλοι σχεδόν, διατυπώνουν τη δυσαρέσκεια τους για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στο επίπεδο της κεντρικής γραμματείας, και αναζητούν πιο πρόσφορες, Δημοκρατικές και αποτελεσματικές λειτουργίες. Σε αυτή την προσπάθεια, αναμφίβολα, πρέπει να συμβάλουμε όλοι δημιουργικά, χωρίς να παραγνωρίζουμε όμως ότι βασικό χαρακτηριστικό μιας συμμαχίας είναι η σύνθεση και η συναίνεση. Προχωράμε μαζί σε όσα συμφωνούμε και παράλληλα σε όσα δεν κατορθώνουμε να συμφωνήσουμε.
Σε αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε να έχουμε εξ αρχής καθαρό τόσο το πλαίσιο όσο και τη   δημοκρατική μέθοδο και διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλύονται όταν και αν προκύπτουν κομβικά ζητήματα ή πάγια ζητήματα, όπως π.χ. η ηγετική εκπροσώπηση και η διαμόρφωση ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ή συμμαχικών ψηφοδελτίων. 
Η άποψη μας ,επί της ουσίας, για το ζήτημα τόσο του επικεφαλής όσο και την ευρύτερη δυνατή πλουραλιστική εκπροσώπηση, είναι γνωστή. Επί της μεθόδου, επιμένουμε στις συναινετικές και ει δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις με έγκυρο προγραμματισμό και χωρίς δημόσιους τραυματισμούς. 
Όταν δεν είναι κατορθωτό να προκύψει ευρεία συναίνεση για τα θέματα που προαναφέραμε, τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε διαδικασίες που θα μεταφέρουν τη λήψη της απόφασης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαδικασία καθολικού δημοψηφίσματος όλων των μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων που θέλουν να αναγνωρίζονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. 
Σε αναφορά και με τα προηγούμενα πρέπει να επιλεγούν και οι πιο πρόσφορες δημοκρατικές διαδικασίες που θα γονιμοποιούν και θα υλοποιούν τη γραμμή «ΣΥΡΙΖΑ παντού», έτσι, όπως έγινε και πρόσφατα σε τοπική κλίμακα με αφορμή τις δημοτικές εκλογές. Με στόχο, αφενός οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούν από κοινού για τα θέματα που αφορούν στην πολιτική στο χώρο τους και αφετέρου να είναι ελκυστική αυτή η διαδικασία για χιλιάδες μη ενταγμένους πολίτες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. 

Στο επόμενο εξάμηνο να οικοδομήσουμε  στέρεη βάση για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προσεχές διάστημα, παράλληλα με την προσπάθεια για μια νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο στέρεη, πιο πλατιά και πιο ειλικρινή βάση, οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στις κοινωνικές δράσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει στην ανασύνταξη των μαζικών κινημάτων και τη μορφοποίηση των κινημάτων αλληλεγγύης για την ευρύτατη δυνατή μαζική και ενωτική αντίσταση των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την κρίση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση ενός ευρύτατου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την απεμπλοκή της χώρας από τις καταστροφικές επιλογές του μνημονίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητος ο καλύτερος δυνατός συντονισμός δράσεων όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με τον ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός πιο προωθητικού και επικαιροποιημένου προγραμματικού πλαισίου για το συμμαχικό σχήμα, έχοντας σαν βάση το πολιτικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο.
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία της διαβούλευσης και με τα άλλα στελέχη που είναι επικεφαλής ή εκπροσωπούν δυνάμεις και ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις με ορίζοντα τους προσεχείς κρίσιμους μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε το επόμενο εξάμηνο να είναι ο απαραίτητος δοκιμαστικός χρόνος για την επώαση του νέου ξεκινήματος του συμμαχικού μας σχήματος.
Κατά τη διάρκεια αυτή, να βαθύνουμε τις δημοκρατικές πολιτικές λειτουργίες στη βάση και δουλέψουμε για να αλλάξουμε το κλίμα στη κορυφή. 
Σε όλο αυτό το  μεταβατικό διάστημα, οι κοινές μας προσπάθειες μπορεί να συντονίζονται από την κοινή συνεδρίαση, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, της Κ.Ο. και εκπροσώπων των συνιστωσών και των ανένταχτων, προτάσσοντας  πολιτικές πρωτοβουλίες και εξωστρεφείς δράσεις.
Μετά το πέρας αυτού του κρίσιμου χρονικού διαστήματος και στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης, που θα αποτυπώσει την κοινή βούληση όλων να προχωρήσει πιο ενωτικά, πιο πλατιά, πιο πλουραλιστικά η πολιτική μας συμμαχία στην οποία μπορούμε να κωδικοποιήσουμε επί πλέον ζητήματα δημοκρατικής εμβάθυνσης που καταγράφηκαν την προηγούμενη περίοδο, με δεδομένο πάντα ότι αναφερόμαστε σε πολιτική συμμαχία και όχι σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό 
Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

Επίσκεψη της ΡΙΖ.Ο.Σ.Σ.Ε στον κρατούμενο Δήμαρχο Στυλίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Επίσκεψη του Κώστα Γιώτα και αντιπροσωπείας της Περιφερειακής παράταξης

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

στον κρατούμενο Δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο στις 11 / 01/2011

Μετά την επίσκεψη ο Κώστας Γιώτας δήλωσε :
  • Συμπαραστεκόμαστε στον Δήμαρχο Α. Γκλέτσο που στο συμβολικά επίπεδο έδειξε την αντίδραση και την οργή των κατοίκων των επαρχιακών πόλεων και των χωριών (κατά μήκος της ΠΑΘΕ) για τα χαράτσια που τους επιβάλλονται καθημερινά στα διόδια. Ζητάμε να μην συνεχιστεί η περαιτέρω δίωξη του Δημάρχου. Είναι ντροπή να κρατείται και να διώκεται ο Δήμαρχος Συτλίδας Α. Γκλέτσος ως πρόσωπο του κοινού ποινικού δικαίου για μια ενέργεια που βρίσκει σύμφωνη την θέληση των τοπικών κοινωνιών.
  • Είναι ντροπή για το κράτος και την κυβέρνηση αντί να επιλύσουν το πρόβλημα των κατοίκων των αγροτικών περιοχών συμπεριφέρονται ως χωροφύλακας και ως νονός προάσπισης των συμβάσεων παραχώρησης της εκμετάλλευσης των διοδίων στις ιδιωτικές εταιρείες.
Διεκδικούμε μαζί με τον Δήμαρχο και τους κατοίκους των Δήμων που βρίσκονται κατά μήκος της ΠΑΘΕ :

Ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων των επαρχιακών πόλεων στις εργασίες τους.

  • Να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της Φθιώτιδας και των κατοίκων των άλλων ΟΤΑ για ρυθμίσεις σχετικά με τα διόδια.
Εμείς θα συνεχίσουμε διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας ως κάτοικοι των αγροτικών περιοχών που θέλουν και μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εργασίες τους.

Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του ΣΥΝ κατέθεσαν ακόμη μια ερώτηση για το θέμα των διοδίων και των ευθυνών της κυβέρνησης για το όλο θέμα


Η ερώτηση έχει ως ακολούθως

Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ.Τσίπρα και του βουλευτή Δ.Παπαδημούλη με θέμα επανεξέταση πλευρικών-περιαστικών διοδίων

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Οικονομικών - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Την κατάργηση των πλευρικών-περιαστικών διοδίων και τον επαναπροσδιορισμό -προς τα κάτω- όλων των αντιτίμων στην Εθνική oδό Αθηνών- Λαμίας, διεκδικούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής. Μάλιστα, επαναφέρουν ως αίτημα και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες, ενόψει του  νέου κύματος ανατιμήσεων.
Οι κάτοικοι του Ωρωπού, του Καπανδριτίου, του Αυλώνα, των Αφιδνών, του Συκάμινου, του Καλάμου, της Τραγάνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Πιερία και τη Στυλίδα, διαμαρτύρονται για την καθημερινή επιβάρυνση που υφίστανται.
Όπως ανέφεραν, οι τιμές των διοδίων που έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν «στεγνώσει» το πορτοφόλι τους. «Είναι σαν να έχουν τοποθετηθεί οι σταθμοί διοδίων μέσα στο σπίτι μας» τόνιζαν χαρακτηριστικά. Και υπογράμμιζαν ότι «για την πλέον απλή και συχνή διαδρομή, αυτή προς την Αθήνα, την οποία κάνουν καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι, το αντίτιμο είναι πολύ υψηλό».
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γονείς αυτών των περιοχών, που χρειάζεται να μετακινηθούν από παράπλευρους δρόμους, από και προς τα σχολεία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, ο Ωρωπός διαθέτει μόνο δημοτικό σχολείο και για τη μεταφορά των μαθητών προς τα σχολικά συγκροτήματα του γυμνασίου και του λυκείου επιβαρύνονται οι γονείς σε καθημερινή βάση (πλευρικά διόδια Οινοφύτων και  Καπανδριτίου).
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.    Θα προβείτε στην άμεση κατάργηση, τουλάχιστον των πλευρικών-περιαστικών διοδίων που επιβαρύνουν άδικα τους κατοίκους στις καθημερινές και αναγκαίες μετακινήσεις τους;
2.    Έχει η κυβέρνηση εντάξει στον προγραμματισμό έργων για τις περιοχές αυτές την κατασκευή τοπικών παράδρομων απαλλαγμένων από διόδια, προκειμένου να απεμπλακούν οι κάτοικοι των περιοχών από την καθημερινή καταβολή διοδίων; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
3.    Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
12-01-2011
Το Γραφείο Τύπου

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

29/1, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας

Προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος

H Σύγκλιση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Υγείας θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, από 10:00π.μ έως 3:00μ.μ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου και θα ολοκληρωθεί με την αναδιοργάνωση του Τμήματος Υγείας και την εκλογή νέας Γραμματείας και Υπευθύνου.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι για την καλύτερη οργάνωση της Συνδιάσκεψης και την ουσιαστικότερη συμβολή και εμπλοκή των μελών του κόμματος που ενδιαφέρονται, είναι αναγκαίο οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος να ενημερώσουν τα μέλη των οργανώσεων που έχουν στην ευθύνη τους και να ορίσουν υπευθύνους επικοινωνίας με το Τμήμα Υγείας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, υλοποιώντας την απόφαση του Συνεδρίου η οποία προβλέπει ότι στις Ολομέλειες των Τμημάτων πρέπει να συμμετέχει ένα τουλάχιστον κομματικό μέλος από κάθε Περιφέρεια, χρειάζεται να ορίσει ποιος σύντροφος ή συντρόφισσα θα το εκπροσωπήσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Σημειώστε παρακαλώ και προχωρήστε στις ανάλογες ειδοποιήσεις ότι την ίδια μέρα, θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Τμήματος και η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Για τη Γραμματεία του Τμήματος Υγείας
Ο Υπεύθυνος
Δημ. Αδαμόπουλος

Κείμενα για την Πανελλαδική Σύσκεψη του Τμήματος Υγείας:

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και των τοπικών φορέων οι κινητοποιήσεις για τα διόδια κατά μήκος της ΠΑΘΕ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και των τοπικών φορέων οι κινητοποιήσεις για τα διόδια
κατά μήκος της ΠΑΘΕ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με συμμετοχή των τοπικών φορέων, επιτροπών κατοίκων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2011 η κινητοποίηση για τα διόδια στις διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Από την Πελασγία ως το Σχηματάρι, το 90 χλμ. της Θήβας, την Αγία Τριάδα και τον Μώλο της Φθιώτιδας, έντονη ήταν η παρουσία των πολιτών και των διερχομένων στα διόδια, που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία για τους σταθμούς των διοδίων που πολλαπλασιάζονται κατά μήκος και παραπλεύρως της ΠΑΘΕ αλλά και για την αύξηση που επιβαρύνουν τις τσέπες των διερχομένων και των κατοίκων των αγροτικών περιοχών στις τοπικές μετακινήσεις.
Στις κινητοποιήσεις και στην διαμαρτυρία για τα διόδια συμμετείχαν σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας και ένωσαν την φωνή τους, εκπρόσωποι της Περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Βοιωτίας Ελίζα Γεωργαντά και Φθιώτιδας Κώστας Γιώτας, τα στελέχη της Περιφερειακής Επιτροπής της παράταξης Αλκης Βούλγαρης και Χρήστος Παπαθανασίου, ο Αποστόλης Ντάντος γρ. ΣΥΝ Θήβας, ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος, η Γρ. της ΝΕ Φθιώτιδας του ΣΥΝ Χαρά Παρμενοπούλου και άλλα στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

10-01-2011
Το Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9-1-2011 στην Θήβα η συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγροτών

Με  μεγάλη συμμετοχή  των αγροτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9-1-2011
στην  Θήβα η συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγροτών  
Με συμμετοχή  εκπροσώπων του Πανελλαδικού Συντονιστικού των αγροτών από όλη την Ελλάδα και με συμμετοχή πάνω από 200 αγρότες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 4.00 μ.μ. η Πανελλαδική Συνάντηση του συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών στην Θήβα της Βοιωτίας.
Κυρίαρχο  θέμα της συνάντησης ήταν η συζήτηση και ο συντονισμός των ενεργειών του αγροτικού κόσμου για τα οξυμένα προβλήματα της νέας περιόδου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα προβλήματα
των αγροτών  της περιοχής της Θήβας και κυρίως για την αντιμετώπιση της δυσφήμησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής Θήβας λόγω συσχέτισης με την Βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού..
Στην σύσκεψη  αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος με την συμμετοχή των αγροτών από όλη την Ελλάδα για τις προτάσεις που πρέπει να έχει το αγροτικό κίνημα για τα αγροτικά προϊόντα και για την νέα ΚΑΠ την νέα δομή του αγροτικού κινήματος και των αγροτικών συλλόγων, με βάση την νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, τις προτάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού, προς το Υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων. 

Από την Περιφερειακή παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» συμμετείχε ο Αγρότης Γεωπόνος Γιώργος Φρούσιος, ενώ από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Βρασίδας Τσιριμώκος.

 

Απόφαση Π.Γ. του ΣΥΝ - Ζητήματα τακτικής και στρατηγικής της δουλειάς των δυνάμεών μας στο συνδικαλιστικό κίνημα στις νέες συνθήκες.

Βρισκόμαστε σε συνθήκες που η εργατική τάξη, όλος ο κόσμος της εργασίας, δέχεται μία πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, την τρόικα και τον ΣΕΒ, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου.
Το Μνημόνιο νούμερο 3 είναι ακόμα πιο σκληρό και αντεργατικό, δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Έχει ήδη ανοίξει την όρεξη του ΣΕΒ να απαιτεί με θρασύτητα την κατάργηση και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έμειναν ακόμα ανέπαφα και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.
Η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία της, συνοδεύεται από νέους επαχθείς μνημονιακούς όρους και ληστρικά επιτόκια καθώς και από παράταση της επιτήρησης της χώρας μας από την Τρόικα για τον αιώνα τον άπαντα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στις - έτσι κι αλλιώς – νεοφιλελεύθερες επιλογές της,  σε υλοποίηση του μνημονίου καθώς και των δύο επικαιροποιημένων εκδοχών του που συνυπόγραψε με την Τρόικα και μέσω του προϋπολογισμού του 2011:
  • Διαλύει, κατεδαφίζει και εκποιεί ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες για υγεία, παιδεία, πρόνοια και εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες τους. Αυξάνει τα τιμολόγια των ιδιωτικοποιημένων ή των προς ιδιωτικοποίηση πρώην δημοσίων επιχειρήσεων προσθέτοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.
  • Οδηγεί σε μαζικά λουκέτα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες με πρόσχημα την οικονομική κρίση να κάνουν μαζικές απολύσεις και να παραβιάζουν την εργατική Νομοθεσία. Αυξάνει την ανεργία σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα βυθίζοντας ένα εκατομμύριο ανέργους, άνδρες και γυναίκες, και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.
Νέες πολύ μεγάλες δυσκολίες συνεπάγονται γιατοεργατικόσυνδικαλιστικόκίνημα η δραματική αύξηση της ανεργίας, οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μετατάξεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και η  εφαρμογή του νέου πολυνόμου, για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, που ψηφίστηκε, πρόσφατα,  το Δεκέμβρη του 2010. Η κυβέρνηση με αυτόν μειώνει δραστικά τους μισθούς όχι μόνο στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα αλλά και σ’ αυτούς του ιδιωτικού, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν θα τους πειράξει και ότι μοναδικός στόχος της ήταν ο δημόσιος τομέας και οι δήθεν «παχυλά» αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε αυτόν. Καταργεί επίσης ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού ανοίγει την «κερκόπορτα» να υπερισχύσουν σε σχέση με αυτές οι επιχειρησιακές που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς. Με τους νέους έμμεσους κυρίως φόρους φορτώνει τα λαϊκά στρώματα με νέα δυσβάστακτα βάρη και μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων.
Νέες δυσκολίες επίσης προστίθενται στη δράση του σ.κ. λόγω των αλλαγών που η επίθεση του κεφαλαίου και οι προωθούμενες απ’ αυτό αναδιαρθρώσεις του παραγωγικού προτύπου επιφέρουν στην σύνθεση και στη διαστρωμάτωση της σύγχρονης εργατικής τάξης της χώρας μας. Η διαφορετικότητα, που έχει διαμορφωθεί στις υλικές προϋποθέσεις αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (εργαζόμενοι – άνεργοι, πλήρης – ελαστική απασχόληση, Έλληνες εργαζόμενοι – υπερεκμεταλλευόμενοι μετανάστες, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέοι σε ανασφάλεια - παλιότεροι εργαζόμενοι με στοιχειωδώς προστατευμένα δικαιώματα, συνδικαλισμένοι - μη συνδικαλισμένοι κ.λ.π.), προϋπήρχε, αλλά τώρα έχει φτάσει στο ζενίθ και δυσκολεύει  ακόμη περισσότερο  την ενιαιοποίηση των εργατικών αιτημάτων, την ένταξη των εργαζομένων στην συλλογική δράση και τη διαμόρφωση ταξικής συνείδησής τους.
Η κυβέρνηση η τρόικα και ο ΣΕΒ με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν στο στόχο τους για το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και για τη ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου προσπαθούν να οδηγήσουν σε περιθωριοποίηση και διάλυση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφού το καθιστούν στη συνείδηση των εργαζομένων ανίκανο να τους υπερασπίσει θεμελιώδη δικαιώματα και θέτουν σε αμφισβήτηση την ενότητα, την μαζικότητα και τελικά την ίδια την ύπαρξή του. Η υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωσή του. Με τη θέσπιση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων οι εργοδότες θα στήνουν εργοδοτικά ελεγχόμενα σωματεία και θα αμφισβητούν εμπράκτως το ρόλο των κλαδικών ομοσπονδιών και σωματείων, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της ραχοκοκαλιάς του σκ. Ταυτόχρονα βασικοί θύλακες του σκ στις ΔΕΚΟ, Τράπεζες και στο δημόσιο με μεγάλη συνδικαλιστική πυκνότητα και αγωνιστικές παραδόσεις, που καλύπτουν κυρίως «προστατευμένη», πλήρη και σταθερή εργασία, χτυπιούνται και αποδυναμώνονται με τη διάλυση, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, την ιδιωτικοποίηση και τις ριζικές περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων που προωθούνται από την κυβέρνηση σε αυτούς τους χώρους. Με την αποδυνάμωση και αυτού του οχυρού και με δεδομένη την μέχρι τώρα πλημμελή παρουσία του σ.κ. στον ιδιωτικό τομέα , υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος για στρατηγική ήττα και για την ίδια την ύπαρξη του σκ της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή τα δίνουν όλα στο κεφάλαιο. Ελεύθερες και πιο εύκολες απολύσεις, μειωμένη φορολογία κερδών, διατιμημένη εργασία των νέων, μειωμένες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και του ανοίγουν έτσι την όρεξη να ζητά να πάρει πίσω όλα όσα κατέκτησαν  οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
Η αποχώρηση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με αφορμή τη μυστική συμφωνία του προέδρου της με τους εργοδότες για μειώσεις μισθών και με βασική αιτία τη συμβιβαστική γραμμή της ηγετικής ομάδας της  ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, που υπονομεύουν ακόμα περισσότερο το κύρος και τη διαπραγματευτική ικανότητα της, ήταν μία κίνηση συνδικαλιστικής τακτικής με βαρύνουσα πολιτική σημασία. Η ταυτόχρονη κατάθεση πρότασης από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με αντιπροσώπους εκλεγμένους εκ νέου από τη βάση, για την οργανωτική ενοποίησή της με την ΑΔΕΔΥ και την αλλαγή του προσανατολισμού της σε ταξική κατεύθυνση μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να δώσει μία πολιτική ανάσα και μία θετική διέξοδο στη σημερινή κρίση της ΓΣΕΕ και του σκ.

Οι αντιδράσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, παρά τις εντυπωσιακές εκλάμψεις του στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 5 Μάη και στις 15 Δεκέμβρη, δεν ήταν μέχρι σήμερα στο σύνολό τους ανάλογες της κλίμακας της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι/ες και κυρίως δεν ανέκοψαν τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε αυτή την περίοδο σε μία από τις χειρότερες στιγμές του, με υπονομευμένη την αξιοπιστία του στους εργαζόμενους/ες από το παρελθόν και μη έχοντας σήμερα τη δυνατότητα, λόγω της κυριαρχίας σε αυτό των δυνάμεων του κυβερνητικού και συμβιβαστικού συνδικαλισμού,  να εμπνεύσει νικηφόρους αγώνες. Ωστόσο στην αδυναμία των συνδικάτων για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους να αντιπαρατεθούν νικηφόρα στο μνημόνιο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ δεν υπήρξε ένα ισχυρό πολιτικό αντίβαρο από την Αριστερά.
Η Αριστερά στο σύνολό της έδωσε τη μάχη και στήριξε πολιτικά αλλά και με κινητοποίηση του κόσμου της τις εργατικές κινητοποιήσεις. Μία όμως Αριστερά κατακερματισμένη και πολλές φορές απομακρυσμένη από την κοινωνία δεν μπορεί να πείσει στα καλέσματά της τους εργαζόμενους για ενωτικούς αγώνες. Δεν μπορεί να κάνει ορατή μία πειστική εναλλακτική διέξοδο, να αποδείξει ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του μνημονίου και να πολιτικοποιήσει την οργή και τις διαθέσεις για αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση, η τρόικα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου αλλάζουν με τις πολιτικές τους το κοινωνικό και εργασιακό τοπίο στη χώρα μας καθιστώντας δυσμενέστερους τους συσχετισμούς δύναμης σε βάρος των εργαζομένων. Τίποτε πλέον δεν θα είναι όπως πριν και οι δυσκολίες, όσον αφορά την κατάσταση των εργαζομένων και τους όρους δράσης του σκ, σε συνθήκες κρίσης, αντεργατικών πολιτικών και εξαέρωσης εργατικών δικαιωμάτων, πολλαπλασιάζονται.
Μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους συνεπάγονται για το παρόν και το μέλλον του σκ οι σημερινές έκτακτες συνθήκες και το ενδεχόμενο γενικευμένης αποπολιτικοποίησης ή και συντηρητικοποίησης της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από τις νέες δυσκολίες αναδεικνύονται και δυνατότητες που μπορεί να οδηγήσουν - κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις - σε νέα ριζοσπαστικοποίησή της και σε μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις, που τόσο οι δυνάμεις μας στο συνδικαλιστικό χώρο όσο και το κόμμα πρέπει να έχουν σχέδιο αξιοποίησής τους σε προοδευτική - σοσιαλιστική κατεύθυνση..
Κατά συνέπεια οι δυνάμεις μας που δραστηριοποιούνται στο σκ πρέπει να κάνουν μία ριζική στροφή στη δουλειά τους και να εργαστούν πιο αποφασιστικά και σχεδιασμένα αφενός για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλάσιες σήμερα δυσκολίες και αφετέρου για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την μαχητική αντεπίθεσή του για να πάρει πίσω και να επεκτείνει τις κατακτήσεις που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα και για την ανατροπή του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών.
            Το σκ μπορεί και πρέπει να βρει το «κόκκινο νήμα» που να το ενώνει με την κοινωνία, τις παλιότερες ηρωικές στιγμές του εργατικού κινήματος της χώρας μας αλλά και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και σ’ όλη την Ευρώπη καθώς και με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των νέων στη Μ. Βρετανία και στην Ιταλία.
Η διαμόρφωση ενός ελαχίστου πλαισίου διεκδικήσεων, η ενίσχυση των μαζικών διαδικασιών βάσης και η αναζωογόνηση των κυττάρων του εργατικού κινήματος των πρωτοβάθμιων σωματείων, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε για τη συγκρότηση ενός νέου ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Πρώτος στόχος των δυνάμεών μας στο σκ είναιη διαμόρφωση ενός ενιαίου εργατικού μετώπου, που θα μπορεί αναπτύσσει ακόμα πιο πολιτικοποιημένους αγώνες με στόχους την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών και για το άνοιγμα του δρόμου για μία άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων. Προϋπόθεση για την οικοδόμηση αυτού του ενιαίου μετώπου είναι πριν απ΄ όλα ο καλλίτερος συντονισμός των συνδικαλιστικών κινήσεων που έχουν αναφορά στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα οι ενωτικές πρωτοβουλίες με όλες τις άλλες αριστερές αγωνιστικές δυνάμεις που κάνουν ταξικό συνδικαλισμό καθώς και με όσες δυνάμεις απεγκλωβίζονται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό ενάντια στις τωρινές αντεργατικές πολιτικές. Ένα τέτοιο ενιαίο εργατικό μέτωπο θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά και στη συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την προώθηση των παραπάνω αλλά και ευρύτερων πολιτικών στόχων.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις οι δυνάμεις μας που δρουν στο σκ θα κινηθούν το επόμενο διάστημα με βάση τις εξής προτεραιότητες:
  1. Συνέχιση και ενίσχυση της παρέμβασής και της πίεσής μας σε όλες τις κλίμακες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος (πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) για να εναρμονίζονται, σε όποιο βαθμό το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων, με τις ανάγκες της συγκυρίας και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Η αποχώρηση μας από το προεδρείο της ΓΣΕΕ έχει τον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποσυρόμαστε από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τις ευθύνες που μας αναλογούν με βάση την επιρροή μας που προκύπτει  από τις εκλογικές διαδικασίες του και τη θέση  μας για αντιπροσωπευτικά αναλογικά προεδρεία (Οι θέσεις ευθύνης να κατανέμονται στις παρατάξεις με βάση τη δύναμή τους χωρίς προγραμματική συμφωνία, ώστε το συνδικάτο να μπορεί να λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς). Αντίθετα σηματοδοτεί την ένταση των προσπαθειών μας για μία άλλη αγωνιστική πορεία του σκ για υπεράσπιση της οργανωτικής ενότητάς του και για αυτόνομα, ενωτικά και ταξικά συνδικάτα.
  2. Αναβάθμιση της δουλειάς μας στα πρωτοβάθμια σωματεία για την ενίσχυση της εσωτερικής ζωής τους, τη δραστηριοποίησή τους για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα τωνεργαζομένων και τη σταθερή, δημοκρατική και αντιγραφειοκρατική λειτουργία όλων των οργάνων τους (ΔΣ, γενική συνέλευση κλπ). Το καλλίτερο «φάρμακο» για την αναζωογόνηση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι η πληροφόρηση, η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και στην εκτέλεσή τους. Εάν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς  δυνάμεων σε όλες τις κλίμακες του σκ , πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τους αλλάξουμε στα βασικά κύτταρά του, που είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία. Για να μπορέσει το κόμμα να συμβάλλει σε αυτό τον στόχο πρέπει να κάνει καταγραφή και οργανωμένη δουλειά για συνδικαλιστική συμμετοχή όλων των μελών του στους χώρους δουλειάς.
  3. Επιμονή και σταθερότητα των δυνάμεων μας στο στόχο μας για ένταξη στο σκ τμημάτων της σύγχρονης εργατικής τάξης που σήμερα είναι «εκτός των τειχών του» με συγκεκριμένα βήματα θεσμικής εκπροσώπησής τους σε αυτό.Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ένα μειοψηφικό κίνημα με μεγάλη μείωση των μελών του. Τα πιο καταπιεσμένα στρώματα της εργατικής τάξης είναι εκτός συνδικάτων με τραγική την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, αφού και οι δυνάμεις μας στο σ.κ. δεν είχαν δώσει την δέουσα προσοχή σε αυτόν, επικεντρωμένες κύρια σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Απουσιάζουν οι νέοι, οι γυναίκες, οι επισφαλώς απασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες/στριες. Απαιτούνται σταθερός προσανατολισμός μας, συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά μέτρα για ν’ αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και ο στόχος αυτός να γίνει υπόθεση κάθε Πολιτικής Κίνησης του κόμματος με χρεώσεις και επιτροπές ευθύνης.
  4. Επιμονή και σταθερότητα στο στόχο μας για ανανέωση των γραμμών του σκ αλλά και των δικών μας δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ένα γερασμένο κίνημα. Οι νέοι  και οι νέες δεν εντάσσονται στις γραμμές του, λόγω του φόβου της απόλυσης και της ανεργίας, της εργοδοτικής  τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας και της υπερεκμετάλλευσής τους με πλήρως ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, ανεξέλεγκτα ωράρια, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Επίσης γιατί απωθούνται από τον γραφειοκρατικό και συμβιβαστικό τρόπο λειτουργίας τους. Οι γυναίκες, ενώ παρουσιάζουν σημαντική μαζική δράση και μαχητικότητα, βρίσκονται στο περιθώριο και απουσιάζουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πράγμα για το οποίο και οι δικιές μας δυνάμεις φέρουν μεγάλη ευθύνη. Το στοίχημα θα κερδηθεί τόσο από την ανανέωση των στελεχών όσο κυρίως με την μαζική ένταξη των νέων εργαζομένων μέσα στα συνδικάτα και στη συλλογική πάλη. Αυτό απαιτεί τις προαναφερθείσες αλλαγές μέσα στα συνδικάτα, πρέπει όμως να εξετάσουμε ακόμη και την δημιουργία άτυπων θεματικών συσπειρώσεων και κινημάτων που δεν θα είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές προς τα συνδικάτα και θα λειτουργούν ως προθάλαμος για την ένταξη των νέων ανθρώπων σε αυτά (συσπειρώσεις κατά της επισφάλειας, επιτροπές ανέργων κλπ). Ταυτόχρονα η νεολαία ΣΥΝ θα πρέπει να έχει ως μόνιμο προσανατολισμό της την σχεδιασμένη και καλά οργανωμένη παρουσία και παρέμβασή της στο σκ και κυρίως στους  χώρους εργασίας που απασχολείται  μεγάλος αριθμός νέων (call centers, couriers, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, διατροφική αλυσίδα, μισθωτή  διανόηση, νέα μισθωτά στρώματα κλπ) και , προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια από έμπειρους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του χώρου μας.
  5. Οργανωμένη συζήτηση και στις γραμμές μας, αλλά και ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες θέσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στη δομή και στην οργάνωση του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, στις  νέες μεγάλες δυσκολίες αλλά και στις αλλαγές του παραγωγικού προτύπου. Αναζητούμε και επιδιώκουμε τα οργανωτικές μορφές και τις δομές που ενοποιούν την εργατική τάξη, ενισχύουν την μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων της και αποτρέπουν φαινόμενα συντεχνιασμού και γραφειοκρατίας. Βασικός στόχος μας είναι η συνδικαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από η μορφή απασχόλησής τους, καθώς και των ανέργων.
  6. Καλλίτερη οργάνωση της παρουσίας μας στα συντονιστικά των πρωτοβαθμίων σωματείων σε όλη τη χώρα,χωρίς φυσικά διάθεση ή πρόθεσή «καπελώματός» τους, και προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και πολιτική διεύρυνσή τους. Η παρουσία των δυνάμεών μας στα συντονιστικά των πρωτοβάθμιων σωματείων δεν στοχεύει στη συγκρότηση μία «αριστερής», ανταγωνιστικής στην ήδη υπάρχουσα, ΓΣΕΕ, αλλά στην αξιοποίησή τους ως ενός χρήσιμου μετωπικού μαζικού εργαλείου για την κινητοποίηση των εργαζομένων από τα κάτω, την πίεση προς τις παραπάνω βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος να παίρνουν αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση και την παραγωγή  αυτόνομων κινηματικών γεγονότων, όταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αδρανούν ή συμβιβάζονται.
  7. Αναβάθμιση συνολικά της ιδεολογικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δουλειάς μας στο σκ, και ιδιαίτερα, για την αντιμετώπιση του πρόσφατου πολυνόμου για τα εργασιακά, ώστε να αποφύγουμε την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας και την απομαζικοποίηση των συνδικάτων στις ΔΕΚΟ και να ακυρώσουμε την προσπάθεια των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία εργοδοτικών σωματείων μέσω των οποίων θα επιδιώξουν να επηρεάσουν υπέρ των συμφερόντων τους συσχετισμούς δυνάμεων στο σκ.
  8. Αυτή την περίοδο  πρέπει να ενισχύσουμε ιδιαίτερα τη δουλειά μας στο σ.κ. των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπου τα επιχειρησιακά σωματεία θα αντιμετωπίσουν δυσβάστακτες πιέσεις από την εργοδοσία για την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών σ.σ.ε., για μείωση μισθών, απολύσεις, ελεύθερα ωράρια, επέκταση ελαστικοτήτων  κλπ) κυριολεκτικά «με το πιστόλι στον κρόταφο»  λόγω της απειλής των απολύσεων και του κλεισίματος.
Εάν αυτό συνδυαστεί με την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την προσπάθειά της να στήσει στα συνδικάτα ελεγχόμενους απ’ αυτή μηχανισμούς, τον κατακερματισμό, απομαζικοποίηση και οικονομική ασφυξία του σκ, κατανοούμε ότι αυτό κινδυνεύει με καθίζηση στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο την μεταφορά του κέντρου της ταξικής αντιπαράθεσης μέσα στους χώρους εργασίας, γιατί εκεί θα κριθούν πολλά. Να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τα επιχειρησιακά σωματεία για ν’ αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της εργοδοσίας, ώστε πουθενά να μην εφαρμοστεί ο πολυνόμος για την μείωση των μισθών και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων. Να συμβάλλουμε στη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, πριν οι εργοδότες  «στήσουν» ελεγχόμενα από αυτούς. Να αναβαθμίσουμε το ρόλο και τη δυναμική των κλαδικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών, κυρίως στους χώρους εργασίας που δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, ώστε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς κυβέρνησης εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό του σκ
  1. Επικέντρωση όλων των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη κοινωνικών και ταξικών αγώνων με αιχμές τα κοινωνικά μέτωπα της περιόδου. Τέτοια μέτωπα άμεσης προτεραιότητας για μας εκτός από τους στόχους της ανατροπής του μνημονίου, τη μη αναγνώριση του δημοσίου χρέους και την επαναδιαπραγμάτευσή του είναι μεταξύ άλλων: Η υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού, η διεκδίκηση μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποτροπή των απολύσεων και τη στήριξη των ανέργων, η απόκρουση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας  στους χώρους εργασίας, η απόκρουση της διάλυσης, του ξεπουλήματος και της λεηλασίας του δημοσίου πλούτου, η υπεράσπιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών που εμπορευματοποιούνται, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η προστασία των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, η αποτροπή της διάλυσης και εξαέρωσης των εργασιακών σχέσεων, η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η απόκρουση των περικοπών στην υγεία, παιδεία κοινωνική φροντίδα, οι νέοι, κυρίως, έμμεσοι φόροι και ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2011.
  2. Μόνιμη επιδίωξή μας παραμένει να προωθούμε μέσα από τους αγώνες την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που ασκούν αγωνιστικό - διεκδικητικό συνδικαλισμό και ιδιαίτερα των δυνάμεων που ασκούν αυτόνομο ταξικό συνδικαλισμό.
  3. Διαμόρφωση συγκεκριμένου σοβαρού και προσεκτικού σχεδιασμού για συγκρότηση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών των εργαζομένων με άλλα λαϊκά στρώματα, με μικρομεσαία στρώματα που σήμερα προλεταριοποιούνται, διανοούμενους και νεολαία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη συγκρότηση του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την απεμπλοκή της χώρας μας από το μνημόνιο και τη διέξοδο από την κρίση σε προοδευτική σοσιαλιστική κατεύθυνση. Στόχος μας είναι η συγκρότηση επιτροπής πανελλαδικής εμβέλειας για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων  αποτελούμενη από συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς, εργατολόγους και άλλους διανοούμενους, εκπροσώπους αυτοδιοικητικών κινήσεων και άλλων κοινωνικών φορέων και κινημάτων, που θα δρα με σχέδιο και συνέπεια.
  4. Ενθάρρυνση και αξιοποίηση συνδικαλιστών/στριών που διαφοροποιούνται και αποδεσμεύονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ. Επιδίωξη κοινών δράσεων με αυτές τις δυνάμεις.
  5. Ανασυγκρότηση, ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κοινών συνδυασμών και παρατάξεων σ’ όλες τις βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος.
  6. Ανάληψη με επιμονή και σταθερότητα ενωτικών πρωτοβουλιών για κοινές δράσεις με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς που δραστηριοποιούνται στο σκ, και ιδιαίτερα με το ΠΑΜΕ παρά την σεχταριστική και διασπαστική πολιτική της ηγεσίας του, γιατί αυτές διευκολύνουν την κοινή δράση όλων των εργαζομένων και μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματικούς τους αγώνες τους. Η συνδικαλιστική αριστερά πρέπει να αρχίσει να συζητά μεταξύ της. Να πιάσει το νήμα μιας πιο δυναμικής και ενωτικής παρέμβασης μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.
  7. Συγκρότηση και ανάπτυξη από τα συνδικάτα δικτύων αλληλεγγύης για τη στήριξη των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και των κατεδαφιστικών πολιτικών κυβέρνησης, τρόικας και ΣΕΒ και στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών που αρχίζουν να αναπτύσσονται στις γειτονιές και στους δήμους. Οι νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προκαλούν αντιθέσεις στο εσωτερικό της εργατικής τάξης, αναδιπλώσεις και συντεχνιασμούς. Συνεπώς η πάλη για το μερικό πρέπει να διασυνδέεται με το γενικότερο συμφέρον της τάξης. Η αλληλεγγύη, η επεξεργασία κοινών στόχων, η δημιουργία κοινών πλαισίων αναφοράς στα μεγάλα ζητήματα, η υπεράσπιση των πιο καταπιεσμένων στρωμάτων, η μάχη κατά των διακρίσεων της νέας γενιάς συμβάλλουν όχι μόνο στην ανακούφιση αυτών των στρωμάτων αλλά και στη διαμόρφωση της ταξικής τους συνείδησης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ανέβει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης σε όποιον τομέα εκδηλώνεται η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου.
  8. Ο συντονισμός της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς που επηρεάζουν σε όλο τον πλανήτη απαιτεί τη διεθνοποίηση της ταξικής αντιπαράθεσης και το συντονισμό της δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό περνά μέσα από την στήριξη και αναβάθμιση της δουλειάς μας στο δίκτυο συνδικαλιστών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πρέπει να στρέψει τη δράση του πανευρωπαϊκές  πολιτικές καμπάνιες για τα προβλήματα των εργαζομένων και για την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ. Επίσης περνά μέσα από τη στενή μας συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα με στόχους αφενός την ανάπτυξη και το συντονισμό των αγώνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου την ριζική αλλαγή προσανατολισμού και του τρόπου λειτουργίας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία σήμερα λειτουργεί ως απλό «λόμπι» με ελάχιστες κινηματικές πρωτοβουλίες, συμβιβαστικά με τις κυρίαρχες πολιτικές στην ΕΕ και είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων της Ευρώπης, σε μια περίοδο που κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα.
  9. Ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, μέσα και από τις δικές της συλλογικές διαδικασίες, ως κέντρου σχεδιασμού και ανάπτυξης αγώνων και ως βασικού πυρήνα ευρύτερων διεργασιών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο διακριτό, ανταγωνιστικό με τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις, ριζοσπαστικό ρεύμα, που να συσπειρώνει με πανελλαδική δικτύωση οτιδήποτε αγωνιστικό δραστηριοποιείται στο εσωτερικό ή και στις παρυφές του. Ένα τέτοιο ευρύτερο ρεύμα μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του σ.κ. και να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων, τα δεδομένα μέσα σ’ αυτό καθώς και τον προσανατολισμό του προς μία αυτόνομη, ταξική, αντιγραφειοκρατική και κινηματική κατεύθυνση.
  10. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τη ριζική στροφή του κόμματός μας από τη βάση μέχρι την ηγεσία του στην εργατική δουλειά με καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, σχέδιο, χρεώσεις, και έλεγχο,  βάσει και των  σχετικών αποφάσεων της περσινής απόφασης της ΚΠΕ.  Οι ΝΕ και ΠΚ του ΣΥΝ θα πρέπει να συζητήσουν άμεσα αυτή την απόφαση της ΠΓ και να πάρουν τα αν αναγκαία πολιτικά και οργανωτικά μέτρα για την εφαρμογή της.
 
Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στην βουλή των Ελλήνων θέματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την...ματιά και την στήριξη της Περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στην βουλή των Ελλήνων θέματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την...ματιά και την στήριξη της Περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-για την Στερεά Ελλάδα-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Eπίκαιρα θέματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Βουλή των Ελλήνων, για προώθηση και λύση αλλά και για διευκόλυνση του έργου της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φέρνει η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Στουπή, σε μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δυνάμεις της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ προώθησαν ήδη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίκαιρα θέματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η διαδικασία ανάδειξης των σοβαρών θεμάτων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ξεκίνησε πριν τις εκλογές με την ερώτηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή για την καταστροφή της Γκιώνας, συνεχίστηκε με την παρουσία στην Λαμία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λαμίας, την επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στα Οινόφυτα στην Βοιωτία, και την παρουσία του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην Βοιωτία. Συνεχίστηκε δε, μετεκλογικά με την προετοιμασία του φακέλου και την υποβολή ερώτησης της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη για την πυρκαγιά στον υγροβιότοπο Δύστο της Εύβοιας.
Τα πρώτα θέματα που επεξεργάστηκε η παράταξη μέσω της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού για άμεση ανάδειξη και προώθηση στη Βουλή αφορούν, τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, τις υποδομές, τα υλοποιούμενα προγράμματα, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας κ.λ.π.. Οι πρώτες παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο αφορούν το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Φωκίδας-ΠΑΝΦΩΚΙΣ, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Εύβοιας-Βοιωτίας-Φθιώτιδας, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ που αφορά τις ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, τα ενεργειακά Προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ των Δήμων, η πορεία του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, oι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, οι υποδομές και ο προγραμματισμός του ΟΣΕ που διασχίζει την Στερεά Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν θέματα κοινωνικών υποδομών, περιβάλλοντος, δημοκρατικού προγραμματισμού, αγροτικού τομέα, ανεργίας, κ.λ.π.

05-01-2011
Το Γραφείο Τύπου

Επιστολή της παράταξης ΡΙΖΟΣΣΕ σε Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ-Συνεργάτες

Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες, συναγωνιστές και σύντροφοι.
Οι δυνάμεις της παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΣΤΕΡΕΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», συνεργάζονται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου-Δημοκρατική Συνεννόηση, δυνάμεις από τον Οικολογικό χώρο, επιστήμονες και τοπικούς κοινωνικούς φορείς για να φέρουν στην βουλή των Ελλήνων θέματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η διαδικασία ανάδειξης θεμάτων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε ήδη πριν τις εκλογές με την εκπόνηση του περιφερειακού προγράμματος από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ηδη κάποια θέματα, όπως οι ερωτήσεις της Βουλευτού Ηρώ Διώτη για την απουσία της πολιτείας από την καταστροφή του υγροβιότοπου του Δύστου Εύβοιας, του Νίκου Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Γκιώνα, του Δημήτρη Παπαδημούλη για την Φωκίδα κ.λ.π., φέρουν την δική μας συμβολή, επεξεργασία και στήριξη, για να αναδειχτούν στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και για να δημιουργηθεί πολιτική πίεση για να επιλυθούν.
Για πολλά θέματα η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού της ΡΙΖΟΣΣΕ και οι πολιτικές δυνάμεις που συνεργαζόμαστε στην περιφερειακή παράταξη έχουμε ετοιμάσει σχετική τεκμηρίωση και προτάσεις και είναι στις προτεραιότητές μας να τα αναδείξουμε.
Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας και την συνεργασία σας, σε μια αμφίδρομη σχέση.
Τα πρώτα θέματα που επεξεργαστήκαμε αφορούν τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, τις υποδομές, τα υλοποιούμενα προγράμματα, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας κ.λ.π.. Τα θέματα αυτά θα τεθούν και στην Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην νέα χρονιά καθότι περνούν και στην δική του πλέον αρμοδιότητα.
Οι πρώτες παρεμβάσεις μας σε αυτό το επίπεδο αφορούν το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Φωκίδας-ΠΑΝΦΩΚΙΣ, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Εύβοιας-Βοιωτίας-Φθιώτιδας, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ που αφορά και τις ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, τα ενεργειακά Προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ των Δήμων, η πορεία του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, τα θέματα υποδομών του ΟΣΕ που διασχίζει την Στερεά Ελλάδα.
Η δεύτερη μεγάλη ενότητα θεμάτων που θα ανοίξει η παράταξή μας στο περιφερειακό συμβούλιο αφορά τα θέματα περιβάλλοντος, η αναβάθμιση της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, ο δημοκρατικός προγραμματισμός, το πρόβλημα του ΑΣΩΠΟΥ, ο Κορινθιακός, Ο Μαλιακός, ο Ευβοικός, η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, τα αγροτικά θέματα, οι κοινωνικές υποδομές.
Με την επιστολή μας αυτή, σας ενημερώνουμε για τις επιλογές μας και τον σχεδιασμό μας, έτσι ώστε συντονισμένα να επιτύχουμε το καλύτερο, οι δε συνεργάτες σας, να μπορούν πιο εύκολα να προετοιμάζουν τα σχετικά θέματα και τις παρεμβάσεις στο «δικό σας επίπεδο». Χρειαζόμαστε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.
Σας αποστέλλουμε τέλος το πρόγραμμα της Παράταξης και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που θα το εξειδικεύσουμε σε μια εξάμηνη καμπάνια συζήτησης με τους τοπικούς φορείς (Α΄ εξάμηνο 2011), και για το οποίο παρακαλούμε για τις παρατηρήσεις σας.
Στερεά Ελλάδα 05-01-2011
Με τιμή
Για την παράταξη ΡΙΖΟΣΣΕ - Νίκος Στουπής
Πίνακας αποδεκτών
  1. Bουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
  2. Νίκος Χουντής-Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
  3. Νότης Μαριάς – Δημοκρατική Συνεννόηση
  4. Φίλοι που στήριξαν το ψηφοδέλτιο ΡΙΖΟΣΣΕ (Κείμενο Στήριξης 62 στελεχών στις εκλογές)

Τηλέφωνα / Εmail Eπικοινωνίας : Για την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού της Παράταξης

Στην βουλή θέματα της Φωκίδας

Σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, η περιφερειακή παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –για την Στερεά Ελλάδα, φέρνει στην βουλή των ελλήνων, θέματα της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα της περιοχής της Φωκίδας. Πιο συγκεκριμένα η κατατεθείσα στις 26-12-2010, ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αφορά το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Φωκίδας έχει ως εξής:

«Προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

Στo 2007-2008 εγκρίθηκε από τον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ Αλογοσκούφη, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή Φωκίδας με το όνομα «ΠΑΝΦΩΚΙΣ» και ύψους 125.000.000 €. Το πρόγραμμα αφορά την στήριξη της ορεινής περιοχής με δράσεις τεχνικών υποδομών και είναι χρηματοδοτούμενο από Εθνικούς πόρους (ΠΔΕ).
Ερωτώνται οι   κ.κ. Υπουργοί:
  • Ποιος είναι ο μέχρι σήμερα ρυθμός υλοποίησης του έργου;
  • Ποια επιμέρους έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και ποια έχουν υλοποιηθεί  ;
  • Εφόσον το Έργο-Πρόγραμμα συνεχιστεί ποιος θα αναλάβει την υλοποίησή του με την κατάργηση της Νομαρχίας ;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης

To γραφείο τύπου / 06-01-2011