Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η θητεία τους και οι θλιβερές ιστορίες του ΑΣΩΠΟΥ

«..Από το ΠΑΣΟΚ στην Δεξιά και από την Δεξιά στο ΠΑΣΟΚ…. Ψηφίστε μας. Ετσι κι αλλοιώς για όσα δεν κάναμε και για όσα δεν θα κάνουμε θα φταίνε οι προηγούμενοι…Ψηφίστε μας…».
Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η θητεία τους και  οι θλιβερές ιστορίες του ΑΣΩΠΟΥ
……………………………………………………………………………………………………………
Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο στέλνει την Ελλάδα η Κομισιόν για τον Ασωπό

·       Η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού.
·       Η κυβέρνηση  δεν έχει καν κοινοποιήσει όπως όφειλε μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2010 τα σχέδια και προγράμματα για την κατάσταση των υδάτων
·       Η Κομισιόν έχει κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.
Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Ποτότσνικ για την κατάσταση και την ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού, και για την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προστατέψει την ποιότητα των υδάτων στην Ελλάδα, μετά από ερώτηση του Νίκου Χουντή για την πολυετή ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων νερών του υπεδάφους.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στην ερώτηση του αναφερόταν στην επιδημιολογική μελέτη, που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και το συμπέρασμα της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Στη συνέχεια της ερώτησης αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (C-286/08 απόφαση C267 7.11.2009) σε ότι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει για τα συμπεράσματα με βάση την έκθεση της Ελλάδας για το διάστημα 2005-2007, αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως εθνικό σημαντικό ρύπο και καλούσε την  επιτροπή να πάρει μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών από το εξασθενές χρώμιο.
Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ποτότσνικ αφού αναφέρεται στην οδηγία πλαίσιο για το νερό 2000/60/ΕΟΚ που θεσπίζει περιβαλλοντικό στόχο της «καλής κατάστασης» όλων των υδάτων (ποτάμια, λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα) και επιβάλλει την εκπόνηση μέχρι τις  22.12.2009 των αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων καθώς και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή μέχρι τις 22.3.2010,  τονίζει συγκεκριμένα για τον Ασωπό :  «Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων  διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό.
Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έχει κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας (αριθμός υπόθεσης 2074-2010)».

Το Γραφείο Τύπου  του ΣΥΝ
28.10.2010

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑZΟΜΕΝΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
GUE/NGL

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΟΜΕΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ιταλία, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι Κυβερνήσεις ανακοινώνουν τα ίδια μέτρα στην ίδια κατεύθυνση: τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τις Κυβερνήσεις στις Τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρωθούν από τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς. Θέλουν να μας κάνουν να πληρώσουμε την κρίση τους, την κρίση του κεφαλαίου.

Αλλά οι λαοί αντιστέκονται, και στη Γαλλία και αλλού.

Στη Γαλλία, τον προηγούμενο μήνα, εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στον νόμο που καταργεί τη σύνταξη στα 60 έτη. Οι νέοι και τα φοιτητικά συνδικάτα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τις δράσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Αύριο θα βγουν για μια ακόμη φορά στους δρόμους, θα κάνουν ακόμη μια φορά απεργία διεκδικώντας αξιοπρεπείς συντάξεις. Είμαστε μαζί τους, είμαστε αλληλέγγυοι με τον τόσο δίκαιο αγώνα τους.

Η κινητοποίησή τους είναι και δική μας!

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη χρήση των σωμάτων ασφαλείας ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στους νέους και τους μαθητές. Ζητάμε από τη Γαλλική Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την καταστολή του κοινωνικού κινήματος.

27 Ευρωβουλευτές της GUE/NGL
Bisky Lothar, Chountis Nikolaos (Χουντής Νικόλαος), De Jong Dennis, Ernst Cornelia, Ferreira Joao, Figueiredo Ilda, Handel Thomas, Hadjigeorgiou Takis (Χατζηγεωργίου Τάκης), Henin Jacky, Higgins Joe, Hoarau Elie, Klute Jurgen, Le Hyaric Patrick, Losing Sabine, Matias Marisa, Melenchon Jean Luc, Meyer Willy, Portas Miguel, Remek Vladimir, Ransdorf Miroslav, Scholz Helmut, Svensson Eva-Britt, Tavares Rui, Triantaphyllides Kyriacos (Τριανταφύλλιδης Κυριάκος), Vergiat Marie Christine, Wils Sabine, Zimmer Gabriele

Βρυξέλλες, 27.10.2010

Δήλωση του υπ.περιφερειάρχη Νίκου Στουπή για την ομιλία του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου.
Οι Έλληνες πολίτες από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού κατάλαβαν. Κατάλαβαν τον άμεσο εκβιασμό για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές αν το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δεν είναι αρεστό στη κυβέρνηση.
Η αγωνιώδης επιλογή της διακαναλικής συνέντευξης του κ. πρωθυπουργού δείχνει τον πανικό των επικυρίαρχων και των εγχώριων «μνημονιακών» για την έκβαση των εκλογών της 7ης Νοέμβρη, που θα σημάνουν την απαρχή της απαλλαγής της χώρας από τις «δουλείες» του Μνημονίου
Ο πρωθυπουργός, μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ξεκίνησε τη μικροπολιτική παροχολογία, όμως όταν είδε ότι ούτε αυτή πιάνει, το γύρισε στις απειλές.
Νέα μέτρα ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο μνημόνιο, που φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησής του.
Η κοινωνία θα πρέπει με το ισχυρότερο όπλο που έχει στα χέρια της, την ψήφο της, να αποδοκιμάσει την τρέχουσα αδιέξοδη πολιτική και να ενθαρρύνει τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής αριστεράς που με τη συνάντησή τους με τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν νέους δρόμους και γεννούν ελπίδες για μια νέα πορεία του τόπου.
Στο δίλημμα του Πρωθυπουργού «σωτηρία ή χρεοκοπία», ζητάμε από τους πολίτες της ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να απαντήσουν στηρίζοντας τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το μόνο συνδυασμό που παλεύει για τη «σωτηρία από τη χρεοκοπία του μνημονίου»


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
28-10-2010

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου

Τιμάμε με βαθύ σεβασμό την επέτειο του ΟΧΙ στο φασισμό και τον πόλεμο. Ο διαρκής αγώνας εναντίον του φασισμού, τα αντιπολεμικά κινήματα, οι διαχρονικοί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, αναδείχτηκαν σε οργανικές συνιστώσες της λαϊκής κινητοποίησης για κοινωνική δημοκρατία και χειραφέτηση, για κατακτήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων και του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού.
Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό.
Το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη. Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού.
Η κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ. Σήμερα λέμε ΟΧΙ σε κάθε είδους επέμβαση. Όχι στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Όχι στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. ΌΧΙ στο μνημόνιο της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας. ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη.
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

ΦΙΑΣΚΟ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν 300€ «βοήθημα» και θα χάσουν ΕΚΑΣ 690€!!!

Δήλωση του Κώστα Νικολάου, μέλος του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Σε φιάσκο, απάτη αλλά και προσβολή των πιο φτωχών συνταξιούχων εξελίσσεται το λεγόμενο βοήθημα της κυβέρνησης.
Εξαιρώ την υπεξαίρεση των δύο συντάξεων, δηλαδή ….να σε κάψω Γιάννη να σου αλείψω λάδι…  αφού παρακρατούν πρώτα δύο συντάξεις από όλους τους συνταξιούχους, τώρα «επιστρέφουν» «βοήθημα» (!!) όμως και με τον τρόπο που αυτό δίνεται οι συνταξιούχοι θα χάσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από ότι θα πάρουν!!!
Τα χρηματικά ποσά που θα χάσουν οι συνταξιούχοι είναι τόσα πολλά που υπερβαίνουν, ακόμα και το συνολικό κόστος του «βοηθήματος»!!!                                                  

Συγκεκριμένα:

Όπως είναι γνωστό, οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω  από ορισμένες προϋπόθεσης και αυστηρούς περιορισμούς, εκτός από τη σύνταξη δικαιούνται και Ε.Κ.Α.Σ. ( Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) .
Το κόστος του ΕΚΑΣ σύμφωνα με τον Ν. 2556/1997 βαραίνει το κρατικό προϋπολογισμό και σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.11321/ 15646/1198-7/10/2010 το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 1.050 εκ. ευρώ.   
Τα κριτήρια που λαμβάνονται για χορήγηση ΕΚΑΣ από 1/1/2010, σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας έχουν εξής:
Α) Συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις ( κύρια – επικουρική – βοηθήματα) μισθούς ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως 8.353.88 ευρώ.
Β) Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.745,62 ευρώ.
Γ) Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 15.165,39 ευρώ.

Ποσά ΕΚΑΣ:

α) Για συνολικά ποσά από συντάξεις ( κύρια-επικουρική) έως 7.607,55 καταβάλλεται μηνιαίως επίδομα ύψος 230 ευρώ.
β) Για ποσά εισοδήματος από 7.607,55 έως 8.353,38 ευρώ καταβάλλονται μηνιαία ποσά σύμφωνα με τα παρακάτω:
        ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ            ΠΟΣΟ Ε.Κ.Α.Σ.
 Από   7607,55    έως      7905,91 ευρώ              172,50 ευρώ
 Από   7905,91    έως      8104,76 ευρώ              115,00 ευρώ
 Από   8104,76    έως      8353,38 ευρώ                57,50 ευρώ
Όπως φαίνεται και από την εγκύκλιο, σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στα ετήσια εισοδήματα προστίθενται και τα βοηθήματα.
Αυτό σημαίνει πως χρηματικά ποσά τα οποία δίδονται υπό την μορφή βοηθήματος επηρεάζουν δραματικά το ΕΚΑΣ, καθώς αυτά δίδονται μόνο μία φορά και δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές.
Επιπλέον, όταν τα ποσά των «βοηθημάτων» σχετίζονται και με τις κλίμακες του ΕΚΑΣ τότε υπάρχει και δόλος.
Συμπληρώνουμε πως τα ποσά που προέρχονται από το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τον Ν. 2556/1997 δεν συνυπολογίζονται και δεν προστίθενται στα ετήσια ποσά.  
Επίσης, οι  αναπροσαρμογές του ΕΚΑΣ έγιναν το 2010 και έως το 2014 δεν αναμένονται νέες καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν παγώσει.
Το «βοήθημα» της κυβέρνησης:
Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, στο τέλος του χρόνου, θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους ένα έκτακτο βοήθημα που θα κυμαίνεται στα 300€, σε 200€ και σε 100€, το οποίο θα πάρουν 500.000 συνταξιούχοι και κοστολογείται στα 100 εκ.€
Τα χρηματικά ποσά του «βοηθήματος» δεν θα είναι σε επιταγή ως έκτακτο βοήθημα όπως θα έπρεπε αφού για το σκοπό αυτό έγινε και ειδική έκτακτη φορολόγηση, αλλά μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου(!!) τα οποία θα προστίθενται στις ετήσιες συντάξεις!!!
Το ποσό του «βοηθήματος» 300€  δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ποσό αυτό είναι τόσο όσο και οι κλίμακες του ΕΚΑΣ!! Δηλαδή όσο χρειάζεται για να αλλάξουν όλοι οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ από μία κλίμακα!! 
Έτσι όσοι έχουν εισοδήματα έως  7.607, 55 €, προσθέτοντας τα 300€ θα αλλάξουν κλίμακα και  αντί για 230€ θα πάρουν 172,50 €, δηλαδή θα χάσουν 57,50€ επί 12 μήνες = 690 ευρώ!!! 
Όσοι έχουν εισοδήματα έως 7905,91€, προσθέτοντας τα 300€ θα αλλάξουν κλίμακα και  αντί για 172,50€, θα πάρουν 115,00 €, δηλαδή  θα χάσουν 57,50€ συνολικά 690 ευρώ!!!
Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8104,76€, προσθέτοντας τα 300€ θα αλλάξουν κλίμακα  και  αντί για 115,00€, θα πάρουν 57,50, δηλαδή  θα χάσουν 57,50€ συνολικά 690 ευρώ!!!
Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8353,38€, προσθέτοντας τα 300€ θα αλλάξουν κλίμακα  και  αντί για 57.50€ δεν θα πάρουν τίποτα και θα χάσουν 690 ευρώ !!!
Συνεπώς, όλοι οι συνταξιούχοι δικαιούχοι ΕΚΑΣ που θα πάρουν 300€ «βοήθημα» θα χάσουν τουλάχιστο 690 ευρώ ΕΚΑΣ.
Τα οικονομικά οφέλη της κυβέρνησης με το τρικ αυτό είναι πολύ μεγάλα. Αφού από τη μία θα δώσουν, όπως λένε, 100 εκ. ευρώ  ως βοήθημα, όμως από την άλλη θα κερδίσουν μεγαλύτερα ποσά από το ΕΚΑΣ που δεν θα δώσουν.
Τα συνολικά ποσά που δεν θα δοθούν για ΕΚΑΣ και θα χάσουν οι συνταξιούχοι, υπολογίζονται σε τριπλάσιο αριθμό του «βοηθήματος» σχεδόν 300 εκ. ευρώ.
Έτσι  η λεγόμενη βοήθεια της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους,  είναι ωφελεία της κυβέρνησης και ζημιά των συνταξιούχων.
Τμήμα Εργατικής Πολιτικής

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για τη Στερεά Ελλάδα-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Κώστας Γιώτας και οι υποψήφιοι σύμβουλοι Χαρά Παρμενοπούλου και Γιάννης Κούτρας παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι σιδηροδρομικοί στον ιστορικό χώρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των εργαζομένων με τη παρακάτω δήλωση.
"Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, μια επιχείρηση που απασχολεί περίπου 7.000 άτομα βιώνει σήμερα τα αποτελέσματα των διαχρονικών πολιτικών του δικομματισμού. Τ α αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης, της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων. Τα αποτελέσματα αυτά χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του μνημονίου προπαγανδιστικά για να δικαιολογηθεί η εφαρμογή των σχεδίων ξεπουλήματος του δημόσιου σιδηρόδρομου με ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τμημάτων του και αύξηση εισιτηρίων, συρρίκνωση των δρομολογίων και κλεισίματος τμημάτων του δικτύου, με απροκάλυπτη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα των εργαζομένων στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ξεπούλημα του δημόσιου σιδηρόδρομου. Ο αγώνας αυτός αφορά όλους μας.
Καλούμε όλους τους πολίτες να αποδοκιμάσουν και να ανατρέψουν εκείνες τις δυνάμεις που ευαγγελίζονται και στηρίζουν την εκποίηση και τη διάλυση του ΟΣΕ. Ο δημόσιος σιδηρόδρομος -ένα λαϊκό μέσο μεταφοράς που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον- πρέπει να αναβαθμισθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙKH.Λαμία    22.10.10  

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ: Η έγκαιρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων είναι αυτονόητη υποχρέωση του ΥΠΑΑΤ

Τις τελευταίες μέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επιδίδεται με ζήλο σε ένα επικοινωνιακό καταιγισμό παροχών προς τους αγρότες. Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Πρωθυπουργού να αποφύγουν τη βροντερή καταδίκη της πολιτικής τους, οι αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας παρουσιάζονται σαν γενναιόδωρες παροχές.
Στην ανακοίνωση για έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, στους οποίους ισχυρίζεται ότι προσπαθεί  να συμπεριλάβει και τους δικαιούχους του ΟΓΑ και στην απόφαση επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, σήμερα έρχεται να προστεθεί και η καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης τις προσεχείς μέρες και η εξόφληση μέχρι τέλος του έτους.
Η απροκάλυπτη νέα απόπειρα εξαγοράς της ψήφου των αγροτών, θα πέσει στο κενό. Η στήριξη των αγροτών και η ανάπτυξη της υπαίθρου, απαιτούν μια ριζικά αντίθετη πολιτική από αυτήν που επί δεκαετίες εφαρμόζουν οι δικομματικοί εταίροι.
Αν ήθελαν να επιδείξουν φιλοαγροτική πολιτική , τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στο αυριανό Συμβούλιο Κορυφής των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όσο και ο Πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29.10, ας δηλώσουν με σαφήνεια τις θέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις προωθούμενες πρόσθετες κυρώσεις στις χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων.
Αυτό απαιτούν οι αγρότες και όχι τον προεκλογικό εμπαιγμό.
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ Τσίπρα στην εφημερίδα "Real News"

1. Χαρακτηρίζετε τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ως «δημοψήφισμα» για το Μνημόνιο. Αν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί, θα ζητήσετε πρόωρες κάλπες;
Θεωρώ πιθανότερες τις πρόωρες κάλπες αν η κυβέρνηση αποφύγει την κατακραυγή. Αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Για εμάς, το ζητούμενο είναι να βγει από τις κάλπες μια ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής η οποία μας οδήγησε στο Μνημόνιο. Υπάρχει κόσμος που χάνει τις δουλειές του, την αξιοπρέπειά του, το μέλλον του, χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματα. Οι εκλογές του δίνουν τη δυνατότητα να βγει και να το πει. Αν το μήνυμα σταλεί και είναι ηχηρό, να είστε σίγουρος ότι πολλά θα αλλάξουν στο πολιτικό σκηνικό.
2. Πρόωρες εκλογές, όμως, γιατί κ. Πρόεδρε; Η αριστερά, φαντάζομαι, δεν διεκδικεί την εξουσία. Συνεπώς ο κ. Σαμαράς θα έρθει…
Σαράντα χρόνια ακούμε τα ίδια επιχειρήματα. Καθίστε φρόνιμα με αυτούς γιατί θα έρθουν οι άλλοι. Και τι έγινε; Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν απογοητεύσει τους πολίτες. Και πρώτα από όλα τους δικούς τους ψηφοφόρους. Δεν τίθεται λοιπόν τέτοιο ζήτημα. Ο δικομματισμός έχει τελειώσει, και προγραμματικά, και από πλευράς αξιοπιστίας και από πλευράς πολιτικού προσωπικού. Είναι ώρα να αναζητήσουμε λύσεις σε άλλη κατεύθυνση.
3. Στο αντιμνημονιακό μέτωπο αθροίζετε και τις ψήφους των υποψηφίων που θα στηρίξει η Ν.Δ.;
Η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε τα τελευταία 5 χρόνια. Και το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης αυτής δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άλλαξε αρχηγό; Φυσικά άλλαξε. Με 10 μονάδες ηττήθηκε. Αλλά αυτό δεν την καθιστά νέο κόμμα. Έχει δηλώσει από τις 7 Ιουλίου ότι το μνημόνιο τον δεσμεύει, ενώ κάνει γαργάρα τις βασικές πολιτικές που απορρέουν από αυτό. Ασφαλιστικό, εργασιακά, ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις. Θα έλεγα ότι η γραμμή της συμπυκνώνεται στο «αμάν τι πάθαμε» μαζί με το «ο γέγονε, γέγονε».  Εμείς λέμε: αν σε αυτές τις εκλογές θέλετε να ψηφίσετε κατά του Μνημονίου, ενισχύοντας τους υποψήφιους της ΝΔ, απλώς χάνετε την ψήφο σας. Γι’ αυτό και σας καλούμε να στείλετε στο δεύτερο γύρο τους υποψηφίους που τάσσονται κατά του μνημονίου και συμβάλλουν στη συνάντηση των ρευμάτων που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος.
4. Στον Β΄ Γύρο, εάν δεν έχετε δικούς σας υποψηφίους  τι θα πράξετε;
Η κάλπη θα κρύβει εκπλήξεις. Η φθορά των κυβερνητικών υποψηφίων είναι ραγδαία. Πιστέυω για παράδειγμα ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος θα κάνει την έκπληξη. Οι πολίτες της αττικής δεν έχουν κανένα λόγο να στείλουν στο δεύτερο γύρο ούτε τον κ. Σγουρό ούτε τον κ. Κικίλια. Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν την προοπτική ξηλώματος του μνημονίου και της συνάντησης της αριστεράς με το σοσιαλιστικό χώρο. Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν.
5. Και αν είναι αντιμέτωπος υποψήφιοι υποψήφιος του ΚΚΕ με υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ.;
Το πολιτικό αισθητήριο των ψηφοφόρων μας λειτουργεί και χωρίς άνωθεν καθοδήγηση. Φυσικά κάθε βήμα για την ενότητα της αριστεράς είναι θετικό και επιθυμητό, αλλά η ενότητα θέλει δύο για να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του δεύτερου γύρου θα τα εκτιμήσουμε μόλις τελειώσει ο πρώτος.
6. Η συνέχεια με το εγχείρημα Μητρόπουλου μπορεί να οδηγήσει και σε ενιαίο κόμμα με τις πασοκογενείς συνιστώσες και με ότι άλλο προκύψει κ. Πρόεδρε;
Στην περιφέρεια της Αττικής δοκιμάζεται όντως ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Η Αριστερά συναντιέται με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αμφισβητούν το μνημόνιο, πάνω σε μια ξεκάθαρη, αναλυτική αιχμηρή και σαφή προγραμματική βάση. Ο στόχος είναι να επιφέρουμε ένα καίριο πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική το βράδυ των εκλογών. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η συνάντηση γίνεται με το βλέμμα στο μέλλον και στα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα παραδείγματα που προχώρησαν με επιτυχία.
7. Αν όμως είναι ειλικρινείς  οι προθέσεις σας κ. Πρόεδρε, τότε γιατί επιτίθεστε στον κ. Δημαρά;
Η Αριστερά δεν επιτίθεται προσωπικά σε κανέναν. Πολιτικά μιλάμε. Ο κ. Δημαράς διεκδικεί μια ψήφο «διπλής όψεως». Ο ίδιος καταψήφισε το μνημόνιο αλλά ο συνδυασμός του δεν το καταψηφίζει, δεν το φέρνει στην προεκλογική συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, θεωρεί ότι η ψήφος στον Δημαρά είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη και θα μπορέσει το βράδυ των εκλογών να την ερμηνεύσει ως ψήφο light αποδοκιμασίας, ανεκτή στα όρια των αυτοδιοικητικών εκλογών.
8. Αν ο κ. Δημαράς είναι στον Β΄ Γύρο με τον κ. Σγουρό, θα τον υποστηρίξετε; Και παρακαλώ μην αποφύγετε την ερώτηση κ. Πρόεδρε…
Γιατί είστε τόσο σίγουρος για την παρουσία του κ. Σγουρού στο δεύτερο γύρο;
9. Οι δρόμοι σας με τον κ. Αλαβάνο έχουν χωρίσει οριστικά; Γιατί πληροφορούμαστε ότι το Αριστερό Ρεύμα θα ξεκινήσει πρωτοβουλίες επανένωνσης την επομένη των εκλογών…
Έχουν γίνει κινήσεις που είναι ασύμβατες με τη δική μας πολιτική στρατηγική. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Οι πολίτες θα κρίνουν. Εμείς αφήνουμε πίσω μας την ομφαλοσκόπηση και υπηρετούμε ένα σαφές σχέδιο που έχει μέλλον και δίνει την προοπτική για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
10. Επιμένετε αλήθεια κ. Πρόεδρε ότι το Κοινοβούλιο και οι υπουργοί είναι διεφθαρμένοι;
Τον κ .Παπανδρέου να ρωτήσετε. Η αναφορά μου στην Βουλή ήταν σαφέστατη και αφορούσε τα όσα αποκάλυψε ο κ. Γιούνκερ, για την στάση του κ. Παπανδρέου στις διεθνείς συναντήσεις μιας συγκειμένης περιόδου. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να διασύρει, να προσβάλλει και να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, μιλώντας για διεφθαρμένους, λαμόγια και χρεοκοπία. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να περάσει την πολιτική του. Και σας υπενθυμίζω ότι μιλάμε για την περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση παρίστανε ότι διεκδικεί την ευρωπαϊκή στήριξη για να μην βρεθεί στο έλεος των κερδοσκόπων. Ο κ. Πετσάλνικος έκανε ότι δεν το κατάλαβε. Αλλά οι πολίτες κατάλαβαν και αυτό είναι που έχει σημασία.  
11. Δηλώσατε πρόσφατα ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζετε να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών.
 Φοβάμαι ότι πρέπει να ξαναρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου. Εγώ μίλησα για κάποιο πρώην σύμβουλό του και αυτός μου απάντησε ότι έχει «φίλους και συγγενείς» αλλά δεν είναι υπεράνω των νόμων. Η γνωστή παροιμία με τη μύγα έχει λόγο που υπάρχει.
Αν αναφέρεστε σε υποθέσεις όπως ο Αστακός σας παραπέμπω στα σχετικά δημοσιεύματα, που μάλιστα προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους. Διαβάζουμε ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού πάει στο Κατάρ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κλείνει συμφωνίες και συνεδριάζει υπουργούς. Αν επιθυμεί τέτοιο ρόλο για κάποιον αδελφό του ο Πρωθυπουργός ας τον κάνει υπουργό. Στη δημοκρατία όσοι ασκούν εξουσία πρέπει να ελέγχονται. 
Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η αντίληψη που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση ότι ανάπτυξη και καλλιέργεια σοβαρού επενδυτικού κλίματος είναι η εκχώρηση του περιβάλλοντος, του κράτους δικαίου, της αξιοπρεπούς εργασίας στις ορέξεις διαφόρων «λεφτάδων» που έρχονται εδώ να κάνουν δουλειές με χαμηλό κόστος. Η αντίληψη αυτή, με το περίφημο και αδιανόητο για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα «fast track», μας γυρνάει δεκαετίες πίσω. Προφανώς μιλώντας για ανάπτυξη ο κ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του την Κούβα του Μπατίστα, το 1950.    
12. Εκτιμάτε ότι συγγενείς του πρωθυπουργού εμπλέκονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα σε δουλειές του Δημοσίου;
Εκτιμάμε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής, και αυτό που χρειάζεται είναι θεσμική θωράκιση της διαφάνειας. Είδατε πως εξελίσσεται η συζήτηση στις εξεταστικές επιτροπές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προσπαθούν να καλύψουν ο καθένας τις δικές του ευθύνες και να ξεσκεπάσει τη δραστηριότητα του άλλου. Και το μόνο στο οποίο τα έχουν βρει, είναι το να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση της χρηματοδότησης των δύο μεγάλων κομμάτων από την Siemens. Την στιγμή που το δηλώνει ανοιχτά ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος. Επομένως δεν έχει σημασία τι λες για πρόσωπα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποδείξουν τα ίδια τα κόμματα εξουσίας την πρόθεσή τους, να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την διαπλοκή.
13. Ως εδώ είπε ο κ. Παπανδρέου στην τρόικα. Πώς το εκτιμάτε;
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα πάρει μέτρα που δεν προβλέπονται στο μνημόνιο. Το μνημόνιο δε λέει πουθενά «ως εδώ». Αντίθετα προβλέπει το ισοδύναμο τετελεσμένο. Ότι χάνεις από τα έσοδα πρέπει να τα βρείς από περικοπές. Πρόκειται λοιπόν, για καλλιέργεια εντυπώσεων, προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες στις εκλογές του Νοεμβρίου. Και νομίζω ότι με τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών. Διότι την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι περιμένουν την επομένη των εκλογών για να προχωρήσουν σε νέα μέτρα. Γιατί θεωρείτε ότι η Eurostat ανέβαλλε για την επομένη των εκλογών τις ανακοινώσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ελλείμματος; Και επιλέγει να μην ξαναέρθει στη βουλή μέχρι της εκλογές σε μια πρωτοφανή κίνηση λιποταξίας. Λοιπόν, αρκετά. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει: ο μόνος τρόπος να αποτρέψει το νέο κύμα μέτρων, είναι να στείλει μήνυμα απόρριψης, αποδοκιμασίας και αξιοπρέπειας σε αυτές τις εκλογές.  
To Γραφείο Τύπου

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Νίκος Στουπής Οι περιφερειακές εκλογές έχουν βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο

Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής

Νίκος Στουπής
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο
*Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών;
Ζούμε στη δίνη του «Μνημονίου». Διαλύεται ο παραγωγικός ιστός. Ζούμε την απώλεια της ανταγωνιστικότητας στα προϊόντα, στην παραγωγή, στις υπηρεσίες. Μεγαλώνουν οι οικονομικές και χωρικές ανισορροπίες, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, διαλύεται η κοινωνική συνοχή.
Στις αυτοδιοικητικές-περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι της περιφέρειας, θα ψηφίσουν υπό τη βαριά σκιά της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η διοικητική μεταρρύθμιση θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση.
Από τους 92 ΟΤΑ οδηγούμεθα στους 25. Στο διάστημα 2011-2013, η αυτοδιοίκηση θα χάσει πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μαζί, χάνεται η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί ως θεσμός περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

*Τι προβλέπει το σχέδιό σας για την Περιφερειακή Πολιτική και την ανάπτυξη;
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν ένα βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο. Σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, οι περιφερειακές εκλογές ανατρέπουν σκληρές οικονομικές πολιτικές, λένε ΟΧΙ στην κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, διορθώνουν παραλείψεις και λάθη των κυβερνήσεων.
Οι πρώτες αυτές εκλογές μπορούν να «εκφράσουν» την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους.
Αλίμονο αν στις περιφερειακές εκλογές επικρατήσει η στάση της απάθειας και της παραίτησης, η αποχή, το άκυρο, το λευκό. Γιατί έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι ο κόσμος της περιφέρειας προσαρμόζεται και συναινεί στην καταστροφική πολιτική, που προωθούν η κυβέρνηση και το Μνημόνιο.
Ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., πρέπει να σπάσει. Η Eπιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια, που μιλά για τη συνέχεια και αποδοτικότητα του παραγωγικού συστήματος, την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με κοινωνική δικαιοσύνη προς όφελος των ασθενέστερων, για την κοινωνική οικονομική συνοχή των κατοίκων και άρση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, για την προστασία των φυσικών πόρων.

*Στην περιφέρεια κατέρχονται δύο ψηφοδέλτια από τον ίδιο χώρο. Τι λέτε γι' αυτό ;
Δεν κρυβόμαστε από κανένα. Δεν μιλάμε γενικά στο όνομα της κοινωνίας και των κινημάτων. Δεν κατέχουμε απόλυτες αλήθειες. Στο ψηφοδέλτιό μας συσπειρώνονται άνθρωποι από τον σοσιαλιστικό χώρο, τη Δημοκρατική Συνεννόηση, που πιστεύουν σε έναν εναλλακτικό δρόμο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Συνασπισμό, την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία, τα κινήματα. Οι θέσεις μας ενώνουν τους Εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, επιστήμονες, αγρότες, στρώματα που βυθίζονται προς το περιθώριο της ζωής. Γι' αυτό και προσπαθούμε μιλάμε με θέσεις, πρόγραμμα, πολιτικές. Να είμαστε συγκεκριμένοι. Έτσι κάνουμε και τώρα με το "συγγενές" ψηφοδέλτιο. Καθαρές κουβέντες:
Λένε ότι εκπροσωπόυν τα κινήματα. Όμως πότε και με ποιες διαδικασίες τοποθετήθηκε και αποφάσισε η βάση των κινημάτων στην ανάγκη να εκφραστούν πολιτικά αυτά στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές; Αναδείχτηκαν και ως εκπρόσωποι για να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική; Μήπως έχουμε να κάνουμε τελικά με «ασκήσεις επί χάρτου» κάποιων από τους ηγέτες των κινημάτων που εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, ακόμα και φιλοδοξίες, περί δήθεν σύγχρονων(!) πολιτικών απαντήσεων (αυτοεκφραζόμενα κινήματα ενεργών πολιτών με από τα κάτω αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες-ξεπέρασμα των πολιτικών κομμάτων κ.λπ.) στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος;
Λένε ότι δεν έχουν σχέση με τα κόμματα. Γιατί τότε όλος αυτός ο «ανταγωνισμός» το ποιος κερδίζει συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, και περί απόδειξης ότι ο Συνασπισμός είναι διχασμένος; Και για να πιάσουμε τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει η πολιτική τους διακήρυξη και να τις συγκρίνουμε με τις δικές μας, αυτές πόση συγγένεια έχουν τελικά με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού; Μήπως συγγενεύουν απόλυτα με τις αντίστοιχες θέσεις του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς;
Απευθύναμε τον Ιούνιο 2010 δημόσια πρόσκληση για διάλογο με βάση το πρόγραμμά μας, το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε έγκαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήσαμε άρνηση. Διατυπώσαμε δημόσια πρόταση συνεργασίας πάλι στις 23/9/2010. Μας απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται.
Ας είμαστε σαφείς: Υπάρχει διαφορετική πολιτική στόχευση από τις δύο πλευρές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσον αφορά το διακύβευμα των Περιφερειακών εκλογών. Αντί της συγκρότησης μετώπου ενάντια στο Μνημόνιο και στις συντηρητικές πολιτικές την ώρα που η κοινωνία διαλύεται, κάποιοι έκαναν την επιλογή της αντιπαράθεσης με τον Συνασπισμό.
* Ο Ν. Στουπής είναι γεωπόνος, ειδικευμένος σε ζητήματα Ποιοτικής Γεωργίας (Εναλλακτικές μορφές, Βιολογική, Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Περιβαλλοντικά) Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι αυτή με τα οξύτερα προβλήματα στο περιβάλλον

Δημοσίευση της εφημερίδας Αυγή της Κυριακής

"Αυτές οι εκλογές μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους" υπογραμμίζει μιλώντας στην κυριακάτικη "Αυγή" ο Νίκος Στουπής, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη ριζοσπαστική και οικολογική συνεργασία "Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο", καλώντας τους συμπολίτες του να σπάσουν τον "φαύλο κύκλο του δικομματισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..". Επιπλέον, ο Νίκος Στουπής αξιολογεί τη διάσπαση της αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι "υπάρχει διαφορετική πολιτική στόχευση όσον αφορά το διακύβευμα των Περιφερειακών εκλογών". Η "Κ.Α." παρουσιάζει τα προβλήματα της πολύπαθης περιφέρειας, τους υποψηφίους σε τρεις μεγάλους δήμους και τον πολιτικό χάρτη των υπολοίπων υποψηφιοτήτων.

Αυτές οι εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των πολιτών - Οι θέσεις μας ενώνουν τους Εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, επιστήμονες, αγρότες, στρώματα που βυθίζονται προς το περιθώριο της ζωής. Γι' αυτό και προσπαθούμε μιλάμε με θέσεις, πρόγραμμα, πολιτικές.

Η ανεργία μαστίζει τις βιομηχανικές και αστικές περιοχές τη Θήβα, τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, τη Λαμία, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι. Η νεολαία δεν βρίσκει δουλειά. Η αγροτική παραγωγή φθίνει διαρκώς και το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε έως και 30%. Τα χωριά και η ύπαιθρος ερημώνουν. Οι πόλεις δεν δίνουν πλέον καμιά διέξοδο. Οι συνταξιούχοι ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι φυσικοί πόροι της περιφέρειας και η ενέργεια δίδονται βορά στα μεγάλα συμφέροντα και στην κερδοσκοπία.Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε πτώση 30% και η σπονδυλική στήλη της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας, η μικρή βιοτεχνία, παραπαίει αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητας.Περιφερειακός προγραμματισμός και ανάπτυξη

Το ΕΣΠΑ και τα Τομεακά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα παραμένουν στάσιμα, αφού δεν υπάρχει η συμμετοχή του ελληνικού κράτους. Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενώ στο 2011 οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται στο 35%. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους περίπου 600.000.000ευρώ, στον τρίτο χρόνο υλοποίησης παρουσιάζει απορρόφηση κοντά στο 15%. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «πληρώνει τα σπασμένα» των «γαλάζιων» κομματικών και πελατειακών υποσχέσεων και συνεπώς αδυνατεί να δώσει πνοή στην ύπαιθρο.Οξυμένα τα προβλήματα περιβάλλοντος

Ο Ασωπός, η άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη στο Σχηματάρι - Οινόφυτα, το Αλιβέρι, οι μολυσμένες θάλασσες του Κορινθιακού, του Ευβοϊκού, η Λάρκο, ο Σπερχειός, ο Μαλιακός, η διάλυση των ορεινών όγκων από την ληστρική εκμετάλλευση, είναι πλευρές της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της κερδοσκοπίας της ενέργειας ή των φυσικών πόρων, και για να ικανοποιηθεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός και να θησαυρίσει μια ελάχιστη μερίδα. Η Στερεά Ελλάδα υπηρέτησε με συστηματικό τρόπο τις ανάγκες της πρωτεύουσας, στην οποία συγκεντρώθηκε μεταπολεμικά το μισό ελληνικό κράτος: Ως περιφέρεια-τροφοδότης της Αθήνας με τους φυσικούς της πόρους (τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης), ως κέντρο απόθεσης των βιομηχανιών της Αθήνας (στο Σχηματάρι - Οινόφυτα), ως χώρος εγκατάστασης βαρειών βιομηχανιών (Αλιβέρι, ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.) ως ενεργειακό κέντρο δίπλα στην Αττική, ως χώρος αναψυχής του μικροαστικού καταναλωτισμού της πρωτεύουσας (Αράχωβα και άλλοι τόποι τουριστικού προορισμού). Οι λειτουργίες και η οικονομία της περιφέρειας ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και στην κουλτούρα που επέβαλε το «κράτος της Αθήνας».