Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά και αγρότες : η κορύφωση της εξαπάτησης και «πράσινης» κερδοσκοπίας σε βάρος των αγροτών και της γεωργικής γής

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Από  την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η υπόσχεση του «πράσινου» Ελντοράντο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δινόταν μετ’ επιτάσεως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν πλαστή.
Πίσω από την παραπλάνηση των αγροτών που αναζητούν απεγνωσμένα ένα συμπληρωματικό εισόδημα επιβίωσης, προωθούνταν η αλλαγή χρήσης και νέος κύκλος κερδοσκοπίας πάνω στην αγροτική γη από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ.
Επιπλέον, ήδη από την παραμονή της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων από τους αγρότες (υποτίθεται κατά προτεραιότητα), με την ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα  και της βουλευτού Ηρώς  Διώτη, επισημάναμε τις τεράστιες ασάφειες, τα κενά και τις παραλήψεις της όλης διαδικασίας και θέσαμε τα συναρμόδια Υπουργεία  Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προ των ευθυνών τους.
Σήμερα, όλες οι ενστάσεις μας επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο. Οι αγρότες αφού επιβαρύνθηκαν με υπέρογκα παράβολα για παραλαβή αιτήσεων από τη ΔΕΗ και με χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη μελετών , τώρα καλούνται να πληρώσουν και το κόστος διασύνδεσης με το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ, να τύχουν μικρότερης τιμής κιλοβατώρας ή ακόμα και να απορριφθεί η αίτηση τους λόγω κορεσμένου δικτύου.
Δυστυχώς δεν είναι άμοιρες ευθυνών οι συνεταιριστικές οργανώσεις που παρά τις διαπιστωμένες ασάφειες και τους ορατούς κινδύνους, αντί να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των αγροτών, τους εξέθεσαν σε οικονομικές περιπέτειες.
Η προώθηση των ΑΠΕ στον αγροτικό τομέα απαιτεί πολιτικές σε όφελος των αγροτών και όχι των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων που υπηρετεί η Κυβέρνηση του Μνημονίου.
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αποτελέσματα της Συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου συναντήθηκε στις Βρυξέλλες η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το Συνέδριο του ΚΕΑ τον Δεκέμβρη στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης συζητήθηκαν και ορίστηκαν οι αρμοδιότητες του νέου Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και οι δράσεις του ΚΕΑ. Αποφασίστηκαν επίσης τα επόμενα βήματα της Καμπάνιας για την Πρωτοβουλία των Πολιτών σχετικά με τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.
Οι αρμοδιότητες του νέου Προεδρείου κατανεμήθηκαν ως εξής:
  • Ο Πρόεδρος, Πιερ Λωράν (Γενικός Γραμματέας ΚΚ Γαλλίας) έχει τη βασική ευθύνη εκπροσώπησης του ΚΕΑ. Επίσης, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, την ευθύνη των επαφών με τα πολιτικά κόμματα, τα Συνδικάτα καθώς και τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα.
  • Ο Αντιπρόεδρος Αλέξης Τσίπρας (Πρόεδρος ΣΥΝ) έχει επιπλέον την ευθύνη σχετικά με τις εναλλακτικές προτάσεις της Αριστεράς για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη. 
  • Η Αντιπρόεδρος Μάιτε Μόλα (υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων ΚΚ Ισπανίας) αναλαμβάνει τον συντονισμό του Προεδρείου και τη σύνδεση του με την Εκτελεστική Επιτροπή.
  • Η Αντιπρόεδρος Μαρίζα Ματίας (ευρωβουλευτής του Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία) αναλαμβάνει την επαφή και τη σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Ο Αντιπρόεδρος Γριγκόρι Πετρένκο (βουλευτής του ΚΚ Μολδαβίας) αναλαμβάνει την επαφή με τα κόμματα χωρών εκτός ΕΕ καθώς και τη σύνδεση με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Συγκροτήθηκε επίσης η 6μελής Γραμματεία της Εκτελεστικής Επιτροπής στην οποία εκ μέρους του ΣΥΝ, συμμετέχει η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου.
Το Εκτελεστικό Γραφείο συζήτησε επίσης την ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας των Πολιτών, όπως είχε αποφασισθεί στο Συνέδριο του ΚΕΑ τον Δεκέμβρη. Το θέμα της Πρωτοβουλίας αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ηγεσίας της ΕΕ. Αυτό το Ταμείο θα χρηματοδοτεί, με χαμηλό ή χωρίς καθόλου τόκο, τις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών, προκειμένου να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους, αλλά και δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την έρευνα, τις δημόσιες υποδομές και περιβαλλοντικών επενδύσεων. Η ιδιαιτερότητα αυτού του Ταμείου, βρίσκεται στη συγκέντρωση των πόρων του. Αυτή θα γίνεται από τη φορολόγηση του κεφαλαίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, από τον δανεισμό, με πολύ χαμηλούς ή χωρίς καθόλου τόκους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να απαλλαγούμε από την κυριαρχία των αγορών. Η χρηματοδότηση του Ταμείου, θα συμπληρώνεται από τον κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως η συλλογή των υπογραφών δεν θα αρχίσει πριν το 2012, το ΚΕΑ θα ξεκινήσει άμεσα την Καμπάνια του, τις επαφές με τα Συνδικάτα και τις οργανώσεις, καθώς και την κινητοποίηση των πολιτών, ταυτόχρονα με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεών του στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των λαών της Ευρώπης ενάντια στα μέτρα λιτότητας και υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλων των χωρών.
Αποφασίστηκε δε, ότι η πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση για την έναρξη της Καμπάνιας θα γίνει στην Αθήνα από τις 11 ως τις 13 Μάρτη, ταυτόχρονα με διεθνές συνέδριο για την κρίση χρέους και τις εναλλακτικές προτάσεις της αριστεράς. Στο κλείσιμο θα διοργανωθεί δημόσια εκδήλωση για την έναρξη της καμπάνιας για το ταμείο αλληλεγγύης και ανάπτυξης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε επίσης και για αρκετά κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας και της παρούσας κατάστασης στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης υιοθετήθηκε Ψήφισμα, σχετικά με το Τοίχος που θέλει να φτιάξει η Ελληνική Κυβέρνηση στον Έβρο.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα σχέδια της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, το ΚΕΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία αυτού του Τοίχους της Ντροπής, που είναι κομμάτι της συνολικότερης αντι-μεταναστευτικής πολιτικής της ηγεσίας της ΕΕ. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιβεβαιώνει πως θα αγωνιστεί μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, τις οργανώσεις, όσες και όσους είναι ενάντια στη δημιουργία όπως και σε κάθε τέτοιου είδους πολιτική. Τέλος, το ΚΕΑ τονίζει στο Ψήφισμά του πως “η Ευρώπη Φρούριο, δεν είναι η δική μας Ευρώπη”.
To Γραφείο Τύπου