Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Σ Υ Ν Α Σ Π Ι Σ Μ Ο Σ
Τιμούμε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως μια κορυφαία πράξη ηρωισμού, ενότητας και αντίστασης, ως ένα διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων για ελευθερία.
Η φετινή επέτειος βρίσκει την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι της έρχονται να κατεδαφίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις. 
Οι αγώνες του λαού για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. 
To Γραφείο Τύπου

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕ-ΟΤΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε/Ε ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΙΣΗ

Δώσαμε μια δύσκολη απεργιακή μάχη και η παράταξη μας έδωσε όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της, παρά τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, τις δικαιολογημένες αναστολές και αμφιβολίες που υπήρχαν όσον αφορά τις προθέσεις, την μορφή και την αποτελεσματικότητα του αγώνα.
Η απεργία αν στηρίζονταν απ’ όλες τις δυνάμεις της ομοσπονδίας και δεν υπήρχε η ανοιχτή υπονόμευσή της απ’ τις δυνάμεις της Δ.Α.Σ. (ΠΑΜΕ), αν δεν συναντούσε την «αδιαφορία» και απεργοσπαστική στάση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ, αλλά και σωματείων που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ, θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα τα πράγματα, γιατί τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και η κατάσταση κρίσιμη.
Η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από αύριο θα δημιουργούσε άλλη κατάσταση και στο εσωτερικό του κλάδου μας, αλλά και στην έκφραση της αλληλεγγύης με άλλους κλάδους εργαζομένων.
Εμείς εκτιμάμε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι τέτοιες που θα δικαιολογούσαν την αναστολή των κινητοποιήσεών μας, γιατί μερικές απ’ αυτές είναι αυτονόητες, όπως η προώθηση τριών μισθολογικών κλιμακίων στους Ι.Δ.Α.Χ, που εργάζονται στα Β.Α.Ε., η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ΑΜΕΑ και των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας ή η αόριστη δέσμευση για έναρξη συζητήσεων από το 2011 για την επέκταση της ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ στους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Το υπουργείο αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για αυξήσεις και όχι μειώσεις στις αποδοχές μας, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενόψει και της εφαρμογής του Καλλικράτη, απέρριψε κάθε πρόταση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ιδιαίτερα των εργαζομένων στους ΧΥΤΑ ή όσον εργάζονται εδώ και χρόνια στα κοινωνικά προγράμματα των Ο.Τ.Α. (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ κλπ).
Η πρόταση της Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. ήταν η περεταίρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη κατάληψη στις 24 και 25/11/2010 όλων των χώρων εργασίας και των δημαρχείων, νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 26/11/2010 και αποχή από τις εργασίες το Σαββατοκύριακο 27 και 28/11/2010, καθώς και πρόσκληση σ’ όλες τις ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για συντονισμό.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων θα έδινε άλλη δυναμική στον αγώνα, αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους, ενώ θα δημιουργούσε και όρους συντονισμού με άλλους κλάδους εργαζομένων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση, γιατί τα μεγάλα προβλήματα βρίσκονται μπροστά μας, οι προθέσεις τις κυβέρνησης είναι δεδομένες και ο μόνος δρόμους αποτροπής τους είναι ο συντονισμένος και μακρόχρονος αγώνας.

Αθήνα 23-11-2010

 
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2010

Αριθμ. Πρωτ.: 1172


Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. χαιρετίζει την μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε σήμερα 23 Νοεμβρίου 2010 προς το Υπουργείο Εσωτερικών, εκφράζοντας μαζικά την αντίθεση τους στην ακολουθούμενη πολιτική του Μνημονίου και της εργασιακής βαρβαρότητας.

Μετά την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3.00 το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γεώργιου Ντόλιου με την Εκτελεστική Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεσμεύτηκε για την άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α., ικανοποιώντας θεσμικά και Οικονομικά αιτήματα του κλάδου. Αναλυτικά θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση.

Δεσμεύτηκε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών πως από 1-1-2011 εξετάζει θετικά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή μετά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις απόψεις της πλειοψηφίας των συλλόγων-μελών της αποφάσισε το επόμενο χρονικό διάστημα να αποτελέσει περίοδο ανασυγκρότησης και ανασύνταξης των δυνάμεων της καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και κυρίως να δημιουργηθούν οι όροι έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε απόλυση εργαζόμενου καθώς επίσης και η διασφάλιση των αποδοχών όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, τονίζει πως παραμένει ανοικτό το ζήτημα της απόλυσης των συμβασιούχων στους Ο.Τ.Α. και ιδιαίτερα αυτών που χρόνια τώρα εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στους χώρους υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων συμβάλλοντας στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.Η Ομοσπονδία στηρίζει επίσης τις πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων Σωματείων στους Χ.Υ.Τ.Α. για την ασφαλή λειτουργία και εναπόθεση των Στερεών Αποβλήτων.

Μόνο όταν όλοι οι εργαζόμενοι αποφασιστικά και ενωτικά παλεύουν και διεκδικούν τότε οι αγώνες τους μπορούν να έχουν αποτέλεσμα ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο Αγώνας συνεχίζεται…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας


         Θέμης Μπαλασόπουλος        Ιωάννης Τσούνης

Δήλωση του Νίκου Στουπή για τα διόδιαΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ »

Με αφορμή τα νέα διόδια που «επιβλήθηκαν» στην περιοχή Αγ.Τριάδα Φθιώτιδας αλλά και τα διόδια που σχεδιάζονται στην περιοχή της Εύβοιας ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Στουπής επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«...Μετά την σκληρή οικονομική πολιτική, τον πολυδιαφημιζόμενο από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως αναπτυξιακό θεσμό των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) όπου στην ουσία το δημόσιο παραιτείται υπέρ του ιδιωτικού τομέα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, μας καλούν στην εθνική οδό να πληρώσουμε τον λογαριασμό : Διόδια κάθε τρεις και λίγο...Διόδια εδώ, διόδια εκεί...Διόδια σε κάθε διασταύρωση....Διόδια σε κάθε έξοδο στο επαρχιακό δίκτυο...Διόδια σε κάθε χωριό...Διόδια στον άνθρωπο που μετακινείται τοπικά, από το χωριό στο διπλανό χωριό, από το σπίτι στο χωράφι...Δεν έχουν τον θεό τους...Η μάλλον έχουν ένα θεό...τον θεό του κέρδους....Εγγυημένο κέδρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες.
Χτές, χτύπησαν στην Αγ.Τριάδα Φθιώτιδας, σε λίγες μέρες θα χτυπήσουν στην Εύβοια...και πιο ύστερα ξανά στην Φθιώτιδα.
Θα αντισταθούμε...Μαζί με όσους αντιστέκονται ήδη...Που δεν πληρώνουν...Δεν είναι άλλωστε και λίγοι...Λέμε μαζί τους, φτάνει πια...Δεν είναι δυνατόν να μας χαρατσώνουν για κακής ποιότητας δρόμους που μας τους «πουλάνε» για ευρωπαϊκό δίκτυο...σε δρόμους που μέχρι τώρα τους χρυσοπληρώσαμε...».
Στερεά Ελλάδα 23/11/2010

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία

Προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: H απαξίωση της εργασίας σε περιβάλλον μαζικής ανεργίας.
Η ραγδαία απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η απροκάλυπτη παραβίαση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελούν τους πυλώνες της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου πριν από έναν χρόνο.
Αυτή η πολιτική, που συμπληρώθηκε με την ριζική εκθεμελίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εγκλωβίζει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς σε καθεστώς κοινωνικής ανασφάλειας. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου έχει ήδη κλονιστεί.
Η εργασία από υποχρέωση της πολιτείας υποβαθμίζεται είτε σε επιβράβευση εξατομικευμένων προσπαθειών κοινωνικής επιβίωσης, είτε σε προνοιακού τύπου κρατική παροχή περιορισμένης χρονικής διάρκειας και μειωμένου ή και μηδενικού εργοδοτικού κόστους. Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα ιδίως για την νέα γενιά. Το οκτάωρο-πενθήμερο καταργούνται, η ψευδό-αυτoαπασχόληση (μπλοκάκια) εξαπλώνεται και καθιερώνεται η προσωρινή εργασία. Σε κάθε τρεις νέες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια του τελευταίου 9μήνου, η μια τουλάχιστον αντιστοιχεί σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, ενώ μειώνεται χαρακτηριστικά η πλήρης απασχόληση προς όφελος κυρίως της ακούσιας μερικής ή προσωρινής εργασίας.
Οι αποδοχές των εργαζομένων περιορίζονται δραματικά εξαιτίας της απαγόρευσης αυξήσεων στα όρια έστω του πληθωρισμού, της αντισυνταγματικής κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της περαιτέρω μείωσης της αμοιβής της υπερεργασίας και της υπερωρίας.
Με την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος των ατομικών και ομαδικών απολύσεων μέσα από την άρση κάθε ουσιαστικού αντικινήτρου για την διακοπή της εργασιακής σχέσης και ιδίως από την ελαχιστοποίηση του ύψους της σχετικής αποζημίωσης, η εργοδοτική αυθαιρεσία από παράνομη και ποινικά κολάσιμη πράξη μετατρέπεται σε δικαίωμα.
Η κατάργηση κάθε προστασίας της εργασίας και η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον προβαλλόμενο σκοπό της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Είναι συνέχιση της ίδιας πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που με φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και με ανοχή της φοροδιαφυγής διόγκωσε τα ελλείμματα.
Με ταχείς ρυθμούς επιβάλλεται ένα νέο εργασιακό καθεστώς στο οποίο κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η ατομική διαπραγμάτευση και η κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής εκπροσώπησης των μισθωτών.
Η επίσημη-στατιστική ανεργία των νέων κάτω των 29 ετών βρίσκεται, ήδη, σε ποσοστό 20% και τα ποσοστά προσωρινής και μερικής απασχόλησης στο 25% και 10% αντίστοιχα για την ίδια ηλικιακή ομάδα. Αυτή η κατάσταση και η έλλειψη προοπτικής που εξωθεί τους νέους ανθρώπους στο δίλημμα μετανάστευση ή απόγνωση βασίζεται στην αξιοποίηση της τρομοκρατίας της απόλυσης και του απειλητικού διλλήματος προσωρινή και μερική απασχόληση ή μακροχρόνια ανεργία. Συνοδεύεται από ρυθμίσεις που καταρρακώνουν την προσωπική αξιοπρέπεια και αφαιρούν από νέους και νέες τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.
Το επίδομα ανεργίας μειώνεται κάτω από το όριο διαβίωσης και μετατρέπεται σε μέσο επαιτείας (επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας). Η επιδότηση των εργοδοτών για να προσλαμβάνουν, σχεδόν δωρεάν, τους νέους εργαζόμενους με συμβάσεις πρώτης απασχόλησης και με συμβάσεις μαθητείας-stage δεν προσφέρει καμία επαγγελματική προοπτική. Πρόκειται για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την ενίσχυση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Το σχεδόν ομόφωνο συμπέρασμα των επιστημόνων, στην Ελλάδα και διεθνώς, προβλέπει μακροχρόνια περίοδο οικονομικής στασιμότητας ή πολύ βραδείας ανάκαμψης με υψηλή ανεργία. Κατάσταση η οποία δεν βελτιώνεται με την εργασιακή επισφάλεια και στατιστικές αλχημείες. Η πλήρης αποδοχή των απαιτήσεων του κεφαλαίου –είτε προτάσεων της ίδιας εργοδοσίας είτε επιταγών του μνημονίου και της τρόικας εκ μέρους του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου– δεν προσελκύει επενδύσεις, εκτός από τυχοδιωκτικές, σαν του Αστακού και την αγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από αδιαφανείς επιχειρηματικούς κύκλους, σαν τις αρπακτικές τουριστικές επενδύσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και τις νεοαποικιακές σαν την επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Επενδύσεις που δεν δημιουργούν παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις της Αριστεράς για έξοδο από την κρίση με αναβάθμιση και προστασία της εργασίας, με την ανάθεση του βάρους της κρίσης και του χρέους στα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες και με ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής με δημόσια παρέμβαση για την παραγωγική αναδιάρθρωση της Ελλάδας και για αύξηση της απασχόλησης παραμένουν η μόνη ρεαλιστική διέξοδος.
Αντίθετα η κυβέρνηση συνεχίζει την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και των χαμηλών εισοδημάτων και την καταστροφή των δομών κοινωνικής πρόνοιας. Έτσι επιδεινώνεται η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ήδη είναι φανερό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων.
Η κοινωνική προστασία των ανέργων είναι υποχρέωση της πολιτείας. Απαιτείται, κατ’ αρχήν η διεύρυνση των δικαιούχων πρόσβασης σε επιδόματα ανεργίας, όταν σήμερα επιδοτείται λιγότερο από το 1/3 των καταγεγραμμένων ανέργων. Απαιτείται, ακολούθως, η αύξηση του ύψους του επιδόματος ανεργίας στο 75% του τεκμαρτού μισθού, αλλά και του χρόνου καταβολής του στα πέντε χρόνια με ισόχρονη επέκταση της κοινωνικής προστασίας για τον μακροχρόνια άνεργο.
Ο ΟΑΕΔ είναι επιτακτικά αναγκαίο να ενισχυθεί ουσιαστικά με πόρους και προσωπικό. Η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της πραγματικής ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των ανέργων με αυστηρά μετρήσιμους και ποσοτικά προσδιορισμένους στόχους ένταξης στην αγορά εργασίας, σε μόνιμη και διαχρονική βάση ελέγχου των οικείων πρωτοβουλιών.
Η Επιθεώρηση Εργασίας χρειάζεται να αναβαθμιστεί μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικάτων στους ελέγχους, δημοσιοποίηση των εκθέσεών της και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της για επιβολή κυρώσεων.
Επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι μόνο η υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι πόροι μπορούν να βρεθούν από τη φορολόγηση του πλούτου, τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών και από τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων.
Η καθιέρωση της ρήτρας απασχόλησης μαζί με οικολογικές προδιαγραφές, ως προϋποθέσεων για την επιδότηση ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, είναι αναγκαίος όρος για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επιμένουμε να διεκδικούμε αυτή την πολιτική στην Ελλάδα και μαζί με το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα και την ευρωπαϊκή αριστερά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.    Ποια είναι η προοπτική που διαγράφεται για την απασχόληση, τον αριθμό και την κατάσταση των ανέργων και των υποαπασχολούμενων; Σε ποια στοιχεία βασίζει η κυβέρνηση αυτές τις εκτιμήσεις;
2.    Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει στην οικονομία προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η εργασιακή ανασφάλεια;
3.    Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προστατευτούν οι νέοι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανασφάλιστη και συχνά απλήρωτη εργασία, να ανακοπεί η τάση μετανάστευσης από ανάγκη της ελληνικής νεολαίας;
                                        Οι επερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου
Ηρώ Διώτη
Θεόδωρος Δρίτσας
Μιχαήλ Κριτσωτάκης
Αναστάσιος Κουράκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βασίλειος Μουλόπουλος
Δημήτριος Παπαδημούλης