Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Μια άλλη Ψυχή Βαθιά...

Του Κώστα Στοφόρου Καστελλιώτη δημοσιογράφου (αναδημοσίευση από τον Δρόμο της Αριστεράς)

«…Η Γερμανία θα ματαγίνει κράτος και θα διαφεντεύει. Κι εσύ που πήγες και σκοτώθηκες με τ’ αδέρφια σου στ’ αντάρτικα, μην περιμένεις. Άλλοι θα γίνουν και συ θα χορτάσεις φτώχεια και κατατρεγμό…
Είχε δίκιο ή δεν είχε; Γιατί, όπως και να το κάμεις, όπως και αν το πεις, όπως και αν το φέρεις, εμείς είμαστε οι ηττημένοι. Κι ο σπόρος που ρίξαμε, δε φύτρωσε…».


Καθώς διαβάζω την Ψυχή Βαθιά του Γιώργη Χαλατσά, πέφτω σε κάποια από τις τελευταίες σελίδες σε αυτή τη φράση. Κλείνω το βιβλίο και σκέφτομαι… Η ιστορία του Δήμου Πολύχρονου, ενός από τους «λησταντάρτες» που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Αντίσταση, δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη, μαζί με τον περίφημο Καραλίβανο. Φόβος και τρόμος των κατακτητών στα βουνά της Ρούμελης.
Ο Γιώργης Χαλατσάς μας χαρίζει μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση-ντοκουμέντο. Ξεχνάς ότι υπάρχει ο συγγραφέας και νιώθεις ότι έχεις δίπλα σου τον ίδιο τον αντάρτη που μιλάει. Πλούσια ντοπιολαλιά, στιγμές χαραγμένες στη συλλογική μνήμη της περιοχής…
Διαβάζω πίσω πως το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999 σε 500 αντίτυπα. Σκέφτομαι τα διάφορα best seller που υπερήφανα μας λένε οι εκδοτικοί οίκοι πως ξεπέρασαν την τάδε χιλιάδα ή βρίσκονται στην 25η έκδοση ή δεν ξέρω ποια… Ανούσιες τυποποιημένες ογκώδεις ιστορίες, που σε κάνουν να ξεχνιέσαι. Και ποιος θέλει να θυμάται;
Τι παράξενο να κρατάω στα χέρια μου αυτό το, σχεδόν, χειροποίητο βιβλίο ενός συγγραφέα που αποτελεί μάλλον μια εξαιρετικά ιδιότυπη περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Κυρίως διηγηματογράφος, αλλά και δοκιμιογράφος, με έργο αναγνωρισμένο, δεν θέλησε ποτέ να κάνει δημόσιες σχέσεις, δεν θέλησε να ρίξει τη δουλειά του στο εμπορικό κύκλωμα. Προτιμούσε να βγάζει τα βιβλία του μόνος του και να τα μοιράζεται με όσους εκτιμούσε. Αναγνωρίζω μια παλικαριά στη στάση. Μια μοναδική καθαρότητα που τόσο λείπει στους καιρούς μας.
Ίσως γι’ αυτό και να τον γοήτευσε η προσωπικότητα του Δήμου Πολύχρονου που δόθηκε στον αγώνα χωρίς υστεροβουλίες. Και μέσα από τα δικά του μάτια βλέπει κι αυτός τον Καπετάνιο Άρη:
«…Μ’ εντυπωσίασε το σπαθάτο βλέμμα του και τα λόγια του που ‘βγαιναν κοφτά, στρογγυλά και μετρημένα σαν χάντρες. Όσο ζύγωνες κοντύτερα, τόσο καταλάβαινες ότι τούτος ήταν γεμάτος ψυχή. Ψυχή βαθιά. Είχε πιστέψει και μιλούσε με θυσία…».
Ο Γιώργης Χαλατσάς έφυγε, έτσι, όρθιος από κοντά μας το καλοκαίρι που μας πέρασε, διδάσκοντας ένα άλλο ήθος. Διάλεξε τους ήρωές του κυρίως μέσα από τα πρόσωπα ενός κόσμου που φεύγει. Από το 1956 που κυκλοφόρησε τα Διηγήματά του πέρασαν 54 χρόνια αδιάλειπτης δημιουργίας. Έγραψε σχεδόν 20 βιβλία που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε ξανά…
Ελπίζω -παρά τη δική του στάση- να βρεθούν εκείνοι που θα πάρουν την πρωτοβουλία να συστήσουν στο κοινό αυτά τα προϊόντα γνήσιου πνευματικού μόχθου…
«…Αυτή ήταν η αντίσταση που κάναμε και σου λέει ο άλλος κολοκύθια-τούμπανα. Αλλά θα στο ειπώ καθαρά: Σαν και μας δεν ξέρω αν θα ματαφανούν στα βουνά…».
Την ώρα που πρόθυμοι συγγραφείς ξαναγράφουν την ιστορία, δημιουργώντας ένα κοινό με μνήμη νεκρή ή στρεβλή, τέτοια κείμενα είναι πιο χρήσιμα από ποτέ. Το ζήτημα είναι πώς θα δώσεις χώρο και τόπο στις αληθινές φωνές να εκφραστούν και να ακουστούν.
Χρειάζεται σίγουρα «Ψυχή Βαθιά». Πόσοι από εμάς την έχουμε;

ΥΓ. Το βιβλίο, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν έχει καμία εμφανή σχέση με την ομώνυμη ταινία. Βεβαίως, η ερμηνεία που έδωσε η κάθε πλευρά είναι χαρακτηριστική. Το βιβλίο πάντως προηγήθηκε κατά μια δεκαετία της ταινίας. Ο ήρωας του βιβλίο, Δήμος Πολύχρονος, ζούσε μέχρι το 1994… Κώστας Στοφόρος

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Yπόμνημα-απάντηση της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ προς τη Γ.Α.Δ.Α. σχετικά με τα γεγονότα της 7/12/2010 στην Ευελπίδων και τον σοβαρό τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ

Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού απέστειλε σήμερα, 8/12/2010, προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, υπόμνημα-απάντηση σχετικά με τα γεγονότα της 7/12/2010 έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στα δικαστήρια της Ευελπίδων και τον σοβαρό τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του υπομνήματος:
Προς: Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
Κοινοποίηση: Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας
ΘΕΜΑ: Υπόμνημα-απάντηση σχετικά με τα γεγονότα της 7/12/2010 έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στα δικαστήρια της Ευελπίδων και τον σοβαρό τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού
Μέχρι σήμερα 8/12/2010 μια ημέρα μετά την πρωτοφανή σε βιαιότητα απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στα δικαστήρια της Ευελπίδων, που είχε σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού και τον τραυματισμού ενός ακόμα μέλους της οργάνωσης μας, η σιωπή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι εκκωφαντική και προκλητική. Όμως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν μένει στη σιωπή αλλά με μια απαράδεκτη ανακοίνωση, μνημείο συκοφαντικής προπαγάνδας, επιχειρεί να προβοκάρει και να αλλοιώσει τα γεγονότα συνδέοντας ασύνδετες μεταξύ τους καταστάσεις.
Συγκεκριμένα σε αυτή την απαράδεκτη ανακοίνωση συσχετίζεται η συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες στον σωρό από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου με την συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 κατηγορούμενους για υπόθεση τρομοκρατίας. Η ακραία προπαγανδιστική ανακοίνωση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη ότι η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 κατηγορούμενους προηγήθηκε της συγκέντρωσης συμπαράστασης στους συλληφθέντες συναδέλφους μας την 6/12 κατά τουλάχιστον δύο (2) ώρες και ήταν στο κτίριο δέκα (10) και όχι στο κτίριο δεκαέξι (16) όπου δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού. Την ώρα της απρόκλητης ωμής επίθεσης των ΜΑΤ δεν υπήρχε η παραμικρή ένταση στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.
Αντί να καταφεύγει σε ψεύδη και ανακρίβειες η ΓΑΔΑ καλά θα έκανε να εξηγήσει για ποιόν λόγο απέκλεισε τον χώρο των δικαστηρίων, καταλύοντας κάθε έννοια δημόσιας δίκης και των δικαστηρίων ως δημόσιο χώρο, για περίπου 40 λεπτά εμποδίζοντας μας παράλληλα να περιθάλψουμε και να μεταφέρουμε στο νοσοκομείο τους τραυματισμένους συντρόφους μας. Χρήσιμο θα ήταν ως ελάχιστο σεβασμό στον τραυματισμό των συντρόφων μας σε αυτή την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ να υπάρχει μια μικρή αναφορά για ταχεία ανάρρωση. Φυσικά η στάση της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ δεν φανερώνει καμία τέτοια πρόθεση αφού δεν διστάζει να αναφέρει ότι η διμοιρία δέχτηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους. Για του λόγου το αληθές υπάρχει πλήρης καταγραφή με βίντεο και φωτογραφίες όπου καθιστά σαφές τόσο την «πρωτοβουλία» των ΜΑΤ να ξυλοκοπήσουν ανελέητα τους συγκεντρωμένους όσο και το μένος της επίθεσης. Φαίνεται ότι για τη ΓΑΔΑ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο ξυλοδαρμός λιπόθυμων και ξαπλωμένων νέων, οι γροθιές και κλωτσιές είναι «απώθηση» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Καλούμε τη ΓΑΔΑ, αντί να συντάσσει τέτοια ψευδή λιβελογραφήματα, να δημοσιοποιήσει άμεσα τα στοιχεία της διμοιρίας 523 που πρωταγωνίστησε στην επίθεση καθώς και τα στοιχεία του ένστολου, επικεφαλής της διμοιρίας 523, υπαστυνόμου που έφερε στο κράνος του τα διακριτικά 24-01 και πρωταγωνιστούσε με πάθος στο «λειτούργημα» του ξυλοδαρμού. Αυτό γιατί «οι προστάτες του πολίτη» σε καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους και είχαν ειρωνική, υβριστική και εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά  ακόμα και τη στιγμή που ο σύντροφος γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού κείτονταν λιπόθυμος, χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον και έχοντας σπασμούς λόγω διάσεισης και κακώσεων στο κεφάλι.    
Η πυκνότητα και αλληλουχία των γεγονότων (επίθεση στα οργανωμένα περιφρουρημένα μπλοκ της διαδήλωσης, μαζικοί ξυλοδαρμοί, αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές, ωμή βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στην Ευελπίδων) αναδεικνύουν ότι δεν πρόκειται περί τυχαίων περιστατικών αλλά περί στοχευμένης και ενορχηστρωμένης προσπάθειας τρομοκράτησης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και στοχοποίησης οργανώσεων της αριστεράς και συγκεκριμένα της Νεολαίας Συνασπισμού. Ακέραια την πολιτική ευθύνη έχει ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρ. Παπουτσής.
Αν η ΕΛ.ΑΣ πιστεύει ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, που παίρνει και τη μορφή φυσική εξόντωσης όσων αντιστέκονται, μπορεί να μείνει αναπάντητη κάνει λάθος. Η απάντηση θα δοθεί από το μαζικό λαϊκό κίνημα που θα περιφρουρήσει αποφασιστικά τα δικαιώματά μας σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικές ελευθερίες. Αν η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι αυτά τα γεγονότα μπορεί να μείνουν ατιμώρητα κάνει επίσης τεράστιο λάθος. Η απάντηση θα δοθεί με όλα τα δυνατά ένδικα μέσα. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η προσπάθεια κατατρομοκράτησης του μαζικού κινήματος θα μείνει αναπάντητη είναι γελασμένη. Σήμερα, περισσότερο παρά πότε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως την ανατροπή της πιο βάρβαρης πολιτικής και της κυβέρνησης που την υλοποιεί.
Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Σύσκεψη των μελών και φίλων του Ψηφοδελτίου «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σύσκεψη των μελών και φίλων του Ψηφοδελτίου «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»,
την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 11.00 π.μ. στην Λιβαδειά Βοιωτίας.

Καλούμε τους φίλους / ες που δώσαμε μαζί την μάχη των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας σε σύσκεψη την Κυριακή 12-12- 2010 στην Λιβαδειά.
Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Βοιωτίας (Στρατηγού Ιωάννου 24) ή Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων.

Θέμα : H “επόμενη” μέρα των περιφερειακών εκλογών, και η δράση μας μέσα και
έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

* Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλους.


Το γραφείο τύπου
7-12-2010

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ για το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΕ)


Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 γίνονται οι εκλογές για το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), τον επιστημονικό φορέα των Οικονομολόγων της Ελλάδας.
Ο «χώρος μας» έχει μακριά παράδοση συμμετοχής και δράσης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το 1990 είχε αναλάβει την προεδρία του ΟΕΕ με τον Στέλιο Παππά, ενώ συμμετέχει διαρκώς στην κεντρική διοίκηση του Επιμελητηρίου και σε αρκετές διοικήσεις περιφερειακών τμημάτων. Στις εκλογές του ΟΕΕ συμμετέχουμε με το σχήμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΣΕΠ-Ο).
Στην Στερεά Ελλάδα μετέχουμε στις εκλογές του ΟΕΕ για το 9ο περιφερειακό τμήμα Βοιωτίας-Εύβοιας του ΟΕΕ και για την Συνέλευση των Αντιπροσώπων (Σ.Α.), οι φίλοι οικονομολόγοι :
  • Ανέστης Πάρης – Οικονομολόγος -Τελωνειακός (Εύβοια) (9o Περ. Tμήμα ΟΕΕ και Σ.Α.)
  • Ζέρβας Γιάννης–Οικονομολόγος Σύμβουλος σε ανατολικές χώρες (Εύβοια) (9o Περ.Tμήμα ΟΕΕ)
  • Κοίβαρης Δημήτριος–Οικονομολόγος Δ/ντής Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ιτέας(Φωκίδα) (ΣΑ)
  • Μάρκος Χρήστος – Οικονομολόγος/Λογιστής – Μέλος ΔΣ Λογιστών Λιβαδειάς (9o Περ.Tμήμα ΟΕΕ)
  • Παπαλάμπρος Βασίλης–Οικονομολόγος Λογιστής, Πρ.Λογιστών Λιβαδειάς (9o Περ.Tμήμα ΟΕΕ)
  • Παρμενοπούλου Χαρά – Οικονομολόγος, γρ. Ν.Ε. ΣΥΝ Φθιώτιδας (Φθιώτιδα) (ΣΑ)
  • Τσιτσιρίγκος Βασίλης–Οικονομολόγος-Δ/ντής Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας (Βοιωτία) (9o Περ.Tμήμα ΟΕΕ και ΣΑ)

Που ψηφίζουν οι Οικονομολόγοι
Στην Εύβοια : στην Χαλκίδα, στο Γραφείο του Περιφερειακού Τμήματος Λ.Χαινά 75 και 25ης Μαρτίου.
Στην Βοιωτία : στο κτίριο της Νομαρχίας Βοιωτίας
Στην Φθιώτιδα : στην Λαμία στο Γραφείο του περιφερειακού Τμήματος Διάκου και Ανιάνων
Στην Φωκίδα : στην Αμφισσα στο Κτίριο της Νομαρχίας
Στην Ευρυτανία : στο Καρπενήσι στο Κτίριο της Νομαρχίας


Το συντονιστικό της παράταξης
Συνεργασία, Ενότητα, Παρέμβαση – Οικονομολόγων
ΣΕΠ-Ο