Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Περιοδεία Χουντή στη Θήβα, μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Νίκο Στουπή και αντιπερ. Βοιωτίας Ελ. Γεωργαντά

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με τους υποψήφιους Νίκο Στουπή, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Ελίζα Γεωργαντά αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας συναντήθηκαν με τους δημάρχους Τανάγρας, Οινοφύτων και Σχηματαρίου όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα από τη ρύπανση του Ασωπού [...]


Κατά την επίσκεψή τους σε έναν αγωγό εκροής βιομηχανικών λυμάτων ο Νίκος Χουντής διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, δήλωσε τα εξής :

«Η ρύπανση του Ασωπού αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, για το οποίο οι πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι μεγάλες και συνεχιζόμενες.» Δεσμεύτηκε δε, ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, θέτοντάς το σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί οριστική λύση. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να πάψει να αναλώνεται σε επικοινωνιακά κόλπα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους όπου μίλησε σε εργαζόμενους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτική του μνημονίου φέρνει σε αδιέξοδα τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες και τους κάλεσε στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, να δηλώσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους σε αυτήν την πολιτική.

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Ερώτηση του Νίκου Χουντή για την εξόρυξη βωξίτη σε προστατευόμενη ζώνη (NATURA 2000), του όρους Γκιώνα


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  • Μετά τον τοξικό εφιάλτη που προκάλεσε το εργοστάσιο βωξίτη στην Ουγγαρία, αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των οικολογικών κινημάτων για τη σωτηρία της Γκιώνας εξαιτίας των αδειοδοτήσεων για εξόρυξη Βωξίτη.
  • Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή με θέμα την εξόρυξη βωξίτη σε περιοχές του ορεινού όγκου Γκιώνα που ανήκουν στην προστατευόμενη ζώνη του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000).
Τις ανησυχίες και αντιδράσεις των οικολογικών κινήσεων για την προστασία του όρους Γκιώνα από την εξόρυξη βωξίτη κατάθεσε με μορφή ερώτησης στη Κομισιόν από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2010, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στις ανησυχίες και αντιδράσεις των οικολογικών κινήσεων της περιοχής, που ήδη από το καλοκαίρι κατήγγειλαν τις «μαζικές και εσπευσμένες 5 νέες αιτήσεις αδειοδότησης για νέες εκμεταλλεύσεις και ερευνητικές γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη».

Οι οικολογικές κινήσεις επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι :
  • Οι νέες αιτήσεις καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα, σχεδόν τη μισή Ν.Α. Γκιώνα, όπου τμήματα αυτής της περιοχής ανήκουν στη προστατευόμενη ζώνη του δικτύου NATURA 2000.
  • Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Κινδυνεύει με καταστροφή από τις τοξικές ουσίες τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα της περιοχής.

Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αφού επισημαίνει την ύπαρξη επιστημονικών μελετών που συσχετίζουν την έρευνα και εξόρυξη βωξίτη με βλάβες τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια ύδατα, ρωτά την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για το αίτημα αδειοδότησης εξόρυξης βωξίτη σε περιοχή NATURA και την καλεί να παρέμβει για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, που θέτει σε κίνδυνο τόσο τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 όσο και την υδρολογική λεκάνη του Μόρνου που τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής.


06.10.2010 Το Γραφείο Τύπου

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

15+1 Θέσεις για την Περιφερειακή Πολιτική, την Ανάπτυξη, το Δημοκρατικό Προγραμματισμό


Ο τόπος μας, η Στερεά Ελλάδα : Η ευημερία των αριθμών και η φτώχεια των ανθρώπων
Στον τόπο μας, στην Στερεά Ελλάδα «ευημερούν οι αριθμοί» : Το κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στο 105% του κοινοτικού μέσου όρου, και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στις ανεπτυγμένες περιφέρειας της Ευρώπης, τις περιφέρειες του «Στόχου 2».
Στην περιφέρεια οι άνθρωποι φτωχαίνουν και τα νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής καταγράφονται με αρνητικό πρόσημο. Η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα τις παλιές βιομηχανικές και αστικές περιοχές : τη Θήβα, τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Λαμία, την Αμφισσα, την Λιβαδειά, το Καρπενήσι...Οι νέοι και οι νέες δεν βρίσκουν δουλειά, εγκαταλείπουν τον τόπο τους.
Η αγροτική παραγωγή φθίνει διαρκώς και το αγροτικό εισόδημα καταγράφει μείωση έως και 30% εν σχέση με πέρυσι. Τα χωριά και η ύπαιθρος ερημώνουν. Οι πόλεις δεν δίνουν πλέον καμιά διέξοδο. Οι συνταξιούχοι ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι φυσικοί πόροι της περιφέρειας και η ενέργεια δίδονται βορά στα μεγάλα συμφέροντα και στην κερδοσκοπία. Τα μεγάλα έργα έχουν σταματήσει.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι στάσιμη.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν δουλειές, οι έμποροι καταγράφουν χαμηλότατους τζίρους.
Η σπονδυλική στήλη της τοπικής οικονομίας, η μικρή βιοτεχνία, αντέχει (για πόσο ακόμη), αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητας.
Το ΕΣΠΑ και τα Τομεακά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα παραμένουν στάσιμα καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί από πουθενά η συμμετοχή του ελληνικού κράτους. Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, υπονομεύει την ανάπτυξη.
Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους περίπου 800.000.000€, στον τρίτο χρόνο υλοποίησης του, καταγράφει απογοητευτικά επίπεδα απορροφητικότητας.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «καλύπτει» ήδη με τα κονδύλια του τις προηγούμενες «γαλάζιες» κομματικές και πελατειακές υποσχέσεις. Αδυνατεί αντικειμενικά να δώσει πνοή στην ύπαιθρο και παραμένει «θύμα» της επιδοματικής πολιτικής.
Η ανυπαρξία αναπτυξιακής πνοής και πρωτοβουλιών στην περιφέρεια είναι εμφανής.

Οι περιφερειακές εκλογές και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση
Στις αυτοδιοικητικές-περιφερειακές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2010 θα προσέλθουν περίπου 450.000 κάτοικοι της περιφέρειας, υπό τη βαριά σκιά της βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η χώρα ζει στην δίνη του περίφημου «Μνημονίου». Το κυβερνητικό έργο περιορίζεται στην υλοποίηση σκληρών μέτρων που είναι απόλυτα καταστροφικά για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Υπάρχει ο κίνδυνος η διοικητική μεταρρύθμιση (νόμος 3852/2010-Πρόγραμμα Καλλικράτης) να επιβληθεί «στα μουγκά», όπως «σχεδιάστηκε» από την κυβέρνηση.
Η διοικητική μεταρρύθμιση θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση. Νομικά Πρόσωπα και επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης καταργούνται. Κοινωνικά προγράμματα περικόπτονται.
Στο διάστημα 2011-2013, η αυτοδιοίκηση θα χάσει πόρους ύψους 500 εκατ. € το χρόνο. Μαζί, χάνεται η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί ως θεσμός περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και χωρίς πόρους.
Εμείς θα αντιδράσουμε. Παρά τα «θεσμικά παιχνίδια» και τεράστια κενά του «Καλλικράτη», θα μετατρέψουμε το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε πεδίο αγώνα για μια νέα πολιτική.
Ο αγώνας αυτός συνδέεται άμεσα με τη πορεία της κοινωνίας, για να υπάρξει εναλλακτικός δρόμος.
Γι αυτό, μαζί με τους ανθρώπους του τόπου μας διατυπώνουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις και τους στόχους για το σήμερα και το αύριο της περιφέρειας.
Καταθέτουμε την δική μας αφήγηση, την δική μας προοπτική.
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν ένα βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο.
Οι πρώτες περιφερειακές εκλογές μπορούν να «εκφράσουν» την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές. -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους.

Ν΄ αλλάξουμε την ρότα...Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός... Ο τόπος μας μπορεί να αλλάξει.
Φτάνει πια. Ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού, η εναλλαγή των πράσινων και γαλάζιων σωτήρων του έθνους, οι πελατειακές σχέσεις στην δημόσια διοίκηση, η διασπάθιση των πόρων, η πολιτική που αγνοεί την κοινωνία και εξυπηρετεί μόνο τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, πρέπει τώρα να σταματήσουν. Τώρα στις περιφερειακές εκλογές είναι η κρίσιμη στιγμή.
Εργαζόμαστε για την συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, για την καταγγελία του Μνημονίου, και την απεμπλοκή της χώρας από το μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας της «τριαρχίας». Οι θέσεις που προτάσσουμε ενώνουν τους ανθρώπους : Εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, επιστήμονες, στρώματα που βυθίζονται στην ανασφάλεια και εξωθούνται προς το περιθώριο της ζωής.
Στις γραμμές μας συσπειρώνονται άνθρωποι από τον σοσιαλιστικό χώρο, που πιστεύουν σε έναν εναλλακτικό δρόμο. Άνθρωποι από τον Συνασπισμό, την Δημοκρατική Συνεννόηση, την ευρύτερη Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με όσους πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, στο κοινωνικό κράτος, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην δίκαιη αναδιανομή, στην αποκεντρωμένη ανάπτυξη.
Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ με σταθερές :
· την διασφάλιση της συνέχειας και αποδοτικότητας του παραγωγικού συστήματος.
· την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με δικαιοσύνη για τους οικονομικά ασθενέστερους
· την κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
· την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος,


Δεκαπέντε και ένα (16) σημεία για την Περιφερειακή Πολιτική.
Η Αριστερά προτείνει νέους θεσμούς και μεθοδολογία, νέα εργαλεία για μια νέα περιφερειακή πολιτική, για την αποκέντρωση και την αειφόρο ανάπτυξη :
1. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ).
2. Την καθιέρωση Τοπικών Δημοψηφισμάτων Γνωμοδότησης σε περιφερειακά θέματα.
3. Την έμμεση εκλογή του Περιφερειάρχη από τα μέλη του Π.Σ. με δυνατότητα ανάκλησής του.
4. Την μετατροπή του Περ. Συμβουλίου σε μικρό κοινοβούλιο για την νέα περιφερειακή πολιτική.
5. Την καθιέρωση του Δημοκρατικού προγραμματισμού, από τον Δήμο έως την περιφέρεια.
6. Τον Σχεδιασμό Αναπτυξιακού Περιφερειακού Προγράμματος με ορίζοντα δεκαετίας.
7. Την Δημιουργία Κέντρου Προγραμματισμού της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης με την θεσμικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση των φορέων της τοπικής κοινωνίας (Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, Φορείς αγροτών, Επαγγελματικές ενώσεις, Κέντρα καινοτομίας κ.λ.π.).
8. Την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την μετατροπή του Περ.Ταμείου σε Ταμείο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
9. Την δημιουργία Οικονομικής/Κοινωνικής Επιτροπής για γωμοδότηση επί της πολιτικής στρατηγικής.
10. Την δημιουργία οργάνων δίπλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για επιμέρους πολιτικές που ασκεί.
11. Την δημιουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής με όλους τους φορείς αγροτικής πολιτικής.
12. Τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και την εκπαίδευση του Προσωπικού.
13. Την δημιουργία οργάνου-φορέα των οικονομικών μεταναστών.
14. Την σχεδίαση ενός προγράμματος της κοινωνικά αλληλέγγυας και συλλογικής οικονομίας.
15. Την νέα παραγωγική διάθρωση της περιφερειακής οικονομίας με επενδύσεις Καινοτομία και σε Επενδύσεις στην Γνώση, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
16. Τον σχεδιασμό Περιβαλλοντικού χάρτη της Περιφέρειας, την καθιέρωση πράσινου φόρου.

Συνθήματά μας είναι :
· Να ξανακάνουμε επίκαιρες τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της αποκέντρωσης, της τοπικής δημοκρατίας και της εταιρικής κοινωνικής συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο.
· Για την Ελλάδα των αυτοδιοικούμενων περιφερειών, της χωρικής κοινωνικής συνοχής.
· Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
· Για την δημοκρατική ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης, την συμμετοχή στην διακυβέρνηση.
· Για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Αυτές τις μάχες θα τις δώσουμε παντού. Στα αυτοδιοικητικά όργανα, στους θεσμούς, στην κοινωνία.
Θα τις δώσουμε με την σκέψη μας, την καρδιά μας, το πάθος μας για την ζωή.
Κυρίως όμως θα τις δώσουμε με την δική σας στήριξη και συμμετοχή.

Στερεά 5-10-2010