Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στην βουλή των Ελλήνων θέματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την...ματιά και την στήριξη της Περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-για την Στερεά Ελλάδα-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Eπίκαιρα θέματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Βουλή των Ελλήνων, για προώθηση και λύση αλλά και για διευκόλυνση του έργου της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φέρνει η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Στουπή, σε μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δυνάμεις της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ προώθησαν ήδη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίκαιρα θέματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η διαδικασία ανάδειξης των σοβαρών θεμάτων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ξεκίνησε πριν τις εκλογές με την ερώτηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή για την καταστροφή της Γκιώνας, συνεχίστηκε με την παρουσία στην Λαμία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λαμίας, την επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στα Οινόφυτα στην Βοιωτία, και την παρουσία του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην Βοιωτία. Συνεχίστηκε δε, μετεκλογικά με την προετοιμασία του φακέλου και την υποβολή ερώτησης της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη για την πυρκαγιά στον υγροβιότοπο Δύστο της Εύβοιας.
Τα πρώτα θέματα που επεξεργάστηκε η παράταξη μέσω της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού για άμεση ανάδειξη και προώθηση στη Βουλή αφορούν, τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, τις υποδομές, τα υλοποιούμενα προγράμματα, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας κ.λ.π.. Οι πρώτες παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο αφορούν το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Φωκίδας-ΠΑΝΦΩΚΙΣ, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Εύβοιας-Βοιωτίας-Φθιώτιδας, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ που αφορά τις ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, τα ενεργειακά Προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ των Δήμων, η πορεία του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, oι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, οι υποδομές και ο προγραμματισμός του ΟΣΕ που διασχίζει την Στερεά Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν θέματα κοινωνικών υποδομών, περιβάλλοντος, δημοκρατικού προγραμματισμού, αγροτικού τομέα, ανεργίας, κ.λ.π.

05-01-2011
Το Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ


Με την παρέμβασή του επί της διαδικασίας και αφού είχε προηγηθεί επιστολή στους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων με συγκεκριμένες προτάσεις στηριγμένες στις αρχές της αναλογικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας που βαθαίνουν την δημοκρατική λειτουργία του, υπηρετούν την διαφάνεια και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμμετείχε στην συγκληθείσα συνεδρίαση για τη εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την Στερεά Ελλάδα–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» κ. Νίκος Στουπής.
Στην παρέμβασή του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο N. Στουπής τόνισε:
«Είναι σαφές πως οι διαδικασίες που αφορούν την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται από τον Ν.3852/2010 και την 42 Εγκύκλιο/ Υπουργική Απόφαση 71352/ 14-12-2010. Το Περιφερειακό Συμβούλιο όμως, κατά την γνώμη μας, οφείλει στα πλαίσια του Νόμου και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα βαθαί-νουν την δημοκρατία, θα υπηρετούν την διαφάνεια και θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα δράσης του. Κάτι τέτοιο, θα διασφάλιζε την εκφρασθείσα βούληση του νομοθέτη όσον αφορά την «συγκρότηση του 2ου βάθρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια μιας δημοκρατικά αποκεντρωμένης Διοίκησης», θα συμπλήρωνε τα πιθανά κενά και ελλείψεις του νομοθέτη σε έναν θεσμό που τώρα πορεύεται τα πρώτα του βήματα, θα ικανοποιούσε το δημοκρατικό λαϊκό αίσθημα. Οι εκλογές για Προεδρείο και Οικονομική Επιτροπή προσφέρονται για να ξεκινήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργεί με μια τέτοια ακριβώς αντίληψη αρχών που θα στηρίζεται πρωτίστως στην αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα». Με βάση το σκεπτικό αυτό προτάθηκε:
Για την Εκλογή Προεδρείου όσον αφορά την αντιπροεδρία να υπάρξει συμφωνία να μοιραστούν την θέση ανά θητεία η δεύτερη (« ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΧΕΙΜΑΡΑΣ» και η τρίτη («ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΜΑΡΙΝΟΣ») παράταξη.
Μετά την άρνηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να αρνηθεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες συγκρότησης του Προεδρείου παρόλη την συμμετοχή της στις ψηφοφορίες, έγινε αποδεκτό από τις συμμετέχουσες στην συζήτηση δυνάμεις της αντιπολίτευσης (απουσίαζε η κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ενώ συμμετέσχε στην ψηφοφορία) την θέση του αντιπροέδρου να καταλάβει η παράταξη ΧΕΙΜΑΡΑ και για τις δύο θητείες. Όσον δε αφορά την θέση του γραμματέα να την μοιραστούν οι υπόλοιποι κατά αλληλουχία της σειράς εκλογής τους («ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»- «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΤΟΥΠΗΣ» - «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ-ΣΠΑΝΟΥΔΗ»), ανά ισότιμο χρονικό διάστημα που θα προσδιορισθεί επακριβώς, με αμοιβαίες πολιτικά παραιτήσεις, όταν πληρώνεται ο συμφωνημένος χρόνος. Από τις συμμετέχουσες στην συζήτηση δυνάμεις της αντιπολίτευσης (απουσίαζε η κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ενώ συμμετέσχε στην ψηφοφορία) έγινε αποδεκτό την θέση του γραμματέα για το πρώτο διάστημα να αναλάβει η παράταξη ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Για την Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής που εξ αρμοδιοτήτων θεωρείται από τις πιο σοβαρές στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου εκφράστηκε η διαφωνία στην αυτονόμησή της από τις από-φάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και προτάθηκε όλες οι αποφάσεις της να τελούν από την τελική έγκριση του Συμβουλίου. Για δε την λειτουργία της, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον κ. Περιφερειάρχη, οι αναπληρωματικοί  - και σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των συνδυασμών - να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης κάθε συνεδρίασης με δικαίωμα λόγου.
Όσον αφορά την συγκρότησή της προτάθηκε οι θεσμοθετημένες τακτικές θέσεις της μειοψηφίας να καταληφθούν αναλογικά με την δύναμη κάθε συνδυασμού της αντιπολίτευσης ( 2 θέσεις « ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΧΕΙΜΑΡΑΣ» και 1 θέση «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΜΑΡΙΝΟΣ»). Για δε τις θεσμοθετημένες θέσεις των αναπληρωματικών της μειοψηφίας προτάθηκε να καλυφθούν από τους υπόλοιπους 3 αντιπολιτευτικούς συνδυασμούς «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»- «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΤΟΥΠΗΣ» - «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ-ΣΠΑΝΟΥΔΗ»).
Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την φραστική συμφωνία ΧΕΙΜΑΡΑ. Έτσι σε μια εκδήλωση συνέπειας με τα προτεινόμενά της η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» υπερψήφισε για τακτικούς τους 2 υποψήφιους ΧΕΙΜΑΡΑ και τον 1 υποψήφιο ΜΑΡΙΝΟΥ, έθεσε υποψηφιότητα για αναπληρωματικό μέλος και ψήφισε τον εαυτό της, εκλεγόμενη αφού έλαβε την εμπιστοσύνη 29 μελών επί 49 παρόντων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

03-01-2011
Το Γραφείο Τύπου
Της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
για την Στερεά Ελλάδα

***ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΉ στους ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Επιστολή του Νίκου Στουπή προς τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβούλιου


Αλιβέρι 02/01/2011

ΠΡΟΣ

κ. ΚΛ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

κ. ΑΘ. ΧΕΙΜΑΡΑ, Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Περ.Συμβουλίου
κ. Γ. ΜΑΡΙΝΟ, Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ, Επικεφαλείς ελάσσονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου

κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους


«ΘΕΜΑ: Εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής »
Αγαπητοί κύριοι/ες,
Είναι σαφές πως οι διαδικασίες που αφορούν την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται από τον Ν.3852/2010 και την 42 Εγκύκλιο/ Υπουργική Απόφαση 71352/ 14-12-2010. Το Περιφερειακό Συμβούλιο όμως, κατά την γνώμη μας, οφείλει στα πλαίσια του Νόμου και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα βαθαίνουν την δημοκρατία, θα υπηρετούν την διαφάνεια και θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα δράσης του.
Κάτι τέτοιο, θα διασφάλιζε την εκφρασθείσα βούληση του νομοθέτη όσον αφορά την «συγκρότηση του 2ου βάθρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια μιας δημοκρατικά αποκεντρωμένης Διοίκησης», θα συμπλήρωνε τα πιθανά κενά και ελλείψεις του νομοθέτη σε έναν θεσμό που τώρα πορεύεται τα πρώτα του βήματα, θα ικανοποιούσε το δημοκρατικό λαϊκό αίσθημα.
Οι εκλογές για Προεδρείο και Οικονομική Επιτροπή προσφέρονται για να ξεκινήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργεί με μια τέτοια ακριβώς αντίληψη αρχών που θα στηρίζεται πρωτίστως στην αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα.
Και εξηγούμαστε:
1. Όσον αφορά την Εκλογή Προεδρείου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία να μοιραστούν την αντιπροεδρία ανά θητεία η δεύτερη (« ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και τρίτη («ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ») παράταξη. Για δε την θέση του γραμματέα να πάμε ανά ισότιμο χρονικό διάστημα (μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς) με αμοιβαίες πολιτικά παραιτήσεις, όταν πληρώνεται ο συμφωνημένος χρόνος, να την μοιραστούν οι υπόλοιποι κατά αλληλουχία της σειράς εκλογής τους («ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»- «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»).
2. Όσον αφορά την Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής που εξ αρμοδιοτήτων πανθομολογούμενα κρίνεται ως από τις πιο σοβαρές στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και με δεδομένο ότι η εκλογή της αφίεται απ ευθείας στην επιλογή συνολικά του Συμβουλίου, θα μπορούσαμε στα πλαίσια κάποιας πολιτικής αρχών, αν βέβαια υπάρξει συμφωνία της όλης αντιπολίτευσης, εκφρασμένης και ονομαστικά, να καταλήξουμε ότι οι τακτικές θέσεις της μειοψηφίας καταλαμβάνονται αναλογικά με την δύναμη κάθε συνδυασμού της αντιπολίτευσης και προχωράμε στους αναπληρωματικούς με την κάλυψη τους από τους υπόλοιπους συνδυασμούς.
Αυτό συνδυάζεται με την πρόταση στο ίδιο το όργανο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι αναπληρωματικοί  και σε κάθε περίπτωση εκπρόσωποι των συνδυασμών να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης κάθε συνεδρίασης με δικαίωμα λόγου.

Αναμένοντας την Πολιτική σας τοποθέτηση επί των θεμάτων της επιστολής μας,

Με τιμή
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος Ευβοίας