Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Το τέλος των αγροτικών συνεταιρισμών!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝ

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  τόσο καιρό παρακολουθούσε αδιάφορα την αποσύνθεση των περισσότερων αγροτικών συνεταιρισμών. Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι  ήταν  πολιτική της επιλογή της να συντηρήσει αυτό το καθεστώς, με τη συνεχή παραπομπή στις καλένδες της ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου τους. Ήταν συνειδητή επιλογή και δεν ξεγελάει κανένα η παρωδία «ηλεκτρονικής διαβούλευσης» για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην οποία το ΥΠΑΑΤ δεν κατέθεσε ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση.
Έρχεται τώρα η κυβέρνηση με το νέο Νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες, ακριβώς δηλαδή ότι θέλει να πετύχει και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Πάνω από 2.000 συνεταιρισμοί πρόκειται να κλείσουν, μια και η προϋπόθεση για αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 60.000 € δεν αντικατοπτρίζει τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας.
Οι αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί Σύλλογοι αφού αδρανοποιήθηκαν εκφυλίστηκαν και χρεοκόπησαν έχασαν τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό. Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις που μετατράπηκαν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, σε προθάλαμους παραγοντισμού και σε εκλογικούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας.
Στην ουσία λειτουργούσαν ως «σπονδυλική στήλη» του δικομματισμού στην ύπαιθρο. Κάτω από το βάρος, μιας διαμορφωμένης ανταγωνιστικής αγοράς, η πλειοψηφία της οποίας έχει πελατειακές, κομματικές ή κρατικές εξαρτήσεις, οδηγήθηκαν σε κρίση και χρεοκοπία
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να προωθήσει και να στηρίξει την υγιή κοινωνική και επιχειρηματική συνεταιριστική δράση, τους ανέθετε τη διαχείριση προγραμμάτων και ενισχύσεων που δεν τους ανήκαν. Μοίραζε εκατομμύρια κοινοτικών και εθνικών πόρων σε παρέες «ημέτερων», που ποτέ δεν έφεραν αποτελέσματα σε όφελος ούτε των αγροτών, ούτε και των αγροτικών προϊόντων. Με το νέο Νομοσχέδιο πλέον επίσημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την τελική εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες. Πολύτιμα για την ελληνική οικονομία αγροτικά προϊόντα και για την εξαγωγική δύναμη της χώρας έχουν υποβαθμιστεί, απαξιωθεί και τελικά εγκαταλειφθεί από τις επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων.
Μέσα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της πιο βίαιης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των αγροτών, ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση και οι συλλογικοί αγώνες.
Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την αυτοοργάνωση των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Στηρίζουμε τη λειτουργία αγροτικών συνεταιρισμών που υπερασπίζονται το μόχθο των αγροτών και των εργαζομένων σε αυτούς και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Απαιτούμε να μπει οριστικά τέλος στους συνεταιρισμούς σφραγίδες και στα  μικροκομματικά, πελατειακά και προσωπικά συμφέροντα. Απαιτούμε τη ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, τον προσανατολισμό, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών για να διασφαλίζεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός  έλεγχος, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από το χωράφι και τον στάβλο, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη Λιβύη

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του λιβυκού λαού για δημοκρατία, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία και είμαστε ενάντια στις  επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των πετρελαίων και τη διασφάλιση της ηγεμονίας τους στην περιοχή.
Καταδικάζουμε την πολεμική επιχείρηση ενάντια στη Λιβύη. Η γαλλοβρετανικής εμπνεύσεως συμμαχία με τη συμμετοχή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δε μπορεί να είναι η απάντηση στην ανάγκη του λιβυκού λαού για δημοκρατία και αυτοδιάθεση, μακριά από τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Καντάφι.
Οι χώρες που συμμετέχουν στην επίθεση έχουν συγκεκριμένα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και το δήθεν ανθρωπιστικό τους ενδιαφέρον είναι το προκάλυμμα των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων. Ο Καντάφι υπήρξε προνομιακός τους συνομιλητής, έχει δικά τους όπλα και μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η  Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο με το ΝΑΤΟ από το 2009 επί κυβέρνησης ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη του ΛΑΟΣ, το οποίο δίνει εν λευκώ επιταγή στο ΝΑΤΟ για χρησιμοποίηση των βάσεων στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει μια νατοϊκή επιχείρηση, και οι επακόλουθες νατοϊκές ενέργειες είναι μόνο στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ και όχι της Ελλάδας. Μέχρι το 2009 απαιτούνταν έγκριση της κάθε νατοϊκής ενέργειας χωριστά. Αυτό καταλύει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πράγμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τώρα θα το δούμε να εφαρμόζεται και στην πράξη με το ίδιο ως κυβέρνηση.
Σε αυτόν τον πόλεμο η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, τόσο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, όσο και για τον ίδιο το λιβυκό λαό. Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί απλώς να παρατηρεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης για συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και το θέμα πρέπει άμεσα να συζητηθεί στη Βουλή.
To Γραφείο Τύπου