Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Η εναλλακτική πρόταση και δράση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην κρίση

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στο 3ο συνέδριο του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι Πέμπτη 2 /12 – Κυριακή 5/12

Η εναλλακτική πρόταση και δράση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην κρίση

Για το Παρίσι αναχωρεί την Τετάρτη η αποστολή του Συνασπισμού, προκειμένου να πάρει μέρος στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που διεξάγεται στις 3-5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο CNIT, στην Defense.
Της αποστολής του ΣΥΝ ηγείται ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος  θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου και θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Προέδρων του ΚΕΑ (Παρασκευή 3/12, στις 21.30).
Βασικός στόχος του 3ου Συνεδρίου η αντιστοίχιση της λειτουργίας και της συλλογικής δράσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αυξημένες ανάγκες της παρούσας, κρίσιμης περιόδου, καθώς και η ανάδειξη της εναλλακτικής, αριστερής διεξόδου από την κρίση, μέσω της συγκρότησης ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών λαών και θα διεκδικήσει μια ριζικά διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη.
Η συνεδριακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΚΕΑ.
Στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ παίρνουν μέρος 37 κόμματα (26 κόμματα-πλήρη μέλη και 11 κόμματα-παρατηρητές). Συμμετέχουν ακόμη πληθώρα προσκεκλημένων κομμάτων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, τη  Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Τη συνεδριακή διαδικασία θα ανοίξει με κεντρική εισήγησή του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΕΑ (και Πρόεδρος της Ομάδας GUE-NGL στο Ευρωκοινοβούλιο), Λόταρ Μπίσκυ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει την “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, την Πλατφόρμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενάντια στην καπιταλιστική κρίση.
Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΕΑ, κάθε κόμμα-μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκπροσωπείται στο Συνέδριο με 12 συνέδρους, 6 άνδρες και 6 γυναίκες.
Οι σύνεδροι του ΣΥΝ είναι οι παρακάτω:
1. Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της ΚΠΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ
2. Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ, Υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα
3. Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ, Υπεύθυνος Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής
4. Γιάννης Δραγασάκης, Υπεύθυνος Προγράμματος του ΣΥΝ
5. Στέλιος Παππάς, μέλος της ΚΠΕ
6. Τάσος Κούτρας, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού
7. Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της ΚΠΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ
8. Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ, Υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική
9. Λίτσα Δουδούμη, μέλος της ΚΠΕ, Φεμινιστικό Δίκτυο του ΚΕΑ
10. Παναγιώτα Μανιού, μέλος της ΚΠΕ, Δίκτυο Λατινικής Αμερικής του ΚΕΑ
11. Σίσσυ Βελισσαρίου, μέλος της ΚΠΕ, Δίκτυο Εκπαίδευσης του ΚΕΑ
12. Ντίνα Τζουβάλα, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού
Στην αποστολή του ΣΥΝ συμμετέχουν ακόμη ο Χάρης Γολέμης (μέλος της ΚΠΕ και Διευθυντής του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”),  Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Δέσποινα Σαγγανά (μέλη της ΚΠΕ) και ο Νίκος Γραικός, εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο Παρίσι.
Ως προσκεκλημένος του ΣΥΝ, θα παρακολουθήσει το Συνέδριο του ΚΕΑ ο Νότης Μαριάς, μέλος της Δημοκρατικής Συνεννόησης και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας με την “Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο”, ενώ ειδική τιμητική πρόσκληση από το ΚΕΑ έχει λάβει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • 16.30 – 19.00  ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 • 18.30   ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ Κ.Κ. ΣΤΟ ΔΗΜΟ Val de Marne
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • 09.00 – 13.00  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
 • 12.00 – 14.00   ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
 • 14.00 – 18.00   ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 • 20.00 – 21.00  ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ Κ.Κ.(metro Colonel Fabien)
 • 21.30  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • 09.00 – 18.00  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 • 19.30   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, Transform! Europe
ΚΥΡΙΑΚΗ 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • 09.00 – 13.00  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 • 13.00  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΑ

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Β. Τσιτσιρίγκος: Να είμαστε η φωνή των "ξεχασμένων"

Β. Τσιτσιρίγκος, μέλος Γραμματείας Τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής ΣΥΝ

Το 3,70% που κατέγραψε η “Ριζοσπαστική-Οικολογική Συνεργασία- Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο” με επικεφαλής τον σύντροφό μας Νίκο Στουπή, σε συνθήκες κρίσης της πολιτικής διαμεσολάβησης και εκλογικό χρόνο 46 ημερών είναι ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Κινείται, σε αριθμούς και ποσοστά, στα όρια των πέντε (5) τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Στερεά Ελλάδα.
Το ψηφοδέλτιο και όσοι το στήριξαν, είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι ο πολιτικός μας χώρος, είναι χώρος της αριστερής προγραμματικής πολιτικής, των αγώνων μέσα και έξω από τους θεσμούς.
Γι' αυτό στο περιφερειακό πρόγραμμα του Συνασπισμού αποτυπώσαμε την εμπειρία μας στον ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και τι θα κάναμε εάν «είχαμε» την «περιφερειακή κυβέρνηση».
Οι πολίτες ωστόσο ψήφισαν (για την αιρετή περιφέρεια που κινείται στα όρια του κράτους και της αυτοδιοίκησης) με κεντρικές πολιτικές αναφορές…
Η μικρή εκλογική «συναίνεση» (και στην περιφέρειά μας), δεν μπορεί να θεωρείται νομιμοποίηση στη συντηρητική πολιτική του Μνημονίου, σε νέα μέτρα που διαλύουν την κοινωνική συνοχή.
Με τον Νίκο Στουπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φιλοδοξούμε να είμαστε η φωνή των «ξεχασμένων» της περιφέρειας, να ξαναφτιάξουμε ελπίδα και προοπτική…
«Σκεπτόμαστε» την αριστερή περιφερειακή πολιτική πέρα από τη διαχείριση, τα έργα, τους προγραμματισμούς… Σκεπτόμαστε τις «ειδικεύσεις» για το παρόν, τις «γενικεύσεις» για το μέλλον… Σκεπτόμαστε εκείνο τον Ιταλό σύντροφο Βεντόλα που «κερδίζει» διαρκώς τους συντηρητικούς στις περιφερειακές εκλογές. Σκεπτόμαστε τα νέα πεδία πολιτικής και αγώνων στα οποία καλούμαστε να «μετρηθούμε» και που απαιτούν, πολιτικές στοχεύσεις, στρατηγική, και προγράμματα δυνάμενα να εφαρμοστούν.

Ο χαιρετισμός του ΣΥΝ στην σημερινή εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης του Γοργοποτάμου

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συναγωνιστές,
Σας μεταφέρω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που συνεδριάζει σήμερα.
Σας μεταφέρω ιδιαίτερα, τον προσωπικό χαιρετισμό του προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα εδώ, στον Γοργοπόταμο, τιμούμε την «δρακογενιά» της Εθνικής μας Αντίστασης.
Σήμερα η σκέψη μας ξαναγυρνά σε κείνους τους λίγους που τόλμησαν, σε κείνους τους λίγους στην αρχή που αργότερα έγιναν ποτάμι, έγιναν λαός, έγιναν λαός ενωμένος, που τόλμησε την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας.
Σήμερα 68 χρόνια μετά, εμείς οι νεώτεροι αγωνιστές της Αριστεράς και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τιμούμε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Τιμούμε μια κορυφαία πράξη ηρωισμού, ενότητας και αντίστασης, ως ένα διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων για την ελευθερία.
Tιμούμε τους αγωνιστές που πραγματοποίησαν μία από τις κορυφαίες πράξεις του αντιφασιστικού, αντιναζιστικού αγώνα. 
Έλαχε στην περιοχή μας αυτή η πράξη, και είμαστε διπλά περήφανοι.
Αντλούμε διδάγματα από την ιστορία μας. Διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.
Η φετινή επέτειος βρίσκει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο όπου οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι της έρχονται να κατεδαφίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις. 
Γυρνώντας πίσω την μηχανή του χρόνου, σκεπτόμαστε ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες που έφτιαχναν για την πατρίδα οι αγωνιστές της Αντίστασης, είναι μακριά από την σημερινή πατρίδα της ανασφάλειας, του φόβου, της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, την πατρίδα που οι τύχες της καθορίζονται από τις επιλογές του ΔΝΤ.
Σήμερα, οι αγώνες του λαού για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση, είναι επίκαιροι όσο ποτέ. 

Κώστας Γιώτας - Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ Στερεάς Ελλάδας