Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι αυτή με τα οξύτερα προβλήματα στο περιβάλλον

Δημοσίευση της εφημερίδας Αυγή της Κυριακής

"Αυτές οι εκλογές μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους" υπογραμμίζει μιλώντας στην κυριακάτικη "Αυγή" ο Νίκος Στουπής, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη ριζοσπαστική και οικολογική συνεργασία "Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο", καλώντας τους συμπολίτες του να σπάσουν τον "φαύλο κύκλο του δικομματισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..". Επιπλέον, ο Νίκος Στουπής αξιολογεί τη διάσπαση της αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι "υπάρχει διαφορετική πολιτική στόχευση όσον αφορά το διακύβευμα των Περιφερειακών εκλογών". Η "Κ.Α." παρουσιάζει τα προβλήματα της πολύπαθης περιφέρειας, τους υποψηφίους σε τρεις μεγάλους δήμους και τον πολιτικό χάρτη των υπολοίπων υποψηφιοτήτων.

Αυτές οι εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των πολιτών - Οι θέσεις μας ενώνουν τους Εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, επιστήμονες, αγρότες, στρώματα που βυθίζονται προς το περιθώριο της ζωής. Γι' αυτό και προσπαθούμε μιλάμε με θέσεις, πρόγραμμα, πολιτικές.

Η ανεργία μαστίζει τις βιομηχανικές και αστικές περιοχές τη Θήβα, τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, τη Λαμία, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι. Η νεολαία δεν βρίσκει δουλειά. Η αγροτική παραγωγή φθίνει διαρκώς και το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε έως και 30%. Τα χωριά και η ύπαιθρος ερημώνουν. Οι πόλεις δεν δίνουν πλέον καμιά διέξοδο. Οι συνταξιούχοι ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι φυσικοί πόροι της περιφέρειας και η ενέργεια δίδονται βορά στα μεγάλα συμφέροντα και στην κερδοσκοπία.Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε πτώση 30% και η σπονδυλική στήλη της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας, η μικρή βιοτεχνία, παραπαίει αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητας.



Περιφερειακός προγραμματισμός και ανάπτυξη

Το ΕΣΠΑ και τα Τομεακά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα παραμένουν στάσιμα, αφού δεν υπάρχει η συμμετοχή του ελληνικού κράτους. Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενώ στο 2011 οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται στο 35%. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους περίπου 600.000.000ευρώ, στον τρίτο χρόνο υλοποίησης παρουσιάζει απορρόφηση κοντά στο 15%. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «πληρώνει τα σπασμένα» των «γαλάζιων» κομματικών και πελατειακών υποσχέσεων και συνεπώς αδυνατεί να δώσει πνοή στην ύπαιθρο.



Οξυμένα τα προβλήματα περιβάλλοντος

Ο Ασωπός, η άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη στο Σχηματάρι - Οινόφυτα, το Αλιβέρι, οι μολυσμένες θάλασσες του Κορινθιακού, του Ευβοϊκού, η Λάρκο, ο Σπερχειός, ο Μαλιακός, η διάλυση των ορεινών όγκων από την ληστρική εκμετάλλευση, είναι πλευρές της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της κερδοσκοπίας της ενέργειας ή των φυσικών πόρων, και για να ικανοποιηθεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός και να θησαυρίσει μια ελάχιστη μερίδα. Η Στερεά Ελλάδα υπηρέτησε με συστηματικό τρόπο τις ανάγκες της πρωτεύουσας, στην οποία συγκεντρώθηκε μεταπολεμικά το μισό ελληνικό κράτος: Ως περιφέρεια-τροφοδότης της Αθήνας με τους φυσικούς της πόρους (τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης), ως κέντρο απόθεσης των βιομηχανιών της Αθήνας (στο Σχηματάρι - Οινόφυτα), ως χώρος εγκατάστασης βαρειών βιομηχανιών (Αλιβέρι, ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.) ως ενεργειακό κέντρο δίπλα στην Αττική, ως χώρος αναψυχής του μικροαστικού καταναλωτισμού της πρωτεύουσας (Αράχωβα και άλλοι τόποι τουριστικού προορισμού). Οι λειτουργίες και η οικονομία της περιφέρειας ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και στην κουλτούρα που επέβαλε το «κράτος της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου