Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Νίκος Στουπής Οι περιφερειακές εκλογές έχουν βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο

Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής

Νίκος Στουπής
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο
*Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών;
Ζούμε στη δίνη του «Μνημονίου». Διαλύεται ο παραγωγικός ιστός. Ζούμε την απώλεια της ανταγωνιστικότητας στα προϊόντα, στην παραγωγή, στις υπηρεσίες. Μεγαλώνουν οι οικονομικές και χωρικές ανισορροπίες, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, διαλύεται η κοινωνική συνοχή.
Στις αυτοδιοικητικές-περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι της περιφέρειας, θα ψηφίσουν υπό τη βαριά σκιά της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η διοικητική μεταρρύθμιση θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση.
Από τους 92 ΟΤΑ οδηγούμεθα στους 25. Στο διάστημα 2011-2013, η αυτοδιοίκηση θα χάσει πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μαζί, χάνεται η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί ως θεσμός περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

*Τι προβλέπει το σχέδιό σας για την Περιφερειακή Πολιτική και την ανάπτυξη;
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν ένα βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο. Σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, οι περιφερειακές εκλογές ανατρέπουν σκληρές οικονομικές πολιτικές, λένε ΟΧΙ στην κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, διορθώνουν παραλείψεις και λάθη των κυβερνήσεων.
Οι πρώτες αυτές εκλογές μπορούν να «εκφράσουν» την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους.
Αλίμονο αν στις περιφερειακές εκλογές επικρατήσει η στάση της απάθειας και της παραίτησης, η αποχή, το άκυρο, το λευκό. Γιατί έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι ο κόσμος της περιφέρειας προσαρμόζεται και συναινεί στην καταστροφική πολιτική, που προωθούν η κυβέρνηση και το Μνημόνιο.
Ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., πρέπει να σπάσει. Η Eπιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια, που μιλά για τη συνέχεια και αποδοτικότητα του παραγωγικού συστήματος, την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με κοινωνική δικαιοσύνη προς όφελος των ασθενέστερων, για την κοινωνική οικονομική συνοχή των κατοίκων και άρση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, για την προστασία των φυσικών πόρων.

*Στην περιφέρεια κατέρχονται δύο ψηφοδέλτια από τον ίδιο χώρο. Τι λέτε γι' αυτό ;
Δεν κρυβόμαστε από κανένα. Δεν μιλάμε γενικά στο όνομα της κοινωνίας και των κινημάτων. Δεν κατέχουμε απόλυτες αλήθειες. Στο ψηφοδέλτιό μας συσπειρώνονται άνθρωποι από τον σοσιαλιστικό χώρο, τη Δημοκρατική Συνεννόηση, που πιστεύουν σε έναν εναλλακτικό δρόμο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Συνασπισμό, την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία, τα κινήματα. Οι θέσεις μας ενώνουν τους Εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, επιστήμονες, αγρότες, στρώματα που βυθίζονται προς το περιθώριο της ζωής. Γι' αυτό και προσπαθούμε μιλάμε με θέσεις, πρόγραμμα, πολιτικές. Να είμαστε συγκεκριμένοι. Έτσι κάνουμε και τώρα με το "συγγενές" ψηφοδέλτιο. Καθαρές κουβέντες:
Λένε ότι εκπροσωπόυν τα κινήματα. Όμως πότε και με ποιες διαδικασίες τοποθετήθηκε και αποφάσισε η βάση των κινημάτων στην ανάγκη να εκφραστούν πολιτικά αυτά στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές; Αναδείχτηκαν και ως εκπρόσωποι για να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική; Μήπως έχουμε να κάνουμε τελικά με «ασκήσεις επί χάρτου» κάποιων από τους ηγέτες των κινημάτων που εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, ακόμα και φιλοδοξίες, περί δήθεν σύγχρονων(!) πολιτικών απαντήσεων (αυτοεκφραζόμενα κινήματα ενεργών πολιτών με από τα κάτω αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες-ξεπέρασμα των πολιτικών κομμάτων κ.λπ.) στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος;
Λένε ότι δεν έχουν σχέση με τα κόμματα. Γιατί τότε όλος αυτός ο «ανταγωνισμός» το ποιος κερδίζει συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, και περί απόδειξης ότι ο Συνασπισμός είναι διχασμένος; Και για να πιάσουμε τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει η πολιτική τους διακήρυξη και να τις συγκρίνουμε με τις δικές μας, αυτές πόση συγγένεια έχουν τελικά με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού; Μήπως συγγενεύουν απόλυτα με τις αντίστοιχες θέσεις του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς;
Απευθύναμε τον Ιούνιο 2010 δημόσια πρόσκληση για διάλογο με βάση το πρόγραμμά μας, το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε έγκαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήσαμε άρνηση. Διατυπώσαμε δημόσια πρόταση συνεργασίας πάλι στις 23/9/2010. Μας απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται.
Ας είμαστε σαφείς: Υπάρχει διαφορετική πολιτική στόχευση από τις δύο πλευρές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσον αφορά το διακύβευμα των Περιφερειακών εκλογών. Αντί της συγκρότησης μετώπου ενάντια στο Μνημόνιο και στις συντηρητικές πολιτικές την ώρα που η κοινωνία διαλύεται, κάποιοι έκαναν την επιλογή της αντιπαράθεσης με τον Συνασπισμό.
* Ο Ν. Στουπής είναι γεωπόνος, ειδικευμένος σε ζητήματα Ποιοτικής Γεωργίας (Εναλλακτικές μορφές, Βιολογική, Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Περιβαλλοντικά) Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου