Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ: Παράταση του Προγράμματος «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας»




ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Οικονομικών
-Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

02.05.2011

ΘΕΜΑ: Παράταση του Προγράμματος «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας»

Η τρέχουσα χρονιά είναι η τελευταία της εφαρμογής του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 3.14 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας» του Άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-06» (ΚΥΑ282328/03.05.06 - ΦΕΚ 588/Β/10.05.06).
Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην προστασία της παραδοσιακής μορφής του ελαιώνα Άμφισσας μέσω της διατήρησης της μορφής των ελαιοδένδρων (κορμός, κώμη) και της συντήρησης των αναβαθμίδων και αναχωμάτων (τράφια). Σε ανταπόδοση της συμμόρφωσής τους προς τα μέτρα προστασίας, οι παραγωγοί λαμβάνουν στρεμματική ενίσχυση ύψους έως 90 Ευρώ/στρέμμα, η οποία είναι πρόσθετη σε σχέση με τις επιδοτήσεις ελαιολάδου και ελαιοκάρπου που καταβάλλονται μέσω της ΚΑΠ έως το 2013.
Το Μέτρο, σύμφωνα με την ΚΥΑ, εφαρμόζεται στις κτηματικές περιοχές των τοπικών διαμερισμάτων Αγίου Γεωργίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Άμφισσας, Δροσοχωρίου, Ελαιώνα, Σερνικακίου και Αγίας Ευθυμίας του Δήμου Άμφισσας, Δελφών και Χρισσού του Δήμου Δελφών, Ιτέας και Κίρρας του Δήμου Ιτέας και του Δήμου Αράχοβας, οι οποίες καλλιεργούνται με ελαιόδενδρα, έχουν την τυπική μορφή του ελαιώνα Άμφισσας και περιλαμβάνονται σε αυτόν ή αποτελούν συνέχειά του.
Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί στην πενταετία εφαρμογής του 31.000 στρέμματα και οι δικαιούχοι ελαιοκαλλιεργητές ανέρχονται στους 2.500. Υπολογίζεται, δε, ότι οι ανένταχτες ελαιοκαλλιέργειες ανέρχονται στο 40% των κτημάτων των περιοχών αυτών, καθώς το ανώτατο όριο των ενισχυόμενων εκτάσεων σύμφωνα με την ΚΥΑ ανέρχεται συνολικά στα 70.000 στρέμματα. Η δε προϋπολογισθείσα δαπάνη (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) κατά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου, ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια ευρώ.
Το εν λόγω Μέτρο εφαρμόστηκε αντισταθμιστικά (στρεμματική ενίσχυση) στο ιδιαίτερο καθεστώς που διέπει τη μορφή του ελαιώνα (επιβολή των ζωνών προστασίας του δελφικού τοπίου το έτος 1985) και λειτουργούσε μειονεκτικά για τους ελαιοπαραγωγούς. Τα μειονεκτήματα στο κομμάτι της παραγωγής ήταν η απώλεια εισοδήματος από την αδυναμία αντικατάστασης των ελαιοδένδρων, η απαγόρευση επέμβασης στη μορφή τους και η εφαρμογή χρηματοβόρων μεθόδων καρποληψίας.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι λόγοι που οδήγησαν στην έγκριση της εφαρμογής του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 3.14 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας», ήτοι η μονοκαλλιέργεια της ελιάς λόγω δέσμευσης της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου στην περιοχή του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, εξακολουθούν να ισχύουν. Παράλληλα, το πρόβλημα πλέον είναι πιο οξυμένο λόγω της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής τιμής της ελιάς, καθιστώντας επιβεβλημένη τη συνέχιση του προγράμματος για μια ακόμα πενταετία καθώς και την ένταξη του υπολοίπου 40% των κτημάτων των ωφελούμενων περιοχών.
Επειδή οι ελιές Άμφισσας διακινούνται στην αγορά ήδη από το 2009 από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ως πιστοποιημένο προϊόν – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Επειδή η στήριξη της αγροτικής παραγωγής ως πυλώνα ανάπτυξης, ειδικά στη σημερινή ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία και ενόψει της εφαρμογής της ΚΑΠ μετά το 2013, καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.
Επειδή το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κάθετα τα τελευταία έτη οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και οικονομική διάλυση των αγροτών και των οικογενειών τους.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Θα προκηρύξουν εκ νέου την εφαρμογή του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 3.14 για μία επιπλέον πενταετία, με επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να ενταχθεί το σύνολο των δυνάμει ενισχυόμενων στρεμμάτων;
  2. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα την καταβολή των πληρωμών των ετών 2007-2008-2009 μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ;


Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου