Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη Λιβύη

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του λιβυκού λαού για δημοκρατία, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία και είμαστε ενάντια στις  επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των πετρελαίων και τη διασφάλιση της ηγεμονίας τους στην περιοχή.
Καταδικάζουμε την πολεμική επιχείρηση ενάντια στη Λιβύη. Η γαλλοβρετανικής εμπνεύσεως συμμαχία με τη συμμετοχή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δε μπορεί να είναι η απάντηση στην ανάγκη του λιβυκού λαού για δημοκρατία και αυτοδιάθεση, μακριά από τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Καντάφι.
Οι χώρες που συμμετέχουν στην επίθεση έχουν συγκεκριμένα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και το δήθεν ανθρωπιστικό τους ενδιαφέρον είναι το προκάλυμμα των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων. Ο Καντάφι υπήρξε προνομιακός τους συνομιλητής, έχει δικά τους όπλα και μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η  Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο με το ΝΑΤΟ από το 2009 επί κυβέρνησης ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη του ΛΑΟΣ, το οποίο δίνει εν λευκώ επιταγή στο ΝΑΤΟ για χρησιμοποίηση των βάσεων στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει μια νατοϊκή επιχείρηση, και οι επακόλουθες νατοϊκές ενέργειες είναι μόνο στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ και όχι της Ελλάδας. Μέχρι το 2009 απαιτούνταν έγκριση της κάθε νατοϊκής ενέργειας χωριστά. Αυτό καταλύει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πράγμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ τώρα θα το δούμε να εφαρμόζεται και στην πράξη με το ίδιο ως κυβέρνηση.
Σε αυτόν τον πόλεμο η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, τόσο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, όσο και για τον ίδιο το λιβυκό λαό. Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί απλώς να παρατηρεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης για συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και το θέμα πρέπει άμεσα να συζητηθεί στη Βουλή.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου