Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Δέκα σημεία για την έξοδο από την οικονομική κρίση(Από την Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού και Αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,

στο Διεθνές Συνέδριο ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ)


Με την συνόψιση των συμπερασμάτων του συνεδρίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας...συμπυκνώνοντας την πρόταση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ σε δέκα σημεία για την έξοδο από την κρίση. Επέκρινε με οξύτητα τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη γενικότερη πολιτική του, λέγοντας ότι η επιλογή της λιτότητας και των μνημονίων δεν είναι μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή.  
Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι "....η δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω", αναφερόμενος, στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εγκρίνονται από το κοινοβούλιο οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου αυταρχισμού και έθεσε το θέμα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, ως έναν από τους στόχους του κόμματός για το επόμενο διάστημα, ενώ κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για ακροδεξιό λόγο...». 
 Η κρίση του χρέους, «....ήταν μεγάλη ευκαιρία για να ξηλωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι πιό επώδυνο, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής για την Ευρώπη. Θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης και η υποβολή λαών σε μακροχρόνιες θυσίες με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και προέβλεψε ότι έρχεται σύντομα νέο πακέτο πιό σκληρών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεις ασύλληπτου εύρους...» 
 Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μερικές φορές "δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από την Μέρκελ", ενώ πρόσθεσε ότι η Αριστερά έχει ιστορικό καθήκον να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, να δημιουργήσει συμμαχίες για αλλαγή πορείας και έξοδο από την κρίση και να ανοίξει νέο δρόμο ανάπτυξης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. 
Ο αγώνας μας πρέπει να δοθεί σε διεθνές επίπεδο και ότι δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν να δοθούν μόνο στο εθνικό επίπεδο, γιατί το κεφάλαιο και οι αγορές έχουν παγκοσμιοποιηθεί. 

 Δέκα στόχοι για την έξοδο από την οικονομική κρίση


Ο κ. Τσίπρας έκλεισε το συνέδριο παρουσιάζοντας δέκα στόχους της Αριστεράς, η οποία, πρέπει να υπερβεί τα προβλήματά της, τον κατακερματισμό της, να ενωθεί και να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο για την ανατροπή του Μνημονίου. Οι στόχοι αυτοί είναι :
1. Η οργάνωση καθολικής αντίστασης απέναντι στη σημερινή επίθεση κατά κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, με πρώτιστο καθήκον την απεμπλοκή από το μνημόνιο.
2. Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
3. Η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας
4. Η πλήρης καταγραφή, ο έλεγχος και η ταυτοποίηση του χρέους. Οι ανάγκες που επέβαλλαν δανεισμό, οι όροι και πως φθάσαμε εδώ. 
5. Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Με στόχο ένα πραγματικό κούρεμα, αλλά και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. 
6. Η εξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού από την ΕΚΤ
7. Η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και ο έλεγχος των τραπεζών. Να πληρώσουν οι μέτοχοι τις ζημιές των τραπεζών. 
8. Η ρύθμιση και του ιδιωτικού χρέους, κυρίως των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όσο διαρκεί η κρίση. 
9. Η χειραφέτηση από τον έλεγχο των αγορών. Αν δεν εξασφαλιστεί ο έλεγχος, το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί ακόμη και αν αποληρωθεί μεγάλο μέρος του. 
10. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας μέσα στην κρίση. Το αίτημά μας για δημοψήφισμα για την κύρωση ή απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας είναι ζήτημα δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε : είμαστε μπροστά σε νέο και επικίνδυνο αυταρχισμό. Είναι επικίνδυνα τα φαινόμενα που βλέπουμε γύρω μας όπως στη Γαλλία με την υπεροχή στις δημοσκοπήσεις της κόρης του Λε Πεν. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν είναι ο λόγος του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ αλλά ο ακροδεξιός λόγος που εκφέρεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Θ. Πάγκαλο. 
14-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου