Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Η ξεχασμένη Φωκίδα και μείς. Με αφορμή μια επίσκεψη
Η ξεχασμένη Φωκίδα και μείς. Με αφορμή μια επίσκεψη

των Άκη Κοΐβαρη* - Πάνου Ρήγα** - Βρασίδα Τσιριμώκου***
Συνεχίζουμε...
Οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς στην Στερεά Ελλάδα συνεχίζουμε τον διάλογο με τους κατοίκους της υπαίθρου, τους συλλογικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτή τη φορά “βρεθήκαμε” στην Φωκίδα, με τους συντρόφους μας της ΝΕ Φωκίδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και την βουλευτή σ. Ηρώ Διώτη, σε μια περιοχή όπου καταγράφονται έντονα οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες της Στερεάς Ελλάδας (υστέρηση στους βασικούς δείκτες, απομόνωση περιοχής κ.λ.π.).
Είχαν προηγηθεί τρείς επισκέψεις για το πρόγραμμα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αντίστοιχες συσκέψεις με τον σ. Νίκο Στουπή της περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΡΙΖΟΣΕ) και μια ερώτηση στην Βουλή του συντρόφου μας Δημήτρη Παπαδημούλη για την Φωκίδα.
Σε λίγο καιρό θα ξαναπάμε για μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία.

Η σιωπή της Φωκίδας
Τα προβλήματα ίδια και απαράλλακτα όπως παντού στην επαρχία : Η ανεργία. Το ΤΕΙ με προβλήματα. Τα ορεινά χωριά έρημα, χωρίς παιδιά, κλειστά τα σχολειά, με λιγοστούς κατοίκους. Τα βουνά της Γκιώνας, τα Βαρδούσια, ο Παρνασσός, έρμαια της ανεξέλεγκτης εξορυκτικής δραστηριότητας, τo υποβαθμισμένο περιβάλλον και από κάτω «πλάκα» ο Κορινθιακός. Το δύσκολο αλλά πανέμορφο ανάγλυφο. Παντού μαρασμός και απογοήτευση. Η έλλειψη προσδοκιών των νέων για το αύριο. Και τώρα στα κοντά η διοικητική μεταρρύθμιση να απορυθμίζει τις τοπικές κοινωνίες. Η ΒΙΠΕ της Αμφισσας που δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η μικρή οικοτεχνία και τα μικρομάγαζα να διαλύονται. Οι άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι.
Μαύρα κι άραχνα τάλεγαν στην αντιπροσωπεία μας οι τοπικοί, οι Δήμαρχοι, ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι γιατροί, ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου, οι κάτοικοι, οι περιβαλλοντολόγοι. Το σύστημα διακυβέρνησης στον μακάριο ύπνο του : Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά. Οι άνθρωποι «στην αίγλη της μικροεξουσίας τους» δεν κατάλαβαν τίποτε. «Ταγμένοι» να εφαρμόσουν το μνημόνιο στις τοπικές κοινωνίες, δεν «αντιλαμβάνονται» την τρομακτική κοινωνικοοικονομική αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στην χώρα μας με την κοινωνία των δύο τρίτων...
Στην ορεινή Φωκίδα η εγκατάλειψη της υπαίθρου έφτασε στο τέλος της...Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 120.000.000€ που ξεκίνησε στα λόγια το 2007 ξεχάστηκε. Απέμεινε να το θυμίζει η αναπάντητη ερώτηση του Παπαδημούλη στο ΥΠΟΙΟ.
Συκιά, Αγία Ευθυμία, Κάλλιο, Μόρνος, Μαλανδρίνο, Κονιάκος, Αθ. Διάκος, Συκιά, Λευκαδίτι, Καλοσκοπή, Μαυρολιθάρι, Σεγδίτσα, Eρειπωμένα σπίτια, ξεχασμένα τόπια : η ταυτότητα της ελληνικής υπαίθρου.
Και ύστερα το Λιδωρίκι, η μικρή πολιτεία στο τέλος των Βαρδουσίων και της Γκιώνας. Εκεί στα ορεινά που σε αλλοτινούς καιρούς στον εμφύλιο, και στις τελευταίες αναλαμπές τους οι πολέμαρχοι του ΔΣΕ, ο Καπετάν Περικλής και ο Μέραρχος Διαμαντής νίκησαν τους κυβερνητικούς και έπιασαν τον στρατηγό Μαρκόπουλο. Σε ένα πόλεμο που με το τέλος του οι νικητές οργάνωσαν την Ελλάδα, το κράτος, την διοίκηση, την ανάπτυξη, την χωροφυλακή, τα σχολειά, τις εκκλησιές, την οικονομία, την ΜΟΜΑ, την απασχόληση, τους νόμους και το πελατειακό σύστημα.
Αυτοί οι νικητές, που «έγραψαν μέχρι σήμερα την ιστορία μας», οργάνωσαν το κράτος και τον τόπο μας κοντά εξήντα χρόνια τώρα φορώντας άλλοτε φράκο ή κουστούμι, παπιγιόν ή γραβάτα, ζιβάγκο και καμπάνα παντελόνι...Το κράτος, «των έρημων χωριών και της Αθήνας», των διαλυμένων κοινωνιών, του Μόρνου για το νερό της Αθήνας, των φυλακών του Μαλανδρίνου (η τοπική ανάπτυξη!), και δώστου πάλι απ΄ την αρχή...
Και τώρα στα κοντινά, αφού δεν υπάρχει τίποτα άλλο «να βάλουν στην αγορά» και στην κερδοσκοπία, ξεπουλούν τα βουνά, τις γεμάτες με τα δικά τους παιδιά δημόσιες επιχειρήσεις, τους πόρους.

Ανάμεσα σ΄ ένα κόσμο δυνατοτήτων και σ’ ένα κόσμο χρεωκοπίας
Σήμερα στην περιφέρεια καταρρέει το σύστημα των πολιτικών διαμεσολαβήσεων, ενώ η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης είναι εμφανής : Κανένας δεν πιστεύει σε κανέναν.
Ωστόσο ουδείς λόγος για παραίτηση...Τώρα χρειάζεται να ενθαρρύνουμε αντιστάσεις, να «μετρηθούμε» με τα λαϊκά προβλήματα, σε ένα «δρόμο» που ξεκινάει από την αρχή, σε ένα δρόμο «άσωτο» με νέες κατευθύνσεις. Να συνδέσουμε τις “γενικές πολιτικές” με “τοπικές εξειδικεύσεις”.
Γι΄ αυτό χρειάζονται τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις. Δεν αιθεροβατούμε ότι θα λύσουμε μεμιάς τα προβλήματα του «χώρου». Χρειάζεται όμως να δείξουμε νέες ελπίδες και αισιοδοξία για μια καλύτερη ζωή. Τώρα που η τρέχουσα πολιτική διαχείριση διαλύει το σύμπαν και το παραγωγικό δυναμικό, που εξοβελίζει στο περιθώριο την κοινωνία, χρειαζόμαστε προτάσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες.
Ο κόσμος εδώ χόρτασε φλυαρίες από λαϊκιστές και καταγγελιολόγους, αναζητεί λύσεις στα τρομακτικά οικονομικά αδιέξοδα.
Εκτός από τον καπιταλισμό και την επανάσταση που «οπωσδήποτε θα ξεσπάσει» οσονούπω, υπάρχει η ζοφερή πραγματικότητα της Φωκίδας, και δεν αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες που μοιάζουν με το ανέκδοτο του λαγού και του λιονταριού.
Επιμένουμε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό υπάρχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι για τα τοκοχρεωλύσια.
Χρειάζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης για την ανάκαμψη της περιοχής και όχι για κερδοσκοπία.
Χρειάζεται η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας του Ελαιώνα της Άμφισσας (αυτό το μνημείο της φύσης), των μικρών βιοτεχνιών, η σύνδεση των τομέων της οικονομίας.
Χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του παραγωγικού συστήματος στα ορεινά, συγκεκριμένο πρόγραμμα έγγειων βελτιώσεων και υποδομών, και όχι έργα, έργα, και τσιμέντο, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Διότι ορεινοί τόποι χωρίς οικονομία, είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Όχι με γκλαμουριές, ΣΠΑ και τριτογενοποίηση της τοπικής οικονομίας.
Η περιφερειακή πολιτική και η ανάπτυξη δεν είναι για μας, μια άλλη πολιτική μίας άλλης αριστεράς, που θα την φτιάξουμε σε μία άλλη εποχή.
Ούτε βεβαίως περιφερειακή πολιτική και η ανάπτυξη, είναι η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, και η εφαρμογή των «επιταγών» της κρατικής διοίκησης.
Ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικής με βάση τις «ανάγκες» και τις «ικανότητες» της περιοχής της Φωκίδας. Γι’ αυτό επιμένουμε στον προσδιορισμό των τοπικών αναγκών μέσα από διάλογο. Γι΄ αυτό επιμένουμε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στον δημοκρατικό προγραμματισμό και όχι γιατί έτσι μας κάπνισε. Μέσα στην γενικευμένη κοινωνικοκοοικονομική κρίση η αριστερά υπάρχει για να θέτει ζητήματα της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης, αυτοακυρώνεται, γίνεται λέσχη ακατάσχετης και ανέξοδης φλυαρίας.
Στην «στροφή» για τις τοπικές κοινωνίες παραμονεύει ο λαϊκισμός, οι μεσσίες, οι σωτήρες...Ο Καρατζαφέρης και τ’ άλλα παιδιά που θεριεύουν σε ένα περιβάλλον όλοι είναι εναντίον όλων, και όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.

Να ξαναβάλουμε την Φωκίδα στον Χάρτη
Στη Φωκίδα οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έχουμε ένα περίγραμμα θέσεων για την ανάπτυξη, για τον προσανατολισμό των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι θέσεις μας «καθορίζονται» και «αφορούν» τις ανάγκες των ανθρώπων, κόντρα σε ότι έφτιαξε κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και την ξεχασμένη από το θεό Φωκίδα :
  • Υποδομές πρόσβασης στην ορεινή Φωκίδα, στον άξονα Γραβιά -Λιδωρίκι για άρση της απομόνωσης της περιοχής.
  • Ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη για την Γκιώνα-Βαρδούσια, αειφορική διαχείριση των ορεινών. Προστασία των περιοχών NATURA. Πράσινος φόρος για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Αξιοποίηση του πολιτισμού, των Δελφών.
  • Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τα ορεινά και ανασυγκρότηση του παραγωγικού συστήματος (αγροτουρισμός, κτηνοτροφία, εναλλακτικές καλλιέργειες, σήμανση προϊόντων, εναλλακτικός τουρισμός,δικτύωση παραγωγών).
  • Στήριξη της Βιοτεχνίας, Ενεργοποίηση της ΒΙΠΕ, Ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής.
  • Μελέτη σύνδεσης της Ιτέας με τη Δυτική Ελλάδα με τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Διαφωνούμε ριζικά με την μεθοδολογία που εργάζονται οι τοπικοί και οι περιφερειακοί θεσμοί και οι τοπικοί άρχοντες «που δείχνουν» να εκλέχτηκαν για να εφαρμόσουν άνωθεν εντολές και να καλύψουν τις τρέχουσες δαπάνες.
Εμείς θέλουμε να μεγαλώσει η «πίτα», να αυξηθεί η απασχόληση. Υπάρχουν δυνάμεις που νοιάζονται για τον τόπο τους, δυνάμεις παραγωγικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, νέοι που επιστρέφουν, άνθρωποι που αναζητούν δουλειά.
Τώρα χρειάζεται η ενεργοποίηση και η «κοινωνική συμφωνία» για την ανόρθωση της υποβαθμισμένης Φωκίδας, που θα διατυπώνεται σε ένα «Συμβόλαιο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης». Κοντολογίς ένα όραμα για το μέλλον, ένα Πρόγραμμα ρεαλιστικό, και Δυνάμεις που θα το υπηρετήσουν.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έτσι τοποθετείται. Αυτά θα παλέψει μέσα και έξω από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, σε αυτά θα διεκδικήσει να αναπτυχθούν διεκδικητικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες στην περιοχή.

Στερεά Ελλάδα, 20-4-2011
* Άκης Κοΐβαρης – Γρ. ΝΕ ΣΥΝ Φωκίδας / Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ Στερεάς Ελλάδας
** Πάνος Ρήγας-μέλος της ΚΠΕ-Συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ Στερεάς Ελλάδας
*** Βρασίδας Τσιριμώκος – Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΝ / Υπεύθυνος Προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου