Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ερώτηση του Νίκου Χουντή για την εξόρυξη βωξίτη σε προστατευόμενη ζώνη (NATURA 2000), του όρους Γκιώνα


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  • Μετά τον τοξικό εφιάλτη που προκάλεσε το εργοστάσιο βωξίτη στην Ουγγαρία, αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των οικολογικών κινημάτων για τη σωτηρία της Γκιώνας εξαιτίας των αδειοδοτήσεων για εξόρυξη Βωξίτη.
  • Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή με θέμα την εξόρυξη βωξίτη σε περιοχές του ορεινού όγκου Γκιώνα που ανήκουν στην προστατευόμενη ζώνη του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000).
Τις ανησυχίες και αντιδράσεις των οικολογικών κινήσεων για την προστασία του όρους Γκιώνα από την εξόρυξη βωξίτη κατάθεσε με μορφή ερώτησης στη Κομισιόν από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2010, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στις ανησυχίες και αντιδράσεις των οικολογικών κινήσεων της περιοχής, που ήδη από το καλοκαίρι κατήγγειλαν τις «μαζικές και εσπευσμένες 5 νέες αιτήσεις αδειοδότησης για νέες εκμεταλλεύσεις και ερευνητικές γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη».

Οι οικολογικές κινήσεις επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι :
  • Οι νέες αιτήσεις καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα, σχεδόν τη μισή Ν.Α. Γκιώνα, όπου τμήματα αυτής της περιοχής ανήκουν στη προστατευόμενη ζώνη του δικτύου NATURA 2000.
  • Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Κινδυνεύει με καταστροφή από τις τοξικές ουσίες τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα της περιοχής.

Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αφού επισημαίνει την ύπαρξη επιστημονικών μελετών που συσχετίζουν την έρευνα και εξόρυξη βωξίτη με βλάβες τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια ύδατα, ρωτά την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για το αίτημα αδειοδότησης εξόρυξης βωξίτη σε περιοχή NATURA και την καλεί να παρέμβει για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, που θέτει σε κίνδυνο τόσο τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 όσο και την υδρολογική λεκάνη του Μόρνου που τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής.


06.10.2010 Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου