Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Φωκίδα: Ένας από τους φτωχότερους νομούς της χώρας



Σε έναν από τους φτωχότερους νομούς της χώρας έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια ο νομός της Φωκίδας, με τα πλήγματα λόγω της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής στην αγροτική οικονομία της περιοχής και τον τουρισμό να είναι συντριπτικά.

Η καλλιέργεια της ελιάς, βασική αγροτική παραγωγική διαδικασία του νομού, βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και της ανυπαρξίας ουσιαστικής ενισχυτικής κρατικής πολιτικής. Όπως μας περιγράφει ο Ευστάθιος Τσίντζηρας, ένας από τους τρεις υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, μαζί με τους Νίκο Κουτσούκο και Πολυξένη Ηλιοπούλου, "η ελιά έχει παραμεληθεί εντέλως τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια ένας από τους λιγοστούς πόρους των αγροτών της περιοχής να έχει σχεδόν εξαλειφθεί".

Την ίδια στιγμή ένας ακόμη βασικός πυλώνας εισοδήματος της περιοχής, η τουριστική δραστηριότητα με επίκεντρο τους Δελφούς, "βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση" επισημαίνει ο Ευστ. Τσίντζηρας.

"Ως πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Φωκίδας μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι για τη μείωση της τουριστικής κίνησης μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα γίνονται ασφυκτικές οι συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που αντιμετωπίζουν μειώσεις και απολύσεις".

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση "χωρίς αναπτυξιακή πολιτική και πέρα από το επίκεντρο των Δελφών, όπως είναι το Γαλαξείδι και τα παραλιακά χωριά της Φωκίδας. Πρέπει δηλαδή να δοθεί βάρος και σε άλλες περιοχές, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη".

Όπως συμβαίνει με αρκετές περιοχές της περιφέρειας, η ερήμωση συνιστά βασικό χαρακτηριστικό λόγω της μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα. Ειδικά στην επαρχία της Δωρίδας τα ερειπωμένα χωριά είναι η πλειονότητα, καθώς οι κάτοικοί τους έχουν μετακινηθεί προς τα τρία κέντρα, την Άμφισσα, την Ιτέα και τους Δελφούς.

Η περιοχή αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά οικολογικά προβλήματα λόγω της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. "Ειδικά στους πρόποδες της Γκιώνας", τονίζει ο Ευσ. Τσίντζηρας, "η κατάσταση δεν περιγράφεται, καθώς έχουν εξαπλωθεί παντού ανεμογεννήτριες, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά στο φυσικό κάλλος της περιοχής".

Ο Ευσ. Τσίντζηρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό. "Παρότι φοβόμασταν στην αρχή λόγω της οργής του κόσμου προς τα πολιτικά κόμματα, όπου και να πηγαίναμε τελικά ως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μας καλοδέχονταν. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και αυτό με κάνει αισιόδοξο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά πάσα πιθανότητα, την έδρα της Φωκίδας θα καταλάβει η Ν.Δ., χωρίς όμως τα ποσοστά του παρελθόντος που άγγιζαν μέχρι και το 50% με 60%" καταλήγει.



Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Φωκίδα:


1. Ηλιοπούλου Πολυξένη, ελεύθερη επαγγελματίας

2. Κουτσούκος Νίκος, συνταξιούχος του ΟΤΕ, προερχόμενος από τη συνιστώσα του ΔΗΚΚΙ

3. Τσίντζηρας Ευστάθιος, ξενοδοχοϋπάλληλος, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου