Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 11 π.μ.
αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λαμίας
Λεωνιδίου 6

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση αρχών και θέσεων του ψηφοδελτίου :

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
για την ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο»

και στην παρουσίαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Νίκου Στουπή.

Θα μιλήσουν :
Νίκος Στουπής – Υποψήφιος Περιφερειάρχης
Νότης Μαριάς - Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κρήτης
Στέλεχος της Δημοκρατικής Συνεννόησης


29-9-2010
Το Γραφείο Τύπου


ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ

Bιογραφικό σημείωμα του υποψήφιου περιφερειάρχη
που στηρίζει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στην Στερεά Ελλάδα


Ο Νίκος Στουπής είναι Γεωπόνος του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την γεωπόνο Νάνα Καραντώνη και έχει δύο παιδιά, τον Λουκά μαθητή Γυμνασίου και την Ελένη φοιτήτρια του ΕΜΠ.
Ο Νίκος Στουπής, είναι ειδικευμένος σε ζητήματα Ποιοτικής Γεωργίας (Εναλλακτικές μορφές, Βιολογική, Συστήματα Ολοκληρωμένης, Διαχείρισης, Περιβαλλοντικά), οικονομοτεχνικών μελετών στο αγροπεριβαλλοντικό χώρο και, σε θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Διαθέτει σημαντική επιστημονική εμπειρία στα θέματα της αγροτικής πολιτικής, της ΚΑΠ, της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου. Συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών για την αειφορική διαχείριση του Υδροβιότοπου της Λίμνης του Δύστου και την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Νίκος Στουπής γεννήθηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας το 1960. Μετέχει από 15 χρονών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στην αριστερά. Οργανώθηκε στην Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας και, αγωνίστηκε ενεργά ως στέλεχος του Κομμουνιστικού και του Αριστερού Κινήματος. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών Γεωπονίας στο ΑΠΘ, του Συλλόγου Ευβοέων Φοιτητών Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (Κ.Σ. της ΦΕΑΠΘ).
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, μέλος της Πανελλαδικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Βοιωτίας–Ευβοίας
Σήμερα συμμετέχει ενεργά στα κοινά, στους αγώνες της αυτοδιοίκησης, στις κινητοποιήσεις για το περιβάλλον και στο περιβαλλοντικό κίνημα. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και στην γραμματεία των Συντονιστικών Επιτροπών ενάντια στον Λιθάνθρακα και στην καύση του RDF από την ΑΓΕΤ.
Μετέχει στα τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.


23-09-2010
Περιφερειακό Συμβούλιο

του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Στερεάς Ελλάδας
Το γραφείο Τύπου

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου Συνασπισμού, για τις εκλογές. Παρουσίαση υποψήφιου περιφερειάρχη

Με επικεφαλής τον Νίκο Στουπή ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

1. Οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στη Στερεά Ελλάδα θα συμμετέχουν στις περιφερειακές αυτοδιοικητικές εκλογές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός ευρύτατου πολιτικού ρεύματος που θα προωθεί :

* Την Αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μνημονίου, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
* Τις αρχές και τις ιδέες για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
* Την ανάδειξη και διατύπωση ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου για την Στερεά Ελλάδα, μέσα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και με κύριο εργαλείο τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό.

Επιδίωξή μας είναι η συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου που θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της αριστεράς και τις οικολογίας, καθώς και δυνάμεις από τους χώρους των κοινωνικών κινημάτων, του μαχόμενου αγροτικού κόσμου των γυναικών, της επιστήμης, του πολιτισμού. Στόχος μας, είναι να εκφράσει πολιτικά το ευρύτατο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα ασφυκτιά από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που αισθάνεται να ωθείται στο περιθώριο εξ αιτίας των επιπτώσεων που έχει εδικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας η καταναγκαστική πρόσδεση της χώρας στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο. Να εκφραστεί μια κατηγορηματική αντίθεση στην πολιτική με την οποία η περιφέρεια και η ύπαιθρος οδηγήθηκαν σε δραματική κοινωνική, παραγωγική και οικονομική υποβάθμιση από τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

2. Ως επικεφαλής του περιφερειακού αυτοδιοικητικού σχήματος και υποψήφιος περιφερειάρχης, προτείνεται ο αγωνιστής της Αριστεράς και του Οικολογικού κινήματος Νίκος Στουπής.

3. Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα συνεργασίας και εκλογικής συμπόρευσης με την πρωτοβουλία “Αυτοδιοικητικό Kίνημα Στερεάς Ελλάδας”. Άμεσα θα απευθύνουμε πρόσκληση συνάντησης, προκειμένου να ανιχνευτεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενιαίου ψηφοδελτίου για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, ανταποκρίνεται στo κοινό αίσθημα του λαού της περιοχής. Ανεξάρτητα από το αποτελέσματος της συνάντησης είναι προφανές ότι στους αγώνες του λαού και απέναντι στα τεράστια κοινωνικά παραγωγικά και οικολογικά προβλήματα της περιοχής, θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε κοινή συναγωνιστική και προγραμματική πορεία.

23-09-2010
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Βιογραφικό σημείωμα Νίκου Στουπή
stoupisΟ Νίκος Στουπής είναι Γεωτεχνικός του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένος με την γεωτεχνικό Νάνα Καραντώνη και έχει δύο παιδιά, τον Λουκά μαθητή λυκείου και την Ελένη φοιτήτρια του ΕΜΠ.

Ο Νίκος Στουπής, είναι ειδικευμένος σε ζητήματα Ποιοτικής Γεωργίας (Εναλλακτικές μορφές, Βιολογική, Συστήματα Ολοκληρωμένης, Διαχείρισης, Περιβαλλοντικά), οικονομοτεχνικών μελετών στο αγρο-περιβαλλοντικό χώρο, και σε θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διαθέτει σημαντική επιστημονική εμπειρία στα θέματα της αγροτικής πολιτικής, της ΚΑΠ, της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου. Συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών για την αειφορική διαχείριση του Υδροβιότοπου της Λίμνης του Δύστου και την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Νίκος Στουπής γεννήθηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας το 1960. Μετέχει από 15 χρονών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στην αριστερά. Οργανώθηκε στην Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας, και αγωνίστηκε ενεργά ως στέλεχος του Κομμουνιστικού και του Αριστερού Κινήματος. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών Γεωπονίας στο ΑΠΘ, του Συλλόγου Ευβοέων Φοιτητών Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (Κ.Σ. της ΦΕΑΠΘ).

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, μέλος της Πανελλαδικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Βοιωτίας –Ευβοίας

Σήμερα συμμετέχει ενεργά στα κοινά, στους αγώνες της αυτοδιοίκησης, στις κινητοποιήσεις για το περιβάλλον και στο περιβαλλοντικό κίνημα, σαν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και στην γραμματεία των Συντονιστικών Επιτροπών ενάντια στον Λιθάνθρακα και στην καύση του RDF από την ΑΓΕΤ.

Μετέχει στα τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Αλιβέρι 22-10-2010
Υπόψη σ/σας Σπανούδη Δέσποινα
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς την κίνηση «Περιφερειακό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας»
Αγαπητοί σ/φοι και συναγωνιστές,
Θα γνωρίζετε ήδη πως οι δυνάμεις που εκφράζονται πολιτικά από τον Συνασπισμό της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων, αποφάσισαν να δώσουν συντεταγμένα την μάχη στις προσεχείς Περιφερειακές Εκλογές προωθώντας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την συμφωνημένη Πολιτική στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, που συνίσταται:

  • στην προβολή των θέσεων της Αριστεράς για την σημερινή πολιτική συγκυρία που σημαδεύει η σε όλα τα μέτωπα επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών και που ειδικά στην χώρα μας εκφράζεται με το Αντιλαϊκό Μνημόνιο που υπέγραψε και προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατ΄ ουσία αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

  • στην σταθερή μας επιδίωξη συμπόρευσης με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων με τις οποίες μας δένουν σταθεροί ιστορικοί, συναισθηματικοί και πάνω από όλα αγωνιστικοί δεσμοί μέσα στην κοινή μας πορεία στην αυτοδιοίκηση και παρουσία στα κινήματα, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία στην Περιοχή μας.

  • στην προσπάθεια δημιουργίας ρήγματος στο πολιτικό σκηνικό με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και αυτών από τον σοσιαλιστικό χώρο που μέσα από την αντίθεση και αντιπαράθεσή τους με το μνημόνιο διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη πολιτική του ΠΑΣΟΚ,

  • στην δημιουργία μιας νέας ελπίδας και έμπνευσης στον ταλαιπωρημένο κόσμο της Αριστεράς για ένα καινούριο ξεκίνημα που μπορεί ανατρέποντας τις αδυναμίες του παρελθόντος να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας διαφορετικής για την Αριστερά προοπτική στις σημερινές συνθήκες.
Ταυτόχρονα, συμμετέχοντας σε μια εκλογική διαδικασία που αγγίζει τα όρια του πυρήνα εξουσίας του Κράτους, θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τις διαχρονικά διαμορφωμένες πρωτοπόρες αντιλήψεις της Αριστεράς για την Δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των θεσμών και του κράτους, για την αντίληψη της Αριστεράς γύρω από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση, τους θεσμούς Λαϊκής Συμμετοχής και Ελέγχου, το δημοκρατικό προγραμματισμό, την αειφορία, την περιφερειακή πολιτική.
Επιστέγασμα όλης αυτής της πολιτικής προσπάθειας επιδιώκουμε να είναι, η εξασφάλιση ενισχυμένης πολιτικής παρουσίας των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας που πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Βέβαια μια τέτοια πολιτική στόχευση όχι μόνο δεν υπηρετείται, αλλά υπονομεύεται από την παρουσία δύο ή και περισσότερων πιθανά σχημάτων που επιθυμούν να αντλήσουν δυνάμεις από την ίδια δεξαμενή και να εκφράσουν πολιτικά τον ίδιο κόσμο.
Με αυτές τις σκέψεις, και πρυτανεύοντας η ανάγκη για υπεράσπιση μιας αποτελεσματικής παρέμβασης της Αριστεράς, εκτιμούμε πως υπάρχουν δυνατότητες, υπό τις παρούσες συνθήκες μάλιστα πίεσης του πολιτικού χρόνου, συνάντησης και συμπόρευσης των δύο υπαρκτών οργανωτικών συλλογικοτήτων του πολιτικού μας χώρου, σε ένα ψηφοδέλτιο, με μόνες προϋποθέσεις τη συμφωνία σε ένα κείμενο Πολιτικής Διακήρυξης που οι εκπρόσωποί μας θα δεσμεύονται, θα προβάλλουν και θα υπηρετούν και, ο τρόπος έκφρασης στους επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
Κατόπιν τούτου αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε ανοιχτά σε μια ανιχνευτική συζήτηση από κοινού συνάντησης και συμφωνίας επί των προϋποθέσεων δημιουργίας κοινού εκλογικού εγχειρήματος, με την βαθιά μας πίστη πως η υπόθεση της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι πολύ πιο σημαντική από ευκαιριακούς τακτικισμούς, προσωπικές πολιτικές και ανούσιες συνδικαλιστικές «ντρίμπλες».
Προτείνουμε ως χώρο συνάντησης τα γραφεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην Λιβαδειά, και ημερομηνία την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, με την συμμετοχή ως 8 ατόμων από κάθε πλευρά. Από την μεριά μας θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής υποψήφιος περιφερειάρχης, ένας εκπρόσωπος του ΣΥΝ από κάθε Νομό και εκπρόσωποι του τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης.

Συντροφικά

ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
Επικεφαλής της « ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ »


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΤΟΥΠΗ

Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς:
"συνάντηση ενεργών ανένταχτων πολιτών με δυνάμεις από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα".
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με ανακοίνωσή του απαντάει στην ανοιχτή επιστολή συνεργασίας του Συνασπισμού:
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”, αλλά και μια ασυνήθιστη πρόταση συνεργασίας, μέσω ανοιχτής επιστολής(!), από συγκεκριμένη κομματική παράταξη, αξιοποιούμε το γεγονός για να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:
Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να εκφραστούν οι τοπικές μας κοινωνίες, και στο επίπεδο της περιφέρειας, με όσο γίνεται πιο άμεσο, δημοκρατικό και αυθεντικό τρόπο. Με τη συμμετοχή πολιτών που πρωτοστατούν στους καθημερινούς αγώνες, σε κάθε γωνιά της περιφέρειας Στερεάς, μέσα από μια ποικιλομορφία κοινωνικών πρωτοβουλιών και μαχητικών κινήσεων πολιτών. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς συγκροτεί το κίνημά μας και όχι παράγοντες που διεκδίκησαν «χρίσματα» σε κομματικά γραφεία και δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας. Είναι οι πολίτες που και την επομένη των εκλογών θα σηκώσουν το βάρος της αντίστασης και της αντιπαράθεσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή μας, αλλά και με τις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές υλοποίησης του μνημονίου που συσσωρεύονται στις πλάτες των εργαζομένων.
Για το λόγο αυτό, το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” αναδεικνύεται σε πόλο έλξης πολιτών που υπερβαίνουν την προβληματική διαδικασία του από τα πάνω “χρίσματος” υποψηφίων από τα κόμματα. Από το ξεκίνημα στις αρχές του χρόνου, η διαδικασία που υιοθετήθηκε ήταν η οριζόντια επικοινωνία και η λήψη αποφάσεων σε ανοιχτές συνελεύσεις με την ισότιμη συμμετοχή όλων, σεβασμό των διαφορετικών απόψεων και διάθεση συνεργασίας και ενότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο πλαίσιο του “Αυτοδιοικητικού κινήματος”, συνεργάζονται ήδη αρμονικά ενεργοί πολίτες χωρίς κομματική ένταξη, με πολίτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την παραγωγή και ακραία όξυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς και με ένα πολιτικά πολύχρωμο σύνολο πολιτών, που έχουν συνδυάσει την ένταξη στην αριστερά και στο χώρο της οικολογίας με τη συνεργασία στην κινηματική δράση. Η αρμονική αυτή συνεργασία αποτυπώνεται ήδη και στις διαδικασίες της από τα κάτω επιλογής όλων των υποψηφίων, που ξεκίνησαν και που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες σε συνελεύσεις με δημόσια πρόσκληση συμμετοχής.
Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” έρχεται σαν φυσική συνέπεια μιας πλατιάς συσπείρωσης ενεργών πολιτών τα τελευταία χρόνια, που “χτίστηκε” στη βάση της αγωνιστικής στάσης και με τη λογική της προωθητικής σύνθεσης, μέσα από τις δικές μας ανάγκες και όχι με το αναμάσημα προκατασκευασμένων σχημάτων. Γι αυτό και ουδέποτε υιοθετήθηκε η πρακτική εκλογικών συμμαχιών μέσω κομματικών αντιπροσώπων. Αντίθετα, ζητήθηκε δημόσια από τους πολιτικούς φορείς να ενθαρρύνουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο, τις αρχές και τη δράση του “Αυτοδιοικητικού κινήματος”. Όσοι, τελικά, επιλέγουν να διαμορφώσουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ας αναλάβουν και την ευθύνη να υποστηρίξουν την επιλογή τους, χωρίς να επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση. Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα” δεν εμπλέκεται και δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε κομματικής αντιπαράθεσης, αποτελεί ένα αυτόνομο αμεσοδημοκρατικό αγωνιστικό σχήμα.
Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” κατέρχεται στις εκλογές του Νοεμβρίου, με καθαρό πρόσωπο, με τη δυναμική των κινημάτων που το “γέννησαν” και με την ελπίδα να φέρει “φρέσκο αέρα” στα τελματωμένα νερά της αυτοδιοίκησης. Μιας νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης που επιχειρείται να ποδηγετηθεί από πρόσωπα, που από τη θέση των νομαρχιακών εκπροσώπων, φέρουν την ευθύνη για τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της περιφέρειάς μας. Στη θέση της υποψήφιας περιφερειάρχισσας επιλέχθηκε μια γυναίκα, η Δέσποινα Σπανούδη, αγωνίστρια που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό φρόνημα και την ανιδιοτέλεια των πολιτών που συγκροτούν το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”.





Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τις σημερινές ομιλίες του Πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας στη συνάντηση των Δελφών.

Σήμερα η κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού παιδείας και του πρωθυπουργού, δήλωσε πανηγυρικά στους Δελφούς την απόφαση να ολοκληρωθεί εντός του έτους το πρόγραμμα μετατροπής του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης.
Τα σημεία αιχμής της «νέας πολιτικής»για την ανώτατη παιδεία είναι τα εξής:
•    Νέο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ μέσω «κουπονιών» ανά φοιτητή. Πρόκειται, εν τέλει, για ένα πρόγραμμα εισαγωγής διδάκτρων στα ΑΕΙ που, μέχρι να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι συσχετισμοί για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα τα πληρώνει, υπό αδιευκρίνιστους ακόμη όρους, το δημόσιο. Σε πρώτη φάση, τα πανεπιστήμια με τη μικρότερη αναλογία μεταξύ διδασκόντων διδασκομένων, θα αναγκάζονται να εγγράφουν φοιτητές πέραν των δυνατοτήτων τους σε υποδομές και προσωπικό, για να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
•    Εκβίαση των Ιδρυμάτων να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά τα πρότυπα ξένων πανεπιστημίων που, λόγω στενότητας δημοσίων πόρων, αναγκάζονται να πωλούν τους τίτλους τους σε επιχειρήσεις φραντσάιζιγκ, όπως είναι στη χώρα μας τα περίφημα «κολέγια».
•    Διδακτική ισοτιμία των υπηρεσιών κατάρτισης που προσφέρουν ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με τις πανεπιστημιακές διδασκαλίες, μέσω του συστήματος των «πιστωτικών μονάδων».
•    Εισαγωγή των νέων φοιτητές σε Σχολές και όχι σε Τμήματα. Πρόκειται για μια τεχνική διαφυγή από το αίτημα της ελεύθερης πρόσβασης και την πρόταση της Αριστεράς για ενιαίο πρώτο έτος ανώτατων σπουδών ανά επιστημονικό κλάδο.
•    Εισαγωγή νέου συστήματος μάνατζμεντ των ΑΕΙ από διορισμένα συμβούλια, που θα ασκούν τη διοίκηση των συνταγματικά «αυτοδιοίκητων» πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
•    Εισαγωγή συστήματος υποτιθέμενης «αξιολόγησης», που καταλήγει στην επιβολή εξωακαδημαϊκών και αγοραίων όρων για την ελάχιστη έστω δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ.
Καταλύεται το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισάγεται η λογική των διδάκτρων, επιχειρείται η παγίωση της μείωσης των δημοσίων πόρων, μεγεθύνεται η ανορθολογικότητα των σπουδών και η αντιστοιχία των πτυχίων με τις συγκεκριμένες επιστήμες που υποτίθεται ότι θεραπεύουν τα προγράμματα σπουδών, ανοίγει ο δρόμος για την αγορά «πιστωτικών μονάδων» που θα προσφέρονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και που θα αναγνωρίζονται για τη λήψη των πτυχίων από τα  δημόσια ΑΕΙ.
Όπως δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου, «ζητήματα συνταγματικά, νομικά, ακαδημαϊκάθα αναλυθούν κατά τη διαβούλευση. Το βέβαιον είναι ότι επιτέλους θα υπάρξει διαχωρισμός του ακαδημαϊκού από το διοικητικό έργο, όσον αφορά τους ηγέτες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Οι συνταγματικές, δηλαδή, εγγυήσεις του άρθρου 16 δεν δεσμεύον την κυβέρνηση. Θα γίνουν αντικείμενο «διαβούλευσης» τεχνοκρατών και κάθε «επωφελούμενου» μέσω Διαδικτύου.
Επί δύο δεκαετίες διαλύουν συστηματικά το πανεπιστήμιο και καταστρέφουν τους όρους της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας. Τώρα, για να απαντήσουν προκαταβολικά στη διαμορφούμενη δυναμική μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης που διαφάνηκε στις τελευταίες εκλογές πρυτανικών αρχών, ετοιμάζουν με σπουδή την «τελική λύση».
Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία καλούνται, για μια ακόμη φορά, να αναλάβουν την ευθύνη υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης και των τελευταίων αναχωμάτων παραγωγής, διάχυσης και αναπαραγωγής των επιστημών και της παραγωγής νέας γνώσης.
To Γραφείο Τύπου