Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ- ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αποδοκιμάζει τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και στηρίζει την “Αντι-ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο” στη Λισσαβόνα, στις 19-21 Νοεμβρίου, καθώς και τις άλλες δράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αντί να αυτοδιαλυθεί, ακολουθώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και παγκοσμιοποιείται. Εμπλέκεται στον αποκαλούμενο “πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία” και έχει οργανώσει βάρβαρους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και το Αφγανιστάν από το 2001.
Είμαστε ολοκληρωτικά αντίθετοι στο νέο παρεμβατικό ρόλο του ΝΑΤΟ και στον μετασχηματισμό του σε “παγκόσμιο αστυνόμο”, που υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο τον ΟΗΕ. Το νέο στρατηγικό του δόγμα είναι ένα αναχρονιστκό και μιλιταριστικό μοντέλο που θα κλιμακώσει τις εντάσεις και θα προκαλέσει νέους πολέμους. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες ήδη απαριθμούνται σε περισσότερα από 4.2 δις δολάρια ημερησίως, την ίδια ώρα που εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από την πείνα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας περικόπτονται δραστικά στο όνομα της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης.
Αποδοκιμάζουμε έντονα την επικίνδυνη ΝΑΤΟϊκή πυρηνική στρατηγική του “πρώτου χτυπήματος” και το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατασκευής μιας “αντι-πυραυλικής ασπίδας”. Για μια ειρηνική Ευρώπη απαιτείται η κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.
Ο ευρω-ατλαντισμός και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς δημιουργεί νέους διχασμούς και νέες εχθρότητες στην Ευρώπη. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ αντί της ενίσχυσής της, που προβλέπεται από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και να συνεισφέρουν στον τερματισμό του εννεαετούς πολέμου μέσω του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πιστεύει ότι τα στρατιωτικά μέσα και το διευρυνόμενο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος σε σχέση με την ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και να συγκροτηθεί ένα περιεκτικό πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, που θα βασίζεται στον ΟΑΣΕ και τις αρχές του για την περιφρούρηση της ειρήνης μέσω του αφοπλισμού, τη δίκαιη συνεργασία και τη συν-ανάπτυξη για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.
Βρυξέλλες, 18 Νοεμβρίου 2010
Η Γραμματεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου της Ριζοσπαστικής κ Οικολογικής Συνεργασίας για το Πολυτεχνείο


Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα.
Το Πολυτεχνείο Ζεί... Το Πολυτεχνείο Ζει…
Ζεί στους αγώνες για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση.
Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στους λαούς που πιστεύουν στις δυνάμεις τους.
Το Πολυτεχνείο ζεί για να δείχνει το δρόμο της αντίστασης στους μονόδρομους, να δείχνει τον δρόμο της αντίστασης ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.
Η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, έδωσε την δική της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη. Σήμερα στέλνουμε το δικό μας μήνυμα στους νέους και τις νέες της περιοχής μας.
Μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου, με ενωτικές προσπάθειες για να αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης.
Δηλώνουμε πάλι εδώ σήμερα παρόντες, έτοιμοι να υπηρετήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες των κοινωνικών κινημάτων.

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται ;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ με ολίγην ακροδεξιά προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαστική πορεία της χώρας στον αστερισμό της νεοφιλελεύθερης νεοσυντηρητικής οικονομικής πολιτικής.
Τριάντα επτά χρόνια τώρα (από το 1974) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυβέρνησαν και οικοδόμησαν την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Κυβέρνησαν και ξανακυβέρνησαν, έδωσαν και πήραν,-γόνοι και απόγονοι- οι Παπανδρέου, οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες... Εναλλάχτηκαν στην εξουσία, η «δεξιά» και η «αντιδεξιά», το σκοτάδι και το φώς, ο αγώνας που δικαιώθηκε, με τον αγώνα που δικαιώθηκε ελαφρώς για να ξαναδικαιωθεί αργότερα...
Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης και οι νεώτεροι αγωνιστές, δεν ονειρευτήκαμε για την νέα γενιά την σημερινή προοπτική της χώρας μας : Οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Η νεολαία να ζεί ανασφαλής, περιθωριοποιημένη, με απολαβές στην καλύτερη περίπτωση 500 €, χωρίς ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
Δεν παλέψαμε για να αποτελειώσουν σήμερα οι συντηρητικές δυνάμεις το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών.
Δεν αγωνιστήκαμε για να υπερχρεώνεται η χώρα για την αγορά άχρηστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, για να χαρίζονται στις τράπεζες και την εργοδοσία δισεκατομμύρια, για να μην υπάρχουν λεφτά για κοινωνικές δαπάνες, επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις.
Δεν δικαιώνεται το Πολυτεχνείο όταν η δημόσια παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον χαρίζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ούτε όταν η ανεξαρτησία μας – εθνική και οικονομική – εκχωρείται.
Με τον ανταγωνιστικό αγώνα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ποιος θα πάρει τα οφίτσια του ταλαιπωρημένου Ελληνικού κράτους, ποιος θα «κυριαρχήσει» στο πτώμα της δημόσιας διοίκησης, ποιος θα τακτοποιήσει καλύτερα «τα δικά του παιδιά» γαλάζια ή πράσινα, με το να κάνει κουμάντο στα πράγματα της χώρας το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ με ολίγη ακροδεξιά, ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκε!
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ …
Η μεταπολιτευτική περίοδος, όπως κατέδειξε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνει να κλείνει τον κύκλο της. Τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα.
Σήμερα μας ζητούν ακόμα περισσότερες θυσίες. Ζητούν την κοινωνική συναίνεση στα σχέδια τους, δηλαδή την παραίτηση από τους αγώνες για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Σήμερα η πολιτική έχει ένα αποκρουστικό πρόσωπο. Της διαφθοράς. Των ημέτερων. Της προσωπικής ανέλιξης. Των τζακιών και της οικογενειοκρατίας.
Ωστόσο η λύση δεν είναι η αποχή, η παραίτηση.
Αλλά η ολόπλευρη συμμετοχή. Η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση. Η ρήξη και η συλλογική δράση.
Υπάρχουν δυνατότητες για μια νέα πορεία της χώρας. Στον αντίποδα του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλει η τρόικα. Στον αντίποδα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.
Για αυτό ο αγώνας συνεχίζεται, είναι καθημερινός.
  • Είναι αγώνας για δουλειά και καλύτερη ζωή, ενάντια στην ανεργία που στην Στερεά Ελλάδα έφτασε στο 14,3%.
  • Είναι αγώνας για τον περιβάλλον που ισοπεδώνεται καθημερινά. Στον Ασωπό, στο Μαντούδι, στην Γκιώνα, στα Βουνά και στις Θάλασσες, στο αγροτικό περιβάλλον, στο Δύστο...
  • Είναι αγώνας για ίσες ευκαιρίες-στο χωριό και στην πόλη- των νέων στην ζωή, στον πολιτισμό, στην μόρφωση.
Σε αυτούς τους νέους αγώνες δεν είμαστε μόνοι. Στην Ευρώπη οι νέοι και οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην διάλυση του κοινωνικού κράτους : Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Παρίσι. Οι νέοι στην Αγγλία για αύξηση των δαπανών στην εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία για την κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν την Τετάρτη 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Περιφέρεια να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα.
Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, να νικήσουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν.

Νίκος Στουπής Περιφερειακός σύμβουλος / Επικεφαλής της παράταξης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά
16-11-2010

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα. Στους αγώνες για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.
Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν’ αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία. Ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δεν προσφέρει τίποτα άλλο, πάρα τη μεγάλη ευκαιρία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών. Την ίδια στιγμή που στις τράπεζες και την εργοδοσία χαρίζονται δισεκατομμύρια, δεν υπάρχουν λεφτά για κοινωνικές δαπάνες, επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις. Η δημόσια παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ζητούν από τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερες θυσίες, να ξεχάσουν οριστικά την εργασιακή ασφάλεια και τις συλλογικές εγγυήσεις, από τη νεολαία να ζει στην ανεργία. Ζητούν την κοινωνική συναίνεση στα σχέδια τους, δηλαδή την παραίτηση από τους αγώνες για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι αυτή της οργανωμένης πάλης και της αντίστασης, της ρήξης και της συλλογικής δράσης. Να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της ότι δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Την εξέγερση ενάντια στη Χούντα την τιμούμε κάθε μέρα με τους αγώνες μας μέσα στα πανεπιστήμια, τις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους. Με αγώνες που σήμερα είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν την Τετάρτη 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα. Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, να νικήσουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν.
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικα.
Όσοι δε επέλεξαν να απέχουν, έστειλαν με στρεβλό τρόπο ένα εξίσου σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας που μας αφορά όλους, για διαφορετικούς λόγους.
Δυστυχώς από το ίδιο βράδυ των εκλογών, η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός της χώρας έδειξαν να μην κατανοούν τα μηνύματα της κάλπης και της αποχής.
Όλη την εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της ίδιας έπαρσης και αλαζονείας από  κυβερνητικά στελέχη, που δεν δίστασαν να λένε, εντός και εκτός Ελλάδας, πως δικαιώθηκε η πολιτική τους και ότι η κοινωνία στηρίζει την πολιτική τους.
Σήμερα οι δυο φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις που εναλλάχθηκαν στην εξουσία από την μεταπολίτευση ως σήμερα ερίζουν για το ποιος επικρατεί. Αποκρύπτουν όμως μια κραυγαλέα λεπτομέρεια : 
Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες με ψηφοδέλτια που με το ζόρι συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος.
Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες μόνο και μόνο επειδή οι δυνάμεις της αριστεράς παρουσιάζονται κατακερματισμένες.
Σε πείσμα, όμως, αυτής της στενάχωρης πραγματικότητας υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις σε πάνω από δέκα δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.
Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ αριστερούς και προοδευτικούς δημάρχους που σήμερα εκλέγονται κόντρα στις δυνάμεις των δύο κομμάτων εξουσίας.
 Στην Πάτρα, στο Ελληνικό, στη Νέα Ιωνία, στην Ελευσίνα, στη Δραπετσώνα και αλλού.
Σε αυτούς τους δήμους κερδήθηκε μια πρώτη μάχη και από αύριο θα δοθούν πολλές ακόμα, για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη λαϊκή συμμετοχή, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, θα είναι δύσκολη και ανηφορική, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για την κοινωνία συνολικά.
Η χρεοκοπία του μνημονίου θα φέρει νέα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία. 
Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια πολιτική συντριπτικά μειοψηφική στη κοινωνία καθώς και η προεκλογική επιλογή της να μετατρέψει τις δικές της ανασφάλειες σε εκβιασμούς και υπαρξιακούς φόβους για την κοινωνία, δημιουργούν συνθήκες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα.   
Για μας είναι φανερό πως μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο, πολιτικών ανακατατάξεων, στο βάθος της οποίας βρίσκονται νέες εθνικές εκλογές.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα βαδίζει  με γοργό ρυθμό προς μια ολική κοινωνική κρίση.
Χρέος των δυνάμεων της αριστεράς να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε.
Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα επιμείνουμε στη στρατηγική της ενότητας της αριστεράς και στη συνάντηση με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας.
Θα επιμείνουμε σε ενωτικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης και διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της τρόικα και στο μνημόνιο που βυθίζει την κοινωνία και την οδηγεί στη χρεοκοπία.
Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει στη νέα καταιγίδα και τους αριστερούς πολίτες σε εκλογική ετοιμότητα.
Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπίπτουν με την παρουσία της τρόικα στη χώρα μας.
Ας είναι οι ενωτικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας μια αχτίδα φωτός στο βαθύ τούνελ που διανύουμε.
To Γραφείο Τύπου