Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Θα αφήσουμε να διαλυθεί το σύστημα υγείας ;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
για την Στερεά Ελλάδα
Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο»

Υποψήφιος Περιφερειάρχης - Νίκος Στουπής
Θα αφήσουμε να διαλυθεί το σύστημα υγείας ;
Με σπουδή και στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου πνεύματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ερωτοτροπεί με την ανάθεση ενός τμήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Επικαλείται μάλιστα την τεχνογνωσία των ασφαλιστικών εταιρειών, την εμπειρία αυτών στον ηλεκτρονικό έλεγχο των δαπανών, για να ανοίξει το δρόμο στην ανάθεση της ασφάλισης των ανέργων στον ιδιωτικό τομέα.
Ο περιορισμός των δαπανών υγείας, κυρίως στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα, όπου η επανάκτηση της υγείας και η αξιοπρεπής διαβίωση των άτυχων εργαζομένων είναι αμφίβολη.
Το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση, στην μεταπολιτευτική περίοδο. Η κοινωνία γυρνά την πλάτη στην πολιτική και οι πολιτικοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν τίποτα από την χρηματοπιστωτική κρίση που πληρώνει τόσο βαριά ο ελληνικός Λαός. Αυτοί συνεχίζουν αγέρωχοι ανοίγοντας τον δρόμο στα έωλα και κερδοσκοπικά χρηματο-ασφαλιστικά προϊόντα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς.
Μια τέτοια ζοφερή προοπτική αποτελεί σοβαρή θεσμική και πολιτική οπισθοδρόμηση.
Μετά τη μείωση των συντάξεων, που θα είναι μονίμως στην «προκρούστεια κλίνη» του μηδενικού ελλείμματος μέχρι το 2060 τουλάχιστον, κατά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και του ασφαλιστικού νόμου, μετά τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μάς έρχεται και η σταδιακή παράδοση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 άς τους δώσουμε μια ηχηρή απάντηση.
Ολοι μας, άς συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κατήφορος της παράδοσης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να σταματήσει!
Η αποχή και η παραίτηση δεν είναι λύση.
Φτάνει πιά : O φαύλος κύκλος του δικομματισμού, της εναλλαγής, ο φαύλος κύκλος του ίδιου πολιτικού προσωπικού που κατεδάφισε όλο το κοινωνικό κράτος πρέπει να σπάσει.
Στερεά Ελλάδα / 13-10-2010


«…Σας τα είπαμε, μας τα είπατε σας τα ξαναλέμε…»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο»

Υποψήφιος Περιφερειάρχης - Νίκος Στουπής (Γεωπόνος)

«…Σας τα είπαμε, μας τα είπατε σας τα ξαναλέμε…»

Για τον διάλογο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Λαμία με τον Υφ. Η.Κουτσούκου
Σε γιοφύρι της Άρτας τείνει να εξελιχτεί ο νέος διάλογος του ΥΠΑΑΤ με τον αγροτικό κόσμο.
Είθισται η κάθε νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, να οργανώνει και να εξαγγέλλει διάλογο για τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας. Πράγμα εκ πρώτης όψεως όχι κακόν, καθότι καλόν πράγμα είναι ο διάλογος και η ανταλλαγή και αντιπαράθεση ιδεών.
Ωστόσο αυτός ο ατέλειωτος διάλογος και μάλιστα στην δίνη των περιφερειακών εκλογών πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες, θυμίζει κάτι σαν εκείνο «…..σας τα είπαμε, μας τα είπατε, σας τα ξαναλέμε…». Διότι ο διάλογος για την αγροτική πολιτική για να έχει αποτέλεσμα και να είναι χρήσιμος, πρέπει να γίνει θεσμοθετημένα, οργανωμένα, να έχει αρχή μέση και τέλος.
Όχι πιστολιές στον αέρα….Όχι διαδικασίες ατέρμονου διαλόγου και θέσεις που δεν καταγράφεται. Στη σημερινή εποχή της αγριότερης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εναντίον των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών, αλλά και των αγροτών, ο διάλογος δεν μπορεί να είναι γενικός, εκτός τόπου και χρόνου.
Η Περιφερειακή Παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» με επικεφαλή τον γεωπόνο Νίκο Στουπή, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα περιφερειακής αγροτικής πολιτικής για την Στερεά Ελλάδα.
Το σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι η οργάνωση και θεσμοθέτηση χώρου διαλόγου όπου θα μπορούν οι προτάσεις να καταγράφονται, να μην εξαντλούνται σε προεκλογικές φιέστες, να έχουν αποτέλεσμα για τον αγροτικό κόσμο.
Προτείνουμε την δημιουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής ενός θεσμού που σε μόνιμη βάση θα οργανώνει τον διάλογο και θα έχει την ευθύνη της αγροτικής πολιτικής στην Περιφέρεια.
Για την αγροτική Πολιτική
Επισημαίνουμε τρία σημεία κλειδιά για την αγροτική πολιτική :
α) Την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης με αύξηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα και όχι διαρκή συρρίκνωση των άμεσων ενισχύσεων του 1ου Πυλώνα και μεταφορά τους στο δεύτερο.
β) Την υποστήριξη των συλλογικών φορέων οικονομικής οργάνωσης των αγροτών για να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού και διακίνησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Χρειάζεται ωστόσο η ανασυγκρότηση τους σε παραγωγική κατεύθυνση και την απεμπλοκή  τους από δικομματικά και προσωπικά παιγνίδια εξουσίας σε βάρος των αγροτών.
γ) Χρειάζεται δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα η ριζική αναδιανομή των ενισχύσεων σε όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των ελλειμματικών μεσογειακών προϊόντων, είναι μονόδρομος για την επιβίωση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.
Η Περιφερειακή Παράταξή «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» με επικεφαλή τον γεωπόνο Νίκο Στουπή, προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική στην Στερεά Ελλάδα και καλεί τους αγρότες να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον στην ύπαιθρο, σε συντονισμό με το αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μόνον έτσι μπορεί να μπεί φραγμός στη θυσία της χωρικής γεωργίας στις ασύδοτες αγορές.

Στερεά Ελλάδα
13-10-2010

Να μην μετατραπεί ο Κορινθιακός σε…Ουγγαρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
για την Στερεά Ελλάδα
Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο»

Υποψήφιος Περιφερειάρχης - Νίκος Στουπής Γεωπόνος
Να μην μετατραπεί ο Κορινθιακός σε…Ουγγαρία
Οι εικόνες από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για τη διαρροή της κόκκινης λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στην Ουγγαρία είναι εικόνες φρίκης.
Τα ΜΜΕ λένε πως η κόκκινη λάσπη στην είναι «τοξική», «δηλητηριώδης», «επικίνδυνη για την δημόσια υγεία», «περιέχει βαρέα μέταλλα», «είναι καυστική», «περιέχει ραδιενεργά υλικά». Στην Ουγγαρία η κόκκινη λάσπη αποθηκεύεται σε επίγειες δεξαμενές... και φαίνεται.
Στον κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού για 5 δεκαετίες διοχετεύονται 750,000 περίπου τόνοι το χρόνο…και κρύβονται. Οι μελέτες και τα στοιχεία των επιστημονικών φορέων και του Πανεπιστημίου της Πάτρας, λένε πως το 1/5 του βυθού του Κορινθιακού έχει καλυφθεί από την κόκκινη λάσπη του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Οι τοπικοί φορείς, οι κάτοικοι των νομών του Κορινθιακού το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του Κορινθιακού και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς άσκησης πολιτικής.
Αίτημα όλων ήταν να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να μην μετατραπεί ο Κορινθιακός σε βιομηχανική χαβούζα.
Αίτημα αιχμής ήταν και είναι να σταματήσει η εναπόθεση κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού και να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση του.
Σε όλους νομούς του Κορινθιακού, οι αριστερές και περιβαλλοντικά ευαίσθητες δυνάμεις και οργανώσεις έθεσαν το θέμα στη Βουλή αλλά και στα Νομαρχιακά Συμβούλια, τα οποία δήλωναν ανευθυνουπεύθυνα και αναρμόδια.
Ποιος όμως θα αναλάβει τις ευθύνες για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών και ποιος για τις επόμενες γενιές από το συνεχιζόμενο έγκλημα ;
Πως μετριέται, η υγεία τόσων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φωκίδας αλλά και όλων των νομών περιοχών του Κορινθιακού;
Ολοι λένε πως για την σημερινή κατάντια και την περιβαλλοντική υποβάθμιση σε συγκεκριμένες περιοχές της περιφέρειάς μας, φταίει το πολιτικό σύστημα.
Δηλαδή αυτοί που κυβέρνησαν τριάντα-σαράντα χρόνια τώρα, αυτοί που χωροθέτησαν και εφάρμοσαν πολιτικές και μοντέλα ανάπτυξης. Δηλαδή αυτοί που άσκησαν διοίκηση. Δηλαδή το ίδιο πολιτικό προσωπικό, που στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης αδιαφόρησε για το περιβάλλον και τις αναγκαίες περιβαλλοντικές πολιτικές.
Αυτό το πολιτικό προσωπικό της δικομματικής εναλλαγής που σφυρίζοντας αμερικάνικα, επιμένει να κυβερνά ακόμη και σήμερα και να ζητά την ψήφο μας στις περιφερειακές εκλογές. Αλήθεια τι θα προτείνουν και τι θα κάνουν για την περιβαλλοντική πολιτική στην περιφέρεια και στoν Κορινθιακό;. Η θα δηλώνουν και στην νέα περίοδο ανευθυνουπεύθυνοι ;
Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν στην βαρβαρότητα της λεγόμενης «ανάπτυξης», που δρομολογεί την καταστροφή του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενεές.
Στις περιφερειακές εκλογές και στην καθημερινή ζωή έχουμε την δύναμη.
Στις εκλογές ας τους σταματήσουμε, να χτυπάνε την πλάτη των πολιτών και να υποθηκεύουν το μέλλον μας.
Η αποχή δεν είναι λύση. Ούτε η παραίτηση.

To Γραφείο Τύπου
13-10-2010



Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση του Περιφερειακού συμβουλίου του ΣΥΝ για τις περιφερειακές εκλογές στην Στερεά Ελλάδα

Ενωτικά - αγωνιστικά με το βλέμμα στο μέλλον 

Τις τελευταίες ημέρες -ίσως όχι άσχετο με το γεγονός πως σε μια εβδομάδα τελειώνει η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές- με μια σειρά δημοσιευμάτων, όσον αφορά τον Συνασπισμό, επιχειρείται να δοθεί η εικόνα ενός «διχασμένου κόμματος» σχετικά με τις επιλογές του για τις περιφερειακές εκλογές στη Στερεά Ελλάδα.
Στην επιχείρηση αυτή πρωτοστατούν ελάχιστοι σύντροφοι στην Περιφέρεια της Στερεάς, με επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα (“Αυγή” 9.10.2010), οι οποίοι αποφάσισαν να είναι υποψήφιοι σε άλλο ψηφοδέλτιο με σαφείς διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις όσον αφορά το πολιτικό διακύβευμα του αποτελέσματος της κρίσιμης πολιτικής μάχης των περιφερειακών εκλογών.
Πόσο ηθικό είναι όμως να θέλουμε να χρησιμοποιούμε το κόμμα, στο οποίο λέμε ότι ανήκουμε, χωρίς να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις του, προσπαθώντας εκ των υστέρων να δικαιολογήσουμε τις προσωπικές μας πολιτικές επιλογές σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα με τα επιχειρήματα της δήθεν κομματικής απεξάρτησης και της ενίσχυσης της ατομικής ενεργής στάσης ως πολίτες;
Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα, στο οποίο οι σύντροφοι οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση τόσο στον εαυτό τους, στο κόμμα τους, όσο και στην κοινωνία που ζητά την ενωτική παρουσία της αριστεράς σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Η συγκυρία στην οποία ζούμε σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών. Ειδικά στην χώρα μας εκφράζεται με το αντιλαϊκό Μνημόνιο και τον Καλλικράτη.
Για την ανάδειξη και μόνο της αλήθειας τονίζουμε:
Ο Συνασπισμός με συλλογικό, οργανωμένο τρόπο και μέσα από καθορισμένες δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, σχεδίασε και απεφάσισε το πρόγραμμά του για την περιφερειακή πολιτική, το πολιτικό πλαίσιο και, τέλος, τον τρόπο για την κάθοδο των δυνάμεών στις περιφερειακές εκλογές, στα πλαίσια της συμφωνημένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή μας για το ψηφοδέλτιο «Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία για τη Στερεά Ελλάδα - Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» και επικεφαλής τον Νίκο Στουπή ήταν επιλογή της απόλυτης σχεδόν πλειοψηφίας των μελών του Συνασπισμού, των Ν.Ε., του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Με βάση το συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο στα πλαίσια του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για ενωτική παρουσία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές και απευθύναμε δημόσια πρόσκληση για συνεργασία σε συγγενείς πολιτικά δυνάμεις.
Απευθύναμε επίσης στις 23.9.2010 δημόσιο, ενωτικό κάλεσμα συνεργασίας και εκλογικής συμπόρευσης στο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς», που όμως τη αρνήθηκε, προβάλλοντας τη σεβαστή κατά τα άλλα πολιτική πρόταση πως «η μάχη είναι κυρίως αυτοδιοικητική», πρέπει να δοθεί «έξω από όλα τα κόμματα» και να στηριχθεί από «ενεργούς πολίτες στην βάση μιας από τα κάτω αμεσοδημοκρατικής συσπείρωσης πάνω στο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κυρίως γύρω από το περιβάλλον τα περιβαλλοντικά κινήματα της περιοχής τα τελευταία χρόνια.
Πολιτική στόχευση στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για τις δυνάμεις του ΣΥΝ αποτελούν:
Η προβολή των θέσεων της αριστεράς για τη σημερινή πολιτική συγκυρία που σημαδεύει η σε όλα τα μέτωπα επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Η μαζική αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου και της τρόικας γενικά και συγκεκριμένα στον χώρο της αυτοδιοίκησης με τη συνολική αντιπαράθεση στον Καλλικράτη.
Να εκφραστεί μια κατηγορηματική αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των αυτοδιοικητικών αρχών του δικομματισμού, με τις οποίες η περιφέρεια και η ύπαιθρος οδηγήθηκαν σε δραματική κοινωνική, παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση και να προωθήσουμε τις αρχές και τις ιδέες για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση με την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου για τη Στερεά Ελλάδα.
Να γίνει πράξη η σταθερή μας επιδίωξη συμπόρευσης με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και των κοινωνικών Κινημάτων με τις οποίες μας δένουν σταθεροί ιστορικοί, συναισθηματικοί και πάνω από όλα αγωνιστικοί δεσμοί μέσα στην κοινή μας πορεία στην αυτοδιοίκηση και παρουσία στα κινήματα, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία στην περιοχή μας.
Να βάλουμε τις βάσεις δημιουργίας ρήγματος στο πολιτικό σκηνικό με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τη συνάντηση των δυνάμεων της αριστεράς και αυτών από τον σοσιαλιστικό χώρο που μέσα από την αντίθεση και αντιπαράθεσή τους με το μνημόνιο αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ και αναφέρονται στην αριστερά με στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού μετώπου αντίστασης που θα ανοίγει δρόμους για ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας
Να δώσουμε ελπίδα και έμπνευση στον κόσμο της αριστεράς που έχει κουραστεί από τις άγονες αντιπαραθέσεις για ένα καινούριο ξεκίνημα που μπορεί ανατρέποντας τις αδυναμίες του παρελθόντος να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας διαφορετικής για την αριστερά και τη χώρα προοπτικής στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Η πρότασή μας αυτή έχει τη συμφωνία των δυνάμεων του Συνασπισμού, της Δημοκρατικής Συνεννόησης, αγωνιστών του αγροτικού κινήματος, οικολόγων, επιστημόνων, ανένταχτων αγωνιστών, συνδικαλιστικών στελεχών, ανθρώπων τελικά της κοινωνίας. Βρίσκει τη λαϊκή υποστήριξη των ανθρώπων της αριστεράς στη βάση, όπως τα πρώτα μηνύματα δείχνουν, και θα βρουν την υποστήριξή τους και στο ψηφοδέλτιο που τις προσεχείς μέρες ανακοινώνεται.
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Οι ανάγκες της κοινωνίας και της αριστεράς είναι πέρα από την εικονική πραγματικότητα που ο καθένας μπορεί να διατηρεί για τον εαυτό του. Η κοινωνία σήμερα ζει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, δεν την αφορούν οι μεμψιμοιρίες ενός αριστερού μικρόκοσμου, οι προσωπικές πολιτικές, οι ιδεοληψίες και η κατοχή της απόλυτης αλήθειας.
Προφανώς και το όποιο παρελθόν και η προσφορά του καθένα στους αγώνες και την αριστερά είναι σεβαστά και η ιστορία θα είναι αυτή που θα αποτιμήσει το θετικό ή αριστερό τους πρόσημο. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελεί και μελλοντικό διαβατήριο. Όλοι και όλες μας κρινόμαστε καθημερινά και αυστηρά για τις θέσεις και τη στάση μας από τον κόσμο της αριστεράς πρώτιστα και από την κοινωνία γενικότερα.
Όσον μας αφορά θέλουμε να τονίσουμε:
Η μαχητική και πρωτοπόρος παρουσία σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας, η σεμνότητα και το απεριόριστο πνεύμα προσφοράς και θυσίας ήταν το στίγμα της αριστεράς που αποτέλεσε το ηθικό της πλεονέκτημα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά υποσχόμαστε πως θα υπηρετήσουμε -κρατώντας ανοιχτές τις συναγωνιστικές αγκάλες- σήμερα αλλά και στις σκληρές μάχες που έρχονται.

Υπογράφουν
Γραμματείς των Ν.Ε. του ΣΥΝ Ευβοίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας,
Περιφερειακό Συμβούλιο του Συνασπισμού

Στερεά Ελλάδα 11.10.2010

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Περιοδεία του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο

Στην περιοχή του ΑΣΩΠΟΥ-ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ-ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Με την συμμετοχή του Νίκου Χουντή-Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
Την περιοχή του Ασωπού επισκέφτηκε την Παρασκευή 8-10-2010 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Στουπής, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Ελίζα Γεωργαντά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. 

Στις 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Οινοφύτων, με Φορείς και τους Δημάρχους της Περιοχής με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, τον υποψήφιο  Περιφερειάρχη Νίκο Στουπή, της Ελίζας Γεωργαντά και ενημέρωση για την μόλυνση του ΑΣΩΠΟΥ από τους συμμετέχοντες Δημάρχους Γ. Θεοδωρόπουλο (Δήμαρχο Οινοφύτων), Δημητρίου Η. (Σχηματαρίου), Κυριάκου Π. (Τανάγρας) Δάβρης Γ. (πρώην Δήμαρχος) και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη.  
      
       
 Οι Δήμαρχοι πρόβαλλαν το θέμα της άναρχης ανάπτυξης της περιοχής, το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον ΑΣΩΠΟ , την παραβίαση της νομοθεσίας, και την ουσιαστικά ανυπαρξία λήψης μέτρων παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. 
                 
Ο Νίκος Χουντής και ο Νίκος Στουπής επεσήμαναν τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  που τώρα ζητούν την ψήφο των κατοίκων, οι οποίοι στήριξαν την άναρχη ανάπτυξη στην περιοχή και κατόπιν εξέφρασαν την αδιαφορία ακόμα και για την μη εφαρμογή των νόμων περιοχή. Στην ουσία πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα στον Ασωπό και στην περιοχή Σχηματαρίου με τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αφού η οικονομική-οικιστική και εν γένει η βιομηχανική οργάνωση της περιοχής συγκροτήθηκε χωρίς κανόνες και χωρίς στρατηγική προοπτική. Αντίθετα ωφέλησε την ανομία, την εύκολη κερδοφορία, ενώ η περιοχή λειτούργησε ως χώρος υποστηρικτικών ενεργειών της Αττικής.
Ο Νίκος Χουντής δεσμεύτηκε να πιέσει την ευρωβουλή για την λήψη μέτρων για τα θέματα του ΑΣΩΠΟΥ για να μην φτάσουμε σε αποτελέσματα όπως της τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία.
Ο Νίκος Στουπής υποψήφιος περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να διεκδικήσει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, «…την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την περιοχή, που θα κηρυχτεί ως Ειδική Βιομηχανική Ζώνη με την σχεδιασμένη εφαρμογή των αναγκαίων υποδομών που οφείλουν αναλογικά να χρηματοδοτήσουν Κράτος και Επιχειρηματίες,  και το οποίο  θα έχει την δέσμευση όλων των φορέων άσκησης πολιτικής, δηλαδή Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Φορείς.
Ένα τέτοιο σχέδιο  θα πρέπει να  περιλαμβάνει άξονες όπως :
α) την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των νόμων,
β) την αειφορική  διαχείριση της λεκάνης Ασωπού, εφαρμογή της οδηγίας 2000/60 για το νερό,
γ) τον προσδιορισμό θεσμικών ρυθμίσεων για μετατροπή της άναρχης περιοχής σε ΒΙΠΕ,
δ) τον συντονισμό των πολιτικών για την περιοχή μέσω της δημιουργίας ειδικού φορέα διαχείρισης . Απαιτείται ανάληψη συνολικής ευθύνης και αποφασιστικότητα.
Όχι μετάθεση ευθυνών, όχι επάλληλη νομοθεσία και αλληνοαναιρούμενες πολιτικές, τόνισε ο Ν. Στουπής….».

Το κλιμάκιο της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ–Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο επισκέφτηκε το εργοστάσιο ΣΝΑΪΝΤΕΡ ELECTRIC όπου ο Νίκος Χουντής και ο Νίκος Στουπής μίλησαν στους εργαζομένους και με την διοίκηση. 
Ο Νίκος Χουντής μίλησε για την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα συνολικά στην Ευρώπη και οδηγούμαστε σε εργασιακό μεσαίωνα.  
Ο Νίκος Στουπής αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και στην ανάγκη να
σταλθεί ένα σαφές μήνυμα στην νεοσυντηρική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του μνημονίου της τρόικα. 
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον χώρο απόθεσης των αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού όπου είχε συζήτηση με τους τοπικούς συλλόγους και τον Παπα-Γιάννη (πρωτεργάτης στην ανάδειξη του προβλήματος του ΑΣΩΠΟΥ), και οι οποίοι είχαν κατάληψη και εκδηλώσεις με θέμα το νερό και προστασία του περιβάλλοντος.
Το μεσημέρι στις 14.00 το κλιμάκιο με την συμμετοχή και του γνωστού συνταξιοδοτημένου πιά  συνδικαλιστή Παύλο Ροβολή επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο Θήβας όπου ενημερώθηκε για τα θέματα της ανεργίας στην περιοχή της Θήβας, από πρόεδρο του Ε.Κ.Θ. κ. Δημητρίου. 
Ο Νίκος Χουντής, η Ελίζα Γεωργαντά και ο Ν.Στουπής κάλεσαν την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας να  πρωτοστατήσει στους εργατικούς αγώνες και εν όψει των εκλογών να αναδείξει στους εργαζόμενους το φάσμα της ανεργίας, της νέας φτώχειας και της εξαθλίωσης που προμηνύει η εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου.


Το Γραφείο Τύπου
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Στερεάς Ελλάδας 
Όχι στο Μνημόνιο
                                                                                                           

 Στερεά  Ελλάδα 9/10/2010