Για επικοινωνία στείλτε μήνυμα στο synfokidas@gmail.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ζήτω η Ενωτική Εργατική Πρωτομαγιά. Εμείς δεν χρωστάμε και δεν πληρώνουμε, δεν παραδίδουμε τα δικαιώματα μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί τους αγώνες, τις θυσίες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και υπενθυμίζει σε όλους μας ότι, τίποτα δεν χαρίστηκε. ΟΛΑ κατακτήθηκαν.
Σήμερα, που το μεγάλο κεφάλαιο αντεπιτίθεται για να ξαναμοιράσει τον πλούτο με πιο άνισους όρους για τους εργαζόμενους, ζούμε την πιο σκληρή και βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την τρόικα εκποιούν το δημόσιο πλούτο σε τιμή ευκαιρίας, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως πειραματόζωα για να εφαρμοστούν οι καταστροφικές εφευρέσεις των μνημονίων μέσα από τα οποία θα ξαναχτίσουν μια κοινωνία με μεγαλύτερες ανισότητες.
Ενώ όμως αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια δεν δίνουν λύση αλλά βυθίζουν την χώρα πιο βαθιά στην ύφεση, προετοιμάζουν νέα διαρκή λιτότητα με βάση το σύμφωνο για το ευρώ, διαλύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και μετατρέπουν τα κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύσιμα είδη πολυτελείας.
Τα συνεχή μέτρα για το έλλειμμα και τον περιορισμό των δαπανών έχουν μια κατεύθυνση μόνο: πρό-σθετα φορολογικά βάρη για τον λαό, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων κλπ), δραματική μείωση μισθών και συντάξεων (επικουρικών, ΕΚΑΣ, κλπ), αύξησης της έμμεσης φορολογίας, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, ακρίβεια και φτώχεια.
Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις μετατρέπουν σε ατομικές για να μπορούν να εκμεταλλεύονται πιο στυγνά την εργατική τάξη, καταργούν κάθε προστασία του εργατικού Δικαίου για να εγκαταστήσουν ένα μοντέλο εργασίας που θα μπορούν με απόλυτη ασυδοσία να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Οι συνέπειες της πολιτικής τους είναι πλέον ορατές, αφού η φτώχια εξαπλώνεται, η ανεργία ουσιαστικά ξεπερνάει το 20%, το 37% των νέων είναι άνεργοι.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικα αλλά και των γενικότερων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθούν μια κοινωνία με φτώχια, ανεργία και εξαθλίωση.
Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουμε ότι οι κατακτήσεις μας που σήμερα γκρεμίζονται κερδήθηκαν μέσα από τις πρωτομαγιές και τους αγώνες της εργατικής τάξης.
Η Πρωτομαγιά του 2011 θα είναι αφετηρία μεγάλων κινητοποιήσεων για να προστατεύσουμε κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα.
Καλούμε τους εργαζόμενους απέναντι στη λαίλαπα της καταστροφής, στην αντεργατική επιδρομή να ξεσηκωθούν, να βγουν στους δρόμους και να χτίσουμε τις δικές μας εργατικές πρωτομαγιές, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Αθήνα: Προσυγκέντρωση της Αυτόνομης Παρέμβασης,
Πρωτομαγιά 10:30 π.μ. Πολυτεχνείο.
Συγκέντρωση συνδικάτων 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Εκδήλωση στην Λιβαδειά στις 4-5-2011 ώρα 7.30 μ.μ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση στην Λιβαδειά στις 4-5-2011 ώρα 7.30 μ.μ.



Κινηματογράφος ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Οικονομική κρίση : Υπάρχει Διέξοδος ;
Οι θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της αριστεράς


Ομιλητής

Γιάννης Δραγασάκης
Πρώην Βουλευτής ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ



Ν.Ε. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Περιφερειακό Συμβούλιο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Στερεάς Ελλάδας


Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η ξεχασμένη Φωκίδα και μείς. Με αφορμή μια επίσκεψη




Η ξεχασμένη Φωκίδα και μείς. Με αφορμή μια επίσκεψη

των Άκη Κοΐβαρη* - Πάνου Ρήγα** - Βρασίδα Τσιριμώκου***
Συνεχίζουμε...
Οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς στην Στερεά Ελλάδα συνεχίζουμε τον διάλογο με τους κατοίκους της υπαίθρου, τους συλλογικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτή τη φορά “βρεθήκαμε” στην Φωκίδα, με τους συντρόφους μας της ΝΕ Φωκίδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και την βουλευτή σ. Ηρώ Διώτη, σε μια περιοχή όπου καταγράφονται έντονα οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες της Στερεάς Ελλάδας (υστέρηση στους βασικούς δείκτες, απομόνωση περιοχής κ.λ.π.).
Είχαν προηγηθεί τρείς επισκέψεις για το πρόγραμμα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αντίστοιχες συσκέψεις με τον σ. Νίκο Στουπή της περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΡΙΖΟΣΕ) και μια ερώτηση στην Βουλή του συντρόφου μας Δημήτρη Παπαδημούλη για την Φωκίδα.
Σε λίγο καιρό θα ξαναπάμε για μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία.

Η σιωπή της Φωκίδας
Τα προβλήματα ίδια και απαράλλακτα όπως παντού στην επαρχία : Η ανεργία. Το ΤΕΙ με προβλήματα. Τα ορεινά χωριά έρημα, χωρίς παιδιά, κλειστά τα σχολειά, με λιγοστούς κατοίκους. Τα βουνά της Γκιώνας, τα Βαρδούσια, ο Παρνασσός, έρμαια της ανεξέλεγκτης εξορυκτικής δραστηριότητας, τo υποβαθμισμένο περιβάλλον και από κάτω «πλάκα» ο Κορινθιακός. Το δύσκολο αλλά πανέμορφο ανάγλυφο. Παντού μαρασμός και απογοήτευση. Η έλλειψη προσδοκιών των νέων για το αύριο. Και τώρα στα κοντά η διοικητική μεταρρύθμιση να απορυθμίζει τις τοπικές κοινωνίες. Η ΒΙΠΕ της Αμφισσας που δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η μικρή οικοτεχνία και τα μικρομάγαζα να διαλύονται. Οι άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι.
Μαύρα κι άραχνα τάλεγαν στην αντιπροσωπεία μας οι τοπικοί, οι Δήμαρχοι, ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι γιατροί, ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου, οι κάτοικοι, οι περιβαλλοντολόγοι. Το σύστημα διακυβέρνησης στον μακάριο ύπνο του : Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά. Οι άνθρωποι «στην αίγλη της μικροεξουσίας τους» δεν κατάλαβαν τίποτε. «Ταγμένοι» να εφαρμόσουν το μνημόνιο στις τοπικές κοινωνίες, δεν «αντιλαμβάνονται» την τρομακτική κοινωνικοοικονομική αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στην χώρα μας με την κοινωνία των δύο τρίτων...
Στην ορεινή Φωκίδα η εγκατάλειψη της υπαίθρου έφτασε στο τέλος της...Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 120.000.000€ που ξεκίνησε στα λόγια το 2007 ξεχάστηκε. Απέμεινε να το θυμίζει η αναπάντητη ερώτηση του Παπαδημούλη στο ΥΠΟΙΟ.
Συκιά, Αγία Ευθυμία, Κάλλιο, Μόρνος, Μαλανδρίνο, Κονιάκος, Αθ. Διάκος, Συκιά, Λευκαδίτι, Καλοσκοπή, Μαυρολιθάρι, Σεγδίτσα, Eρειπωμένα σπίτια, ξεχασμένα τόπια : η ταυτότητα της ελληνικής υπαίθρου.
Και ύστερα το Λιδωρίκι, η μικρή πολιτεία στο τέλος των Βαρδουσίων και της Γκιώνας. Εκεί στα ορεινά που σε αλλοτινούς καιρούς στον εμφύλιο, και στις τελευταίες αναλαμπές τους οι πολέμαρχοι του ΔΣΕ, ο Καπετάν Περικλής και ο Μέραρχος Διαμαντής νίκησαν τους κυβερνητικούς και έπιασαν τον στρατηγό Μαρκόπουλο. Σε ένα πόλεμο που με το τέλος του οι νικητές οργάνωσαν την Ελλάδα, το κράτος, την διοίκηση, την ανάπτυξη, την χωροφυλακή, τα σχολειά, τις εκκλησιές, την οικονομία, την ΜΟΜΑ, την απασχόληση, τους νόμους και το πελατειακό σύστημα.
Αυτοί οι νικητές, που «έγραψαν μέχρι σήμερα την ιστορία μας», οργάνωσαν το κράτος και τον τόπο μας κοντά εξήντα χρόνια τώρα φορώντας άλλοτε φράκο ή κουστούμι, παπιγιόν ή γραβάτα, ζιβάγκο και καμπάνα παντελόνι...Το κράτος, «των έρημων χωριών και της Αθήνας», των διαλυμένων κοινωνιών, του Μόρνου για το νερό της Αθήνας, των φυλακών του Μαλανδρίνου (η τοπική ανάπτυξη!), και δώστου πάλι απ΄ την αρχή...
Και τώρα στα κοντινά, αφού δεν υπάρχει τίποτα άλλο «να βάλουν στην αγορά» και στην κερδοσκοπία, ξεπουλούν τα βουνά, τις γεμάτες με τα δικά τους παιδιά δημόσιες επιχειρήσεις, τους πόρους.

Ανάμεσα σ΄ ένα κόσμο δυνατοτήτων και σ’ ένα κόσμο χρεωκοπίας
Σήμερα στην περιφέρεια καταρρέει το σύστημα των πολιτικών διαμεσολαβήσεων, ενώ η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης είναι εμφανής : Κανένας δεν πιστεύει σε κανέναν.
Ωστόσο ουδείς λόγος για παραίτηση...Τώρα χρειάζεται να ενθαρρύνουμε αντιστάσεις, να «μετρηθούμε» με τα λαϊκά προβλήματα, σε ένα «δρόμο» που ξεκινάει από την αρχή, σε ένα δρόμο «άσωτο» με νέες κατευθύνσεις. Να συνδέσουμε τις “γενικές πολιτικές” με “τοπικές εξειδικεύσεις”.
Γι΄ αυτό χρειάζονται τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις. Δεν αιθεροβατούμε ότι θα λύσουμε μεμιάς τα προβλήματα του «χώρου». Χρειάζεται όμως να δείξουμε νέες ελπίδες και αισιοδοξία για μια καλύτερη ζωή. Τώρα που η τρέχουσα πολιτική διαχείριση διαλύει το σύμπαν και το παραγωγικό δυναμικό, που εξοβελίζει στο περιθώριο την κοινωνία, χρειαζόμαστε προτάσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες.
Ο κόσμος εδώ χόρτασε φλυαρίες από λαϊκιστές και καταγγελιολόγους, αναζητεί λύσεις στα τρομακτικά οικονομικά αδιέξοδα.
Εκτός από τον καπιταλισμό και την επανάσταση που «οπωσδήποτε θα ξεσπάσει» οσονούπω, υπάρχει η ζοφερή πραγματικότητα της Φωκίδας, και δεν αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες που μοιάζουν με το ανέκδοτο του λαγού και του λιονταριού.
Επιμένουμε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό υπάρχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι για τα τοκοχρεωλύσια.
Χρειάζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης για την ανάκαμψη της περιοχής και όχι για κερδοσκοπία.
Χρειάζεται η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας του Ελαιώνα της Άμφισσας (αυτό το μνημείο της φύσης), των μικρών βιοτεχνιών, η σύνδεση των τομέων της οικονομίας.
Χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του παραγωγικού συστήματος στα ορεινά, συγκεκριμένο πρόγραμμα έγγειων βελτιώσεων και υποδομών, και όχι έργα, έργα, και τσιμέντο, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Διότι ορεινοί τόποι χωρίς οικονομία, είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Όχι με γκλαμουριές, ΣΠΑ και τριτογενοποίηση της τοπικής οικονομίας.
Η περιφερειακή πολιτική και η ανάπτυξη δεν είναι για μας, μια άλλη πολιτική μίας άλλης αριστεράς, που θα την φτιάξουμε σε μία άλλη εποχή.
Ούτε βεβαίως περιφερειακή πολιτική και η ανάπτυξη, είναι η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, και η εφαρμογή των «επιταγών» της κρατικής διοίκησης.
Ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικής με βάση τις «ανάγκες» και τις «ικανότητες» της περιοχής της Φωκίδας. Γι’ αυτό επιμένουμε στον προσδιορισμό των τοπικών αναγκών μέσα από διάλογο. Γι΄ αυτό επιμένουμε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στον δημοκρατικό προγραμματισμό και όχι γιατί έτσι μας κάπνισε. Μέσα στην γενικευμένη κοινωνικοκοοικονομική κρίση η αριστερά υπάρχει για να θέτει ζητήματα της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης, αυτοακυρώνεται, γίνεται λέσχη ακατάσχετης και ανέξοδης φλυαρίας.
Στην «στροφή» για τις τοπικές κοινωνίες παραμονεύει ο λαϊκισμός, οι μεσσίες, οι σωτήρες...Ο Καρατζαφέρης και τ’ άλλα παιδιά που θεριεύουν σε ένα περιβάλλον όλοι είναι εναντίον όλων, και όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.

Να ξαναβάλουμε την Φωκίδα στον Χάρτη
Στη Φωκίδα οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έχουμε ένα περίγραμμα θέσεων για την ανάπτυξη, για τον προσανατολισμό των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι θέσεις μας «καθορίζονται» και «αφορούν» τις ανάγκες των ανθρώπων, κόντρα σε ότι έφτιαξε κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και την ξεχασμένη από το θεό Φωκίδα :
  • Υποδομές πρόσβασης στην ορεινή Φωκίδα, στον άξονα Γραβιά -Λιδωρίκι για άρση της απομόνωσης της περιοχής.
  • Ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη για την Γκιώνα-Βαρδούσια, αειφορική διαχείριση των ορεινών. Προστασία των περιοχών NATURA. Πράσινος φόρος για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Αξιοποίηση του πολιτισμού, των Δελφών.
  • Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τα ορεινά και ανασυγκρότηση του παραγωγικού συστήματος (αγροτουρισμός, κτηνοτροφία, εναλλακτικές καλλιέργειες, σήμανση προϊόντων, εναλλακτικός τουρισμός,δικτύωση παραγωγών).
  • Στήριξη της Βιοτεχνίας, Ενεργοποίηση της ΒΙΠΕ, Ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής.
  • Μελέτη σύνδεσης της Ιτέας με τη Δυτική Ελλάδα με τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Διαφωνούμε ριζικά με την μεθοδολογία που εργάζονται οι τοπικοί και οι περιφερειακοί θεσμοί και οι τοπικοί άρχοντες «που δείχνουν» να εκλέχτηκαν για να εφαρμόσουν άνωθεν εντολές και να καλύψουν τις τρέχουσες δαπάνες.
Εμείς θέλουμε να μεγαλώσει η «πίτα», να αυξηθεί η απασχόληση. Υπάρχουν δυνάμεις που νοιάζονται για τον τόπο τους, δυνάμεις παραγωγικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, νέοι που επιστρέφουν, άνθρωποι που αναζητούν δουλειά.
Τώρα χρειάζεται η ενεργοποίηση και η «κοινωνική συμφωνία» για την ανόρθωση της υποβαθμισμένης Φωκίδας, που θα διατυπώνεται σε ένα «Συμβόλαιο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης». Κοντολογίς ένα όραμα για το μέλλον, ένα Πρόγραμμα ρεαλιστικό, και Δυνάμεις που θα το υπηρετήσουν.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έτσι τοποθετείται. Αυτά θα παλέψει μέσα και έξω από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, σε αυτά θα διεκδικήσει να αναπτυχθούν διεκδικητικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες στην περιοχή.

Στερεά Ελλάδα, 20-4-2011
* Άκης Κοΐβαρης – Γρ. ΝΕ ΣΥΝ Φωκίδας / Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ Στερεάς Ελλάδας
** Πάνος Ρήγας-μέλος της ΚΠΕ-Συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ Στερεάς Ελλάδας
*** Βρασίδας Τσιριμώκος – Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΝ / Υπεύθυνος Προγράμματος

Ο «πασχαλινός μπουναμάς»

Tου Νίκου Στουπή*

«Είχαμε δεσμευθεί για μια υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

Δύο σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες ανέλαβε ο επικεφαλής της ΡΙΖ.Ο.Σ.Σ.Ε. Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής, με ανάλογες επιστολές προς τον Περιφερειάρχη και τους αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες.
Η πρώτη αφορά την Ευρυτανία όσον αφορά την έδρα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και την φιλοξενία μέρους της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών Δασολογίας, και η δεύτερη για την ΦΩΚΙΔΑ όσον αφορά την  σύμβαση χρήσης λιμενικών εγκαταστάσεων από την S&B,
Ο «πασχαλινός μπουναμάς» του κ. Στουπή, περιελάμβανε την ανάδειξη σοβαρών θεμάτων της καθημερινότητας που σχετίζονται με την υγεία και ευημερία των κατοίκων της Περιφέρειας καθώς και την αναπτυξιακή της προοπτική.
Η «θεματική βεντάλια» του κ. Στουπή περιλαμβάνει:     
1. Την παρέμβαση σε κάθε Νομαρχιακή Ενότητα να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και ολιγωρίες υπαλλήλων, ώστε να ικανοποιηθούν πάραυτα τα χρονίζοντα αιτήματα κτηνοτρόφων για τις  Άδειες Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων και την Εξαίρεση από την κατεδάφιση Κτηνοτροφικών Κτισμάτων, και η περαιτέρω καθυστέρηση των οποίων:
·   επισύρει οικονομικές ποινές στους δικαιούχους των Κοινοτικών Επιδοτήσεων,
·   ενέχει κινδύνους για τους δικαιούχους του προγράμματος εγκατάστασης   των Νέων Κτηνοτρόφων στην γεωργία όχι μόνο να μην λάβουν την Β! δόση του πριμ της πρώτης εγκατάστασης αλλά και να επιστρέψουν την α! δόση
·   δυσχεραίνει την αποζημίωση από ΕΛΓΑ –ΠΣΕΑ αντικατάστασης παγίου κεφαλαίου των κατεστραμμένων σταβλικών εγκαταστάσεων από φωτιά στις πυρόπληκτες του 2007 περιοχές
2. Την με ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών διαμόρφωση αιτήματος προς τα Δασαρχεία για ενιαία πράξη χαρακτηρισμού στο σύνολο της κάθε έκτασης αναδασμού κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά την διαδικασία εφαρμογής των αναδασμών, ώστε να απαλλαχθούν οι αγρότες μας από σοβαρές δυσχέρειες κατά την διαδικασία εξατομίκευσης κάθε περίπτωσης, που σχετίζονται με επιβάρυνση οικονομική-ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες-, σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις , και γραφειοκρατικές εμπλοκές

3. Την λήψη πρωτοβουλιών προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν οι  εγκαταστάσεις της ΔΕΗ  στο Αλιβέρι με την  αναβάθμιση του Κλιμάκιου Μεταλλικών Κατασκευών και να αναλάβουν την υλοποίηση της συμφωνίας ΔΕΗ – Κινέζων για την παραγωγή φωτοβολταικών πάνελ και ανεμογεννητριών, για την αντιμετώπιση εκτός των άλλων και της κατάστασης παραγωγικής αποδιάρθρωσης που εμφανίζει η Εύβοια το τελευταίο διάστημα.
4. Την προετοιμασία για αντιμετώπιση το 2012 σε ενιαία και ισότιμη βάση του θέματος καταπολέμησης των κουνουπιών σε περιοχές της Περιφέρειας, βάσει των Επιστημονικών απόψεων της Εντομολογικής Εταιρείας και του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου.
5. Την οργάνωση άμεσων παρεμβάσεων στην Εθνική Οδό Χαλκίδας–Λεπούρων με επίκεντρο το σημείο του πρόσφατου τραγικού συμβάντος κατά το οποίο έχασε την ζωή της μια γυναίκα, ώστε να διασφαλίσουν την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη διέλευση  από τον συγκεκριμένο ανασφαλή δρόμο

Σε δηλώσεις του ο κ. Στουπής αναφέρει:
«Είχαμε δεσμευθεί για μια υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Δεν επιδιώκουμε την στείρα άρνηση. Αναζητούμε λύσεις και αποτελέσματα που θα βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων της Περιφέρειας που μας όρισαν να τους εκπροσωπούμε. Ο λόγος τώρα στον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία του, να αποδείξει αν αντέχει μια τέτοια αντιπολίτευση. Έτσι ή αλλιώς κοντεύουμε εξάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας και ο καθείς θα κριθεί με τις ευθύνες και τα πεπραγμένα του.»  

Ο Nίκος Στουπής, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα - Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο